Citigroup: Σε χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ η Κύπρος αν…

Σύμφωνα με το σημερινό σχόλιο της Citigroup, το σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων είναι σχεδόν «νεκρό», με την «τρύπα» των σχεδόν 6 δις. ευρώ που στόχευε να καλύψει να παραμένει. Ακόμη και ένα αναθεωρημένο σχέδιο φορολόγησης των μη εξασφαλισμένων καταθετών, είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από την κυπριακή βουλή. Σε αυτήν την περίπτωση το χρέος της χώρας, το οποίο φτάνει σήμερα στο 90%, θα

διαμορφωθεί στο 180% του ΑΕΠ, με τους Ευρωπαίους να αμφισβητούν ακόμη και το σύνολο του δανείου.

Η εναλλακτική που έχει η κυπριακή κυβέρνηση θέλει τη Ρωσία να προσφέρει βοήθεια με αντάλλαγμα τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα έχουν δεσμευτεί μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, με την ικανότητα της χώρας να ορθοποδήσει να περιορίζεται.

Η Citigroup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν προκριθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις εγγυήσεις τις επόμενες μέρες οδηγώντας τις τράπεζες σε αδιέξοδο και χρεοκοπία. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο τότε η πιθανότητα η Κύπρος να βγει από την ευρωζώνη είναι εξαιρετικά υψηλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα