Citigroup: «Φθηνές» οι ελληνικές τράπεζες, υψηλού κινδύνου όμως οι μετοχές τους – Μειώνει τις τιμές στόχους

Ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η μακροοικονομική αδυναμία βαραίνει στα κέρδη των τραπεζών, επισημαίνει η Citigroup, η οποία μειώνει τις τιμές στόχους 42%-57%.

Η αμερικανική τράπεζα χαρακτηρίζει τις μετοχές τους «φθηνές» αφού οι τράπεζες διόρθωσαν περίπου 50% φέτος και είναι διαπραγματεύσιμες στις 0,2x το δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B)

και 4,3% το δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων το (RoE) 2021. Τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου έδειξαν πρόοδο στις μειώσεις της μη εξυπηρετούμενης έκθεης (NPEs), αλλά η παρατεταμένη πτώση του ΑΕΠ θα φέρει πιέσεις στα κέρδη.

Λόγω των προκλήσεων του 2020, της χαμηλότερης κερδοφορίας και του αδύναμου μακροοικονομικού περιβάλλοντος καθώς και το γεγονός ότι η Citi δεν προβλέπει διανομή μερισμάτων από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προχωρά στη μείωση των τιμών-στόχων των μετοχών τους.

Συνολικά παραμένει ουδέτερη και χαρακτηρίζει υψηλού κινδύνου τις μετοχές τους.

Η Citigroup εκφράζει τη σχετική της προτίμηση για τη μετοχή της Eurobank, για την οποία προτείνει μειωμένη τιμή στόχο στα 0,50 ευρώ από 1 ευρώ. 

Για την Alpha Bank προτείνει μειωμένη τιμή στόχο στα 0,80 ευρώ από 1,90 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα προτείνει μειωμένη τιμή στόχο στα 1,50 ευρώ από 2,80 ευρώ και τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς μειωμένη τιμή στόχο στα 1,90 ευρώ από 3,30 ευρώ. Οι μειώσεις στις τιμές στόχους είναι μεγάλες, ενώ σημαντικές μειώσεις πραγματοποιεί επίσης στα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών.

Η Citigoup επισημαίνει:

Η Ελλάδα επηρεάστηκε σχετικά λιγότερο από άλλες χώρες της Ευρωζώνης από τον COVID-19 (λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα / θάνατοι). Ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά εξαρτημένη από τον τουρισμό (περίπου 20% του ΑΕΠ). Με τις διεθνείς τουριστικές ροές να δέχονται ισχυρό χτύπημα λόγω της πανδημίας, οι οικονομολόγοι της Citi εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστεί μια μακρύτερη περίοδο όπου η οικονομική δραστηριότητα θα κινείται κάτω από τα επίπεδα “κανονικότητας” η οποία μπορεί να επεκταθεί έως το τέλος του έτους, αν όχι έως το 2021.

Η Citi αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,8% το 2020, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρή και θα αγγίξει το 7,3%, με τη δραστηριότητα να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το δ’ τρίμηνο του ’21. Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη παραμένει ωστόσο αδύναμη, επισημαίνει, και είναι δύσκολο να υπερβεί το 1% ετησίως, λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων και της πολύ χαμηλής εξοικονόμησης των νοικοκυριών.

Κέρδη. Οι τράπεζες κινούνται με flta ή μεσαία μονοψήφια πτώση στα καθαρά κέρδη από τόκους, και μικρή αύξηση στις προμήθειες για το 2020. Τα ισχυρότερα κέρδη συναλλαγών αύξησαν τα κέρδη του 1ου τριμήνου, αλλά είναι απίθανο να διατηρηθούν, επισημαίνει η Citigroup. Οι τράπεζες επικεντρώνονται στην αποδοτικότητα από την πλευρά του κόστους για να υποστηρίξουν τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) παραμένει η μεγαλύτερη εξέλιξη, με τις τράπεζες να επιλέγουν μεγάλες συλλογικές χρεώσεις το πρώτο τρίμηνο. Η παρατεταμένη αδυναμία του ΑΕΠ θα μπορούσε να διατηρήσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου αυξημένό.

Η Citi πάντως υπογραμμίζει και χαιρετίζει τη μεγάλη πρόοδο των ελληνικών τραπεζών σχετικά με τις τιτλοποιήσεις NPEs στο α’ τρίμηνο, με οδηγό το Project Cairo ( 7,5 δισ. ευρώ) της Eurobank που αναμένεται να κλείσει το β’ τρίμηνο.

Ωστόσο, η αυξημένη αβεβαιότητα το 2020 όπως σημειώνει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες μειώσεις των NPEs. Το περιβάλλον των servicers και των αγοραστών NPLs δείχνει πως θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα μία επιβράδυνση στις πληρωμές των NPLs από τους δανειολήπτες, ενώ, επιπλέον, οι εισπράξεις NPLs συσχετίζονται επίσης θετικά με τον οικονομικό κύκλο (ειδικά την ανεργία).

Keywords
Τυχαία Θέματα