Bloomberg: Μετ’εμποδίων η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Τι “παίζεται” στο Παρίσι

Για μία χώρα που προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, το κλειδί μπορεί να είναι η περαιτέρω ελάφρυνση, αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι.

“Οι συζητήσεις στο Παρίσι είναι κρίσιμες”, λέει στο Bloomberg

o Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής στη Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο. Θα θέσουν το χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τη συμφωνία για το χρέος, καθώς επίσης τον προϋπολογισμό του 2015 και τις πιο πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.

Οπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας για την πορεία του προγράμματος διάσωσης προκειμένου οι Ευρωπαίοι εταίρο να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι το ελληνικό χρέος να φθάνει στο 175% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο της Ευρωζώνης, αντιπαραθέτοντας το χρέος της Ιρλανδίας, που αναμένεται να φθάσει φέτος στο 121% και της Πορτογαλίας στο 127%.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου έπεσαν στο 5,76%, κοντά στο χαμηλό ρεκόρ του Ιουνίου, σε σύγκριση με το 44,21% το Μάρτιο του 2012, τις παραμονές της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Κι ενώ ο Σαμαράς δεν έχει ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από το μνημόνιο, έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο διάσωσης.

Το ράλι των ομόλογων έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να βγει στις αγορές δύο φορές φέτος, συγκεντρώνοντας 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση 5ετών ομολόγων. Ωστόσο, τα 1,5 δισ. ευρώ, που συγκέντρωσε από την πώληση 3ετών ομολόγων τον προηγούμενο μήνα, δεν κάλυψαν το στόχο των 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι εταίροι του Σαμαρά διστάζουν να παραχωρήσουν περισσότερες ελαφρύνσεις όσον αφορά στο χρέος, όπως επιμηκύνοντας τους όρους των δανείων ή μειώνοντας τα επιτόκια.

Το πλεόνασμα του 0,8% του ΑΕΠ, που πέτυχε η χώρα πέρυσι, δεσμεύει τους εταίρους για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα.

“Η Ελλάδα κάνει συναλλαγές με άλλα assets ενόψει των συζητήσεων στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα και την αξιολόγηση της τρόικα”, τονίζει o Ciaran O’ Hagan, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών επιτοκίων στη Societe Generale, στο Παρίσι. “Τα ελληνικά ομόλογα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της αγοράς την παρούσα στιγμή, αλλά τουλάχιστον οι αποδόσεις είναι ευθυγραμμισμένες με εκείνες των αγορών”.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Βloomberg, το χρέος δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Σαμαρά. Εκτός από το νομοσχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ύψους 77 δισ. ευρώ, που θα προσπαθήσει να περάσει το Σεπτέμβριο από τη Βουλή, έχει να αντιμετωπίσει την εκλογή νέου προέδρου στα τέλη Μαρτίου. Οπως αναφέρει το πρακτορείο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως θα μπλοκάρει κάθε αντίπαλο που θα προτείνει η κυβέρνηση συνασπισμού για αντικαταστάτη του Καρόλου Παπούλια, η θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο. Ο Αν. Σαμαράς ενδεχομένως θα πρέπει να στηριχθεί στην συνδρομή μικρότερων κομμάτων ή ανεξάρτητων βουλευτών για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή προέδρου.

“Η επιτυχής εκλογή νέου προέδρου δεν είναι κάτι ασήμαντο ή αδύνατο”, σχολιάζει η Nomura International σε έκθεσή της στις 26 Αυγούστου. “Φαίνεται ότι ένας επιπρόσθετος παράγοντας είναι απαραίτητος για να κλίνει η ζυγαριά προς την επιτυχία ή την αποτυχία. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να είναι η πρόοδος στην ελάφρυνση του χρέους και ο βαθμός στον οποίο η Ελλάδα θα καταφέρει να εισέλθει σε ένα ορατό δρόμο προς την έξοδο από τον έλεγχο της τρόικα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα