BofA: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μακρύ δρόμο ακόμη μπροστά τους

15:40 8/5/2018 - Πηγή: BankWars

Οι ελληνικές τράπεζες “πέρασαν” τα stress tests της ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, ωστόσο έχουν μακρύ δρόμο ακόμη μπροστά τους, εκτιμά σε νέα της έκθεση η Bank of America Merrill Lynch. Όπως αναφέρει, και οι τέσσερις εμφάνισαν κεφαλαιακούς δείκτες πάνω από τα “ανεπίσημα” όρια του 8% και του 5,5% στο

βασικό και δυσμενές σενάριο αντίστοιχα, ενώ η μέση μείωση του κεφαλαίου ήταν 9% που ισοδυναμεί με 15,5 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αρχές δεν θα απαιτήσουν άμεσα κάποια ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα στις απαιτήσεις του guidance του Πυλώνα 2 (P2G). Όπως επισημαίνει η BofA, η “υπομονή” των ρυθμιστικών αρχών μπορεί να είναι θετική για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα (για τις οποίες διατηρεί σύσταση neutral), καθώς τα χαρτοφυλάκια των επισφαλών εταιρικών δανείων τους μπορούν να επωφεληθούν από τη βελτίωση της ελληνική οικονομίας. Η αμερικάνικη τράπεζα εξακολουθεί να αξιολογεί με underperform τις Alpha Bank και Πειραιώς, καθώς οι προσπάθειες “καθαρισμού” των προβληματικών δανείων θα είναι κοστοβόρες για αυτές, ενώ τονίζει ότι η μακροπρόθεσμη στάση της για τον κλάδο δεν αλλάζει καθώς το μέγεθος του προβλήματος των επισφαλών δανείων είναι τεράστιο και οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των NPEs είναι υψηλοί, μεταξύ 37-45% έως το 2019.

Η μείωση κεφαλαίων είναι υψηλότερη σε σχέση με τα stress tests του 2015, ωστόσο τα στοιχεία ξεκινούν από μία υψηλότερη βάση, σημειώνει. Τόσο η βάση κεφαλαίου εκκίνησης όσο και η μείωση κεφαλαίων ήταν υψηλότερες στη φετινή άσκηση, σε σχέση με το 2015 και οι λόγοι ήταν: (α) η μεθοδολογία για τον πιστωτικό κίνδυνο προσαρμόστηκε στο μοντέλο του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, (β) η ΕΚΤ χρησιμοποίησε στις υποθέσεις της έναν στατικό ισολογισμό και γ) ο ορίζοντας των stress tests κάλυψε τρία έτη (έναντι 2,5 ετών το 2015).

Μερικές παράμετροι ήταν γενναιόδωρες, άλλες όχι

Τα καθαρά έσοδα από τόκους των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν σημαντικά στο δυσμενές σενάριο, κατά 25-29% σε σχέση με το βασικό σενάριο το 2020 και κατά 23-31% σε σχέση με τις εκτιμήσεις της BofA για το 2020. Το πιο ουσιαστικό όφελος ήταν η συμπερίληψη αυτού που η BofA θεωρεί ότι είναι πιο χαμηλής ποιότητας κεφάλαιο, τα DTA / C, καθώς και η εφαρμογή του IFRS9. Επιπλέον, οι εισροές στα δάνεια του σταδίου 3 φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα επιθετική σε σχέση με τα τρέχοντα σχέδια του SSM. Στο δυσμενές σενάριο, τα 21 δισ. ευρώ νέων NPEs προστέθηκαν στις τέσσερις τράπεζες κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου. Σύμφωνα με το σχέδιο SSM, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να έχει 20 δισ. ευρώ νέων NPEs κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα και με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενώ οι παράμετροι μπορεί να διαφέρουν κάπως, δεν φαίνεται ότι οι εισροές NPEs ήταν ιδιαίτερα επιθετικές στο δυσμενές σενάριο.

Τέλος, η BofA επισημαίνει ότι οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης συνεχίζονται, και η ίδια αναμένει πως οι όποιες αλλαγές σε αυτή τη ρητορική θα είναι το κλειδί των επιδόσεων των ελληνικών τραπεζών στο εγγύς μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα