Deutsche Bank: Ισχυρό μήνυμα της Ελλάδας κατά της λιτότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ο μεγάλος νικητής των ελληνικών εκλογών – πήρε μια ιστορική νίκη που αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της λιτότητας, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η νέα κυβέρνηση, μετά την ορκωμοσία της θα πρέπει να πάρει

άμεσα δύο αποφάσεις.

Κατ’ αρχάς η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να είναι πρόθυμες να αποφασίσουν επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. H διάθεση για επέκταση του προγράμματος θα είναι ένα μικρό βήμα ένδειξης προθυμίας για συμβιβασμούς, σημειώνεται.

Η δεύτερη απόφαση έγκειται στο κατά πόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει την διάθεση να προσκαλέσει πίσω στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, πράγμα που αποτελεί ερωτηματικό.

Η Deutsche Bank προσδοκά ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει ενδιαφέρον για επέκταση του προγράμματος έως τον Ιούλιο, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως και να έχει, το μήνυμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι αυτό κατά της λιτότητας, σημειώνεται.

Αυτό το μήνυμα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, καθιστά πιο δύσκολο για τη νέα κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της στη δημοσιονομική πολιτική, με την κύρια διαχωριστική γραμμή με την Τρόικα να βρίσκεται στα πρωτογενή πλεονάσματα για αυτό και το επόμενο έτος, όπου ο στόχος των πλεονασμάτων ανέρχεται στο 3 % και 4,5% αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, το εκλογικό μήνυμα που αποστέλλεται στην Ευρώπη είναι τόσο ισχυρό, που ίσως αναγκάσει την ευρωπαϊκή πλευρά να ξανασκεφτεί το μέγεθος της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, ώστε να είναι πολιτικά βιώσιμη, τονίζεται.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, σημειώνει η Deutsche Bank, η διαδρομή Ελλάδα και Ευρώπης στους επόμενους μήνες θα είναι πολύ δύσκολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα