Constancio (ΕΚΤ): Εναντίον της συμφωνίας για την εξυγίανση τραπεζών

Ο Vitor Constancio, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εκφράστηκε σήμερα εναντίον μιας προκαταρκτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τον νέο μηχανισμό εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξει κοινή στήριξη χρηματοδοτούμενη από τους φορολογούμενους για τα funds

εξυγίανσης στη διάρκεια της δεκαετίας που θα χρειαστεί να οικοδομηθούν. Εάν δεν υπάρχουν αρκετά λεφτά σε αυτά τα funds, τα οποία χρηματοδοτούνται από εισφορές τραπεζών, μια εθνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να βάλει αυτή λεφτά για μια τράπεζα, μέσω δανείου από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, εάν χρειαστεί (ESM).

Μόνο όταν το χρηματοδοτούμενο από τον κλάδο ταμείο έχει φθάσει το στόχο των 55 δισ. ευρώ, θα υπάρξει μια κοινή χρηματοδοτούμενη πιστωτική γραμμή, σύμφωνα με όσα συμφώνησαν οι υπουργοί.

Αλλά ο Constancio δήλωσε πως τα ταμεία εξυγίανσης χρειάζεται να έχουν ισχυρότερη στήριξη ακόμη και στη φάση μετάβασης. Για αυτό το λόγο, δήλωσε ο Constancio, το ταμείο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει χρήματα από τις αγορές, αναφερόμενος σε μια προηγούμενη πρόταση που θα επέτρεπε το ταμείο να δανειστεί έναντι μελλοντικών προσόδων από τον κλάδο.

Ο Constancio δήλωσε επίσης ότι η λήψη αποφάσεων στο νέο μηχανισμό ίσως είναι πολύ περίπλοκη για να είναι αξιόπιστη στους επενδυτές. Κάλεσε τους υπουργούς να δημιουργήσουν μια «επείγουσα διαδικασία» που θα εξασφαλίζει ότι οι αποφάσεις για το πώς θα κλείσει μια τράπεζα, θα λαμβάνονται εντός 24 ωρών.

Original article: Constancio (ΕΚΤ): Εναντίον της συμφωνίας για την εξυγίανση τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα