Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους “βλέπουν” Citigroup και ING

Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένει σύντομα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Βίλεμ Μπουίτερ.

«Στις χώρες της περιφέρειας του ευρώ η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πιο επικίνδυνη», λέει στη σημερινή Die Welt ο Μπουίτερ. Εκτιμά, μάλιστα, πως «εάν τα προγράμματα λιτότητας φτάσουν στα πολιτικά τους όρια και δεν υπάρχει προοπτική για μεταφορές κεφαλαίων από τις χώρες του πυρήνα, η μόνη δυνατή

λύση είναι αυτή της κρατικής χρεοκοπίας».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο οικονομολόγος της Citi αναμένει σύντομα νέα αναδιάρθρωση του χρέους.Το ίδιο υποστηρίζει και για την περίπτωση της Κύπρου. Και ενώ η Ισπανία σημειώνει πρόοδο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστεί η Ιταλία προβληματική περίπτωση, εκτιμά ο Μπουίτερ. «Οι πολιτικοί θεσμοί στην Ιταλία λειτουργούν χειρότερα και από αυτούς των ΗΠΑ», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup.

“Κούρεμα” του ελληνικού χρέους “βλέπει” και η ING

Η ΙΝG εκτιμά πως το 2013 αποτελεί το τέλος της ύφεσης για την Ελλάδα και πως η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2014. Όπως επισημαίνει, η πρόοδος που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι σημαντική, έχοντας μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,3% το 2012 από 15,9% που ήταν το 2009.

Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα μέχρι το 2016, όπως σημειώνει. Ωστόσο, λόγω της βαθύτερης οικονομικής ύφεσης και της πολύ αργής προοόδου στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, το κενό χρηματοδότησης το 2014 θα διαμορφωθεί στα 4,4 δισ. ευρώ και το 2015 στα 5,6 δισ. ευρώ και θα πρέπει να καλυφθεί.

Έτσι, ο οίκος εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της και γι’ αυτό το λόγο θα χρειαστεί η συμμετοχή του επίσημου τομέα, OSI, κάτι στο οποιο οι δανειστές της θα συναινέσουν.

Όπως υπογραμμίζει, ένα νέο κούρεμα θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2023-2024 αποτιμούν κούρεμα μικρότερο του 40%, ενώ τα ομόλογα με λήξη 2035-2042 μεγαλύτερο του 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα