Digital economic forum – Α.Τσίπρας: Το μέλλον είναι στην καινοτομία, την πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες

22:22 7/5/2018 - Πηγή: BankWars

«Με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, η Ελλάδα εντάσσεται στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη δημοκρατικοποιώντας την πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο για όλους τους πολίτες», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας κατά την ομιλία του στο digital economic forum

«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα στην ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος και στη δημιουργία μιας νέας προοπτικής για τον τόπο, αφήνοντας

πίσω μας τον σκοτεινό ορίζοντα της ύφεσης, της επιτροπείας, της απαισιοδοξίας και των μειωμένων προσδοκιών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο digital economic forum του ΣΕΠΕ.

Η συζήτηση για την καινοτομία και το στρατηγικό ρόλο των επιχειρήσεων πληροφορικής, νέων τεχνολογιών και επικοινωνίας, στην ανάπτυξη, είναι η συζήτηση του μέλλοντος, τόνισε ο ίδιος σημειώνοντας πως «είναι ενθαρρυντικό ότι μετά από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης είμαστε πια σήμερα σε θέση να αλλάξουμε την ατζέντα, να κοιτάξουμε μπροστά, να μιλήσουμε θετικά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».

«Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που ήταν ένα αναγκαίο βήμα, ένα ώριμο, που, όμως, εμείς υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία έχουν σχεδιάσει τέσσερα εμβληματικά έργα και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότησή από εθνικούς πόρους και θα έχουν ανάδοχο εντός έτους».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι άνθρωποι που ασχολούνται με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες είναι η νέα πρωτοπορία, η κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που θα συνδέσουν την ελληνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί μια σειρά έργων με την υλοποίηση των οποίων θα γίνει αντιληπτό στους πολίτες ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους».

«Όλες οι συνδιαλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος θα γίνονται από μία πύλη, απλά και γρήγορα, από το σπίτι ή το γραφείο τους μέσω κινητού τηλεφώνου ή της λεγόμενης ταμπλέτας. Η νέα ψηφιακή πύλη θα δείχνει το νέο πρόσωπο του δημόσιου τομέα: Σύγχρονο και ευέλικτο στη βάση της διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021. Αναφέρθηκε σε τέσσερα εμβληματικά έργα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότησή από εθνικούς πόρους. Πρόκειται για:

α) τη δημιουργία μίας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών που στην ουσία εκσυγχρονίζει τη λειτουργία όλων των Υπουργείων και των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, που μειώνει την γραφειοκρατία και ενισχύει τη διαφάνεια προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Όπως είπε αναμένεται να επιφέρει -εκτός από απλοποίηση των διαδικασιών- και ετήσια εξοικονόμηση για τα δημόσια οικονομικά της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

β) το έργο της «ευφυούς γεωργίας» που με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι Διαστημικές Τεχνολογίες, εξοικονομεί κόστη για τον αγρότη και βελτιώνει το αγροτικό προϊόν, με εξατομικευμένες πληροφορίες για την κάθε καλλιέργεια που θα λαμβάνει ο αγρότης. H χρηματοδότησή του – όπως εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – θα ανέλθει σε 33,5 εκατ. ευρώ.

γ) την ενίσχυση της διαφάνειας στην κυκλοφορία των εντύπων, τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και τη δημιουργία αξιόπιστων στοιχείων για την κυκλοφορία των εντύπων με το έργο για το Barcode, (τον γραμμωτό κώδικα)

δ) Στο ποδόσφαιρο για την εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ειδική αναφορά έκανε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις πληροφορικής «ναυαρχίδα» των οποίων αποτελεί ο σχεδιασμός, η προκήρυξη και η υλοποίηση του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Ο συνολικός αριθμός των προτάσεων που αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση είναι 685, με συνολική Δημόσια Δαπάνη 394 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, υπάρχουν δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν που θα στηρίξουν την καινοτομική επιχειρηματικότητα και στον Τομέα της Τεχνολογίας – Πληροφορίας και Επικοινωνιών:

α) Τις Θεματικές συστάδες Καινοτομίας (clusters) αποτελούμενες από Καινοτόμες επιχειρήσεις και

β) τα Κέντρα Ικανοτήτων για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την υποστήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας μέσω συμπράξεων ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων με καινοτόμες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, όπως είπε νέες ευκαιρίες για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα διανοίγονται με την ίδρυση και την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, που είναι προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις της Οικονομίας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα