EKT: Επί τάπητος η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA

11:59 4/3/2015 - Πηγή: BankWars

Σήμερα ξεκινούν στη Λευκωσία οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βασικά θέματα της ατζέντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη καθώς και το θέμα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Το βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης είναι το πρόγραμμα του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο

Ντράγκι, για την ποσοτική χαλάρωση στις χώρες της Ευρωζώνης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα γίνονται αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα, ενώ η αγορά κρατικών και μη ομολόγων αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

Κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να ορισθεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε κεντρική τράπεζα και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της αγοράς ομολόγων είναι σημαντικό τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Αθήνα.

Συνάντηση Ντράγκι – Αναστασιάδη

Ο ο Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για να συζητήσουν το πάγωμα του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου, το οποίο έχει παγώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω της δυσκολίας της κυβέρνησης να προωθήσει το προαπαιτούμενο για συνέχιση της επίσημης χρηματοδότησης, που είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα