ETE- Μυλωνάς: Στο 5% τα “κόκκινα” δάνεια το 2022

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να υποχωρήσει ο δείκτης των NPEs στο 5% το 2022, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, ενώ δεσμεύτηκε για την εξεύρεση μιας υπεύθυνης λύσης όσον αφορά το ΛΕΠΕΤΕ.

«Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ομαλοποίηση, αρχίζουμε να μιλάμε για ανοδική πορεία των αξιών των ακινήτων, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερες εξασφαλίσεις στην τράπεζα», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Σύμφωνα με τον CEO, η καθαρή ζήτηση σε δάνεια

κινείται σε θετικό ρυθμό.
«Ο στόχος της Εθνικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι να μειωθεί ο δείκτης των NPEs στο 5% το 2022 από 40% που ήταν στα τέλη του 2018.
Στο α΄εξάμηνο του 2019 η Εθνική πούλησε δάνεια μεσαίων επιχειρήσεων του 1 δισ. και ακταναλωτικά δάνεια αντίστοιχα του 1 δισ.
Το 2019 αναμένεται τα NPLs να μειωθούν κατά 4,4 δισ.», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. 
Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι ο  στόχος για το 2022 είναι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάσει το 12%, με οργανική κερδοφορία.
Η Εθνική ήταν η πρώτη που απαλλάχθηκε από τον ΕLA.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 17%», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
Ο διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε νέο κανονισμό εργασίας ο οποίος θα δίνει ευελιξία στην τράπεζα και τους εργαζόμενους.

Επίσης, ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα που προχωρά σε ανταμοιβή των συνεπών πελατών της “οι οποίοι με μόχθο παρέμειναν ενήμεροι στην εξυπηρέτηση των δανείων τους”.

Δίνοντας μεγάλη έμφαση στη λειτουργική αναδιάρθρωση της Τράπεζας και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει επιτευχθεί μια αναπάντεχη αφύπνιση του Οργανισμού. Όπως είπε, σε συμφωνία με τον Σύλλογο Εργαζομένων η Τράπεζα προχωράει στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σύμβασης σε ανανέωση του δανεισμού εργασίας της Τράπεζας που δεν έχει αλλάξει για δεκαετίες. “Οι ικανοί πρέπει να επιβραβεύονται και να αναγνωρίζονται νωρίς στην καριέρα τους ώστε να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και να αποτελούν το φυτώριο για τη μελλοντική ηγεσία της Τράπεζας” είπε ο κ. Μυλωνάς.

Αναφερόμενος στο 4ετές πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής ο κ. Μυλωνάς είπε ότι στοχεύει να καταστήσει την τράπεζα απλή, λειτουργική και κερδοφόρα για τους μετόχους και τους πελάτες της, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% το 2022 από αρνητική απόδοση το 2018.

Σχετικά με την αλλαγή μοντέλου εξυπηρέτησης των πελατών χονδρικής και λιανικής τραπεζικής ο κ. Μυλωνάς είπε ότι αποδίδει ήδη καρπούς με αύξηση χρηματοδοτήσεων το τελευταίο 12μηνο στις επιχειρήσεις   και αύξηση των σταυροειδών πωλήσεων (cross selling) και της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή στη λιανική τραπεζική.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην εκτενή αναδιάρθρωση του δικτύου το τελευταίο 12μηνο κατά το οποίο τα καταστήματα μειώθηκαν κατά 90 (20% του δικτύου) και το προσωπικό κατά 1.200 άτομα (13% του συνόλου).

Αναφερόμενος στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ  ο κ. Μυλωνάς είπε ότι χωρίς τη συναίνεση της ΕΤΕ που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις, προωθήθηκε αιφνιδιαστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ένας νόμος που δεν ευσταθεί ούτε στη λογική ούτε στη νομική του υπόσταση.

Δεσμεύομαι ότι θα βρούμε στο μέλλον μία υπεύθυνη λύση». Όπως είπε, η τράπεζα θα δώσει ένα μεγάλο ποσό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέρχεται σε 35 εκατ. τον χρόνο για 5 χρόνια και στη συνέχεια θα υπάρξει νέα αναλογιστική μελέτη.
Αναγνώρισε ότι οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 17.500 άτομα., ενώ οι εργαζόμενοι είναι 4.400.
Σύμφωνα με τον CEO, η Εθνική έχει καταβάλει 700 εκατ. όλα αυτά τα χρόνια για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων.
O πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι η Εθνική έχει αλλάξει σελίδα.
«Έχουμε όραμα το οποίο έγινε πρόγραμμα και μας διασφαλίζει την κερδοφορία.
Ο νέος μετασχηματισμός της τράπεζας ξεκίνησε ως ποτάμι και δεν γυρίζει πίσω, το ποτάμι έχει γίνει χείμαρρος δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.
Η Εθνική ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της θυγατρικής στην Κύπρο, διατηρεί τη θυγατρική στα Σκόπια.
Η γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.
Η Γ.Σ ενέκρινε την αύξηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου από  11 σε 13.
Τα δύο νέα μέλη είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης ανώτατο στέλεχος και σύμβουλος της διοίκησης και ο Αβραάμ Γούναρης.
Επίσης αντικαθίστανται 4 μέλη τα οποία παραιτήθηκαν.
Εγκρίθηκαν επίσης οι αμοιβές των μελών του δ.σ. και οι αποδοχές του CEO, οι οποίες ανέρχονται σε 335 χιλ. ευρώ μεικτά ετησίως και του προέδρου σε 220 χιλ. ευρώ μεικτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα