EUROGROUP: ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις είναι οι επιλογές που εξετάζουν για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Και οι τρεις επιλογές που εξετάζει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα περιλαμβάνουν την ανάγκη ύπαρξης κεφαλαιακού αποθέματος, μέσω της χρήσης των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πρώτη επιλογή

Τα κεφάλαια

των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ – τα οποία βρίσκονται υπό τη μορφή ομολόγων στον EFSF, θα επιστραφούν στον EFSF και ως ανταμοιβή, η Ελλάδα θα λάβει μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL) από τον ESM, ο οποίος και είναι ο διάδοχος μηχανισμός του EFSF.

H επιλογή αυτή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαμηνύσει πως δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα. Όμως η Αθήνα για να λάβει την ECCL θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας (memorandum of understanding), εξαιρετικά ευαίσθητο πολιτικά θέμα για την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα επιλογή, αφού θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες. Πρόκειται επίσης για μια αυστηρή επιλογή, αφού η ECCL θα ακυρωθεί, εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που θα έχουν τεθεί.

Δεύτερη επιλογή

Η δεύτερη επιλογή είναι λιγότερο χρονοβόρα αφού για την ολοκλήρωσή της θα απαιτηθούν περίπου τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη επιλογή, η διαθεσιμότητα των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα επεκταθεί και μετά το 2014.
Τα απαραίτητα έγγραφα θα αλλάξουν, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η άδεια να κάνει χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί την πρόοδο της Αθήνας στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Ο ρόλος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να έχει ρόλο παρατηρητή.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει εάν αυτή η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει χρήση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, του γνωστού ΟΜΤ.

Τρίτη επιλογή

Η τρίτη επιλογή αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από 6 μέχρι και 15 μήνες.
Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα χρειαστεί περίπου 2-3 εβδομάδες για να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Η επιλογή αυτή θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο, ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να λάβει την τελευταία δόση από το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εν λόγω επιλογή, το Eurogroup μπορεί να συμφωνήσει στο εξής: Η Ελλάδα να κάνει χρήση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί, αφού τα 11,4 δισ. ευρώ επιστραφούν στον EFSF στο τέλος του 2014.

Εφόσον τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στον EFSF, αυτόματα θα μειωθεί το ελληνικό χρέος. Ο ρόλος και η εμπλοκή του ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασιστεί, ωστόσο θα υπάρξει τρόπος να αποφευχθούν αναφορές σε έννοιες όπως μνημόνιο. Η εν λόγω επιλογή όμως θα κουβαλά το πολιτικό στίγμα ότι η Ελλάδα παραμένει σε πακέτο διάσωσης.

ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη, τότε υπάρχει η βούληση, από την πλευρά της ευρωζώνης, να βοηθήσει» δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες.

«Αυτό θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο» υπογράμμισε.

Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αθήνα ως το τέλος Νοεμβρίου.

ΓΑΛΛΙΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξή μας» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπάν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες, και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να της το αναγνωρίζουμε. Παράλληλα, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε. Όχι όπως παλιά, όχι με τον ίδιο μηχανισμό. Πάντως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να τη στηρίζει», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα