Big Data Revolution: Η επανάσταση των μεγάλων Δεδομένων

18:28 4/3/2013 - Πηγή: BankWars

Ιδιαίτερα επιτυχημένο ήταν το 2ο CIO Forum, με θέμα «Big Data Revolution», που πραγματοποίησε το Hellenic CIO Forum πρόσφατα στο Athens Hilton. Σε αυτή

την ετήσια εκδήλωση, που διοργανώθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών ετών από την ίδρυση του Forum, ήταν προσκεκλημένοι, πέραν των CIOs-μελών του, και οι Γενικοί Διευθυντές των εταιρειών των μελών καθώς και πενήντα ακόμη Διευθυντές Πληροφορικής των μεγαλύτερων εταιριών και οργανισμών στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυναν ο κ. Αλέξης Δαυίδ, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ, και ο κ. Ξενοφών Λιαπάκης, CIO της Interamerican και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Hellenic CIO Forum.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι κ. Brad Hathaway, Regional Leader Information Management – South East Europe της SAS και Γιώργος Κώτσαλος, CEO του Ομίλου Interamerican.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανοικτή συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του panel με συντονιστή τον κ. Λιαπάκη, στην οποία συμμετείχαν οι κ. Αντώνης Κεραστάρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Online, Κυριάκος Κόκκινος, Διευθυντής Τομέα Υπηρεσιών της ΙΒΜ Ελλάς ΑΕ, Ελένη Ραχανιώτου, Διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft Hellas, Αντώνης Μονοκρούσος, Country Leader Oracle Ελλάς & Cluster Leader GCMM και Ανδρέας Ξηρόκωστας, Διευθυντής Πωλήσεων SAP Hellas and Cyprus (ακολουθούν συνοπτικές αναφορές στις ομιλίες, και τα συμπεράσματα).

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες: Cyta Ελλάδος, Hellas Online, Microsoft Hellas, Oracle Hellas, Sap Hellas και SAS.

Ο κ. BradHathaway, Regional Leader Information Management – South East Europe της SAS, κατά την ομιλία του έδωσε έμφαση στα Big Data, η αξιοποίηση των οποίων απασχολεί σήμερα κάθε οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα Big Data Analytics είναι κάτι παραπάνω από μία απλή απόκτηση δεδομένων, δημιουργία KPI’s και φανταχτερών γραφικών, αφού αφορούν άμεσα στη μέγιστη επιχειρησιακή αξία που αποκομίζουμε από όλα τα διαθέσιμα δεδομένα μας.

Η άντληση της μέγιστης αξίας από τα δεδομένα μέσω πραγματικών αναλυτικών διαδικασιών (forecasting, correlation, regression κ.λπ.) και η εφαρμογή τους στις επιχειρησιακές διαδικασίες είναι απαραίτητα βήματα ώστε να διασφαλίσουμε ότι «πατάμε στη γη». Όλα τα επιχειρηματικά στελέχη, ανεξάρτητα από το τεχνικό τους υπόβαθρο, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλύουν τα δεδομένα, ώστε να μπορούν να απεικονίζουν τις επιχειρησιακές ανάγκες, τις προβλέψεις των KPI’s, τους κρυμμένους συσχετισμούς ανάμεσα στα KPI’s και τις επιχειρησιακές διαδικασίες. Και όλα αυτά, οποτεδήποτε και οπουδήποτε, μέσα από ένα tablet, με ένα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον λειτουργίας.

Με τη σύγχρονη τεχνολογία των High Performance Analytics, η SAS προσφέρει in-memory λύσεις με τη χρήση του Hadoop: τα SAS®Visual Analytics επιτρέπουν στους πελάτες μας να αποκομίζουν τη μέγιστη αξία, μέσα από πλούσια εξερεύνηση, δυναμικό reporting και λεπτομερείς στατιστικές αναλύσεις, χωρίς να προϋποθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, CEO του Ομίλου Interamerican, μίλησε για τις προσδοκίες που έχει ένας CEO από τον CIO και την Πληροφορική και γι’ αυτά που αλλάζουν, ή μπορούν να αλλάξουν θεαματικά οι εφαρμογές της Τεχνολογίας της Επικοινωνίας και της Διαχείρισης Δεδομένων στην απλή καθημερινότητα όλων μας και ειδικότερα στις συνθήκες μιας εταιρικής κοινωνίας. Τόνισε πως η Πληροφορική με τις εφαρμογές της αλλάζει το επίπεδο της σχέσης μαζί με τους stakeholdres, ανοίγει νέους ορίζοντες και στηρίζει θεμελιώδεις αξίες δεσμού όπως η εμπιστοσύνη και η αμοιβαιότητα, ενώ επεσήμανε ακόμα πως ο νέος ρόλος που καλείται σήμερα ο CIO να διαδραματίσει είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος σε σχέση με το παρελθόν, αφού συμβάλλει ως μέλος πλέον της ηγετικής ομάδας στη χάραξη της στρατηγικής της εταιρίας. Ο CIO οφείλει σήμερα να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ευθυγράμμιση του IT με το business, καταθέτοντας ολοένα και πιο συχνά καινοτόμες προτάσεις, προσθέτοντας στην Εταιρεία του το στρατηγικό εκείνο πλεονέκτημα που χρειάζεται, έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί σημαντικά από τον ανταγωνισμό. Ζούμε, κατέληξε ο κ. Κώτσαλος, σε μια εποχή έντονης μεταβατικότητας. Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τις βίαιες ανατροπές στις εταιρίες μας, που μπορεί να είναι και καταδικαστικές για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξή τους, είναι να τρέξουμε παράλληλα με τις εξελίξεις. Σε αυτό το στοίχημα, η Τεχνολογία και η Πληροφορική μπορούν να γίνουν μοχλοί για την επιχειρηματική προοπτική.

Στην ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Αντώνης Κεραστάρης, ο οποίος τόνισε: Στην Hellas Online πιστεύουμε ότι το cloud είναι μονόδρομος τόσο για τη φιλοξενία όσο και για την ανάλυση των μεγάλων datasets λόγω της ταχύτητας και της ευελιξίας που προσφέρει. Η συνεχής διαθεσιμότητα σε αποθηκευτικό χώρο και υπολογιστική δύναμη για ανάλυση των big data μετατρέπει ένα υψηλό CAPEX σε λειτουργικό έξοδο (OPEX), εξοικονομώντας χρήματα και παραγωγικούς πόρους στον οργανισμό. Επιπλέον, διακρίνοντας έγκαιρα την τάση που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά για υπηρεσίες cloud από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, η hellas online επένδυσε και παρέχει πλέον ολοκληρωμένες υπηρεσίες cloud προς τους πελάτες της, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν απρόσκοπτα, με ευελιξία και με οικονομικό όφελος.

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Κόκκινος, υποστήριξε ότι η ψηφιακή, δικτυακή τεχνολογία και τα διασυνδεδεμένα συστήματα οδηγούν σε μια εκρηκτική αύξηση του όγκου δεδομένων και της ταχύτητας μετάδοσής τους. Τα προηγμένα εργαλεία ανάλυσης καθιστούν δυνατή την «εκλογίκευση» των τεράστιων όγκων δεδομένων που παράγονται σήμερα και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οργανισμοί, οι κλάδοι της αγοράς ακόμα και οι κοινωνίες. Χάρη δε στα προηγμένα μοντέλα υπολογιστικών συστημάτων και την υπολογιστική ισχύ έχουμε πλέον τη δυνατότητα να μετατρέψουμε αυτές τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε χρήσιμη, αξιοποιήσιμη πληροφορία για να εξάγουμε επιχειρηματική γνώση. Υπό αυτή την έννοια οι προοπτικές για καινοτομία στη σημερινή διασυνδεδεμένη πραγματικότητα είναι πολλές. H IBM διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών και λύσεων, ενώ έχει επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη σε νέες τεχνολογίες για Big Data. Επιπλέον, συνεργάζεται με πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες νέες δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στη νέα αυτή πραγματικότητα

Είναι γεγονός πως σήμερα βιώνουμε τη «γέννηση» και σύγκλιση πολύ σημαντικών τεχνολογικών τάσεων, τόνισε η κ. Ελένη Ραχανιώτου. Οι τάσεις αυτές βάσει έγκυρων αναγνωρισμένων αναλυτών, όπως η IDC, αναμένεται να μορφοποιήσουν τον κλάδο της Τεχνολογίας μέσα στα ερχόμενα χρόνια και αναφέρονται ως megatrends: Cloud Computing, Consumerization of IT, νέες Social και Application πλατφόρμες, και τέλος Big Data.

H Microsoft στηρίζοντας ενεργά τις τάσεις αυτές, καθώς επίσης την υλοποίηση και εξέλιξη των Big Data και Hadoop, εμπλουτίζει την εμπειρία του χρήστη των Big Data με μια νέα εύχρηστη πλατφόρμα που μπορεί να διαχειριστεί δεδομένα οποιουδήποτε τύπου, όγκου ή «τόπου» (on-premises, στο cloud ή ακόμα και σε υβριδικά περιβάλλοντα), με αποτελεσματικές προβλέψεις επιχειρηματικής δράσης και συνεπώς, σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα στη σημερινή πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας.

Στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Μονοκρούσος μεταξύ άλλων είπε: Με στόχο την καλύτερη επιχειρηματική ενημέρωση για τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων και τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, οι επιχειρήσεις που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν τα Big Data, έχουν στη διάθεσή τους μια πλήρη λύση από την Oracle. Η λύση αυτή περιλαμβάνει καινοτόμες τεχνολογίες της Oracle που βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα, διευκολύνει την επέκταση των υφιστάμενων υποδομών πληροφορικής για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση και αξιοποίηση των Big Data, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ένα μοναδικό σημείο επικοινωνίας για την υποστήριξη του πελάτη, απλοποιώντας την υλοποίηση αντίστοιχων έργων και μειώνοντας το σχετικό κόστος και το ρίσκο.»

Τέλος, ο κ. Ανδρέας Ξηρόκωστας, τόνισε ότι “Big Data” δεν είναι μόνο η πρόσβαση σε μεγάλους όγκους δεδομένων, αλλά η δυνατότητα ανάλυσης τους για την δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Η μεγαλύτερη πρόκληση που παρουσιάζεται είναι η επιλογή των δεδομένων που έχουν συνάφεια και μπορούν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το CIO Forum είναι τα εξής:

big data απασχολούν ήδη τις επιχειρήσεις και τις Διευθύνσεις Πληροφορικής τους, αλλά το πρώτο συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι πριν ξεκινήσουμε να αναζητούμε την πιο κατάλληλη, για την επιχείρηση μας, λύση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη η επιχειρηματική ανάγκη καθώς και το τι αναμένουμε από την υλοποίησή της.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις αλλαγές που θα επιφέρει μια τέτοια υλοποίηση, δεδομένου ότι επιδρά άμεσα στη δομή της πληροφορικής ( IT organization), με την δημιουργία νέων IT functions όπως storage, BI, data management, predictive analytics, data visualization, που απαιτούν δεξιότητες και χρόνο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι ανεξαρτήτως του ορισμού που θα προσδώσει κάποιος στα big data, οι σημαντικότερες έννοιες που συνθέτουν αυτό τον ορισμό ξεκινούν από V, όπως volume: μεγάλοι όγκοι δεδομένων και πιο περίπλοκοι, velocity: ανάγκη για μεγάλες ταχύτητες επεξεργασίας, variety: νέοι τύποι δεδομένων όπως: images, videos, sounds ακόμη και τρισδιάστατα αντικείμενα και σίγουρα veracity: για την πιστότητα και ποιότητα των δεδομένων.

Καλούμαστε να επιλέξουμε την πιο αποτελεσματική από πλευράς κόστους λύση με στόχο την αξιοποίηση της πληροφορίας που θα οδηγεί στην έγκαιρη και όσο το δυνατό πιο σωστή λήψη αποφάσεων, δίνοντας το μεγαλύτερο δυνατόν value στην επιχείρηση (μια ακόμη έννοια που ξεκινά από V).

Είναι κοινή αναγνώριση και διαπίστωση όλων ότι η πληροφορία αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα assets της εταιρίας, η αξιοποίηση της οποίας, προσθέτει το απαραίτητο σε αυτήν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που την διαφοροποιεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η έγκαιρη αναγνώριση τάσεων – ενδείξεων – συμπεριφορών κάνει την εταιρία leader των εξελίξεων και όχι απλά follower.

Αξιόπιστες τεχνικές λύσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τους μεγαλύτερους vendors που μετείχαν στο panel, ήδη υπάρχουν και εξελίσσονται και είναι σίγουρο ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο των big data και στην Ελλάδα ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης.

Σίγουρα πάντως θα πρέπει να δούμε και να διαχειριστούμε τα big data, αλλά και τα data γενικότερα, από την οπτική γωνία που τα αναγνώρισαν και τα χαρτογράφησαν στο World Economic Forum, όπου συγκεκριμένα τονίσθηκε πώς «PersonaldataisthenewoiloftheInternetandthenewcurrencyofthedigitalworld» (Τα προσωπικά δεδομένα είναι η νέα «τροφή» για το Διαδίκτυο και η νέα αξία για τον ψηφιακό κόσμο) MeglenaKuneva, EuropeanConsumerCommissioner, και «BigData, BigImpact, declareddataanewclassofeconomicasset, likecurrencyorgold» (Μεγάλα δεδομένα, μεγάλος αντίκτυπος, αναγνωρίζοντας τα δεδομένα σαν ένα νέο περιουσιακό στοιχείο, όπως είναι το νόμισμα ή ο χρυσός).

Keywords
big, data, revolution, big, data, revolution, hol, sap hellas, cloud computing, cio, forum, hellenic, athens, hilton, ελλαδα, εεδε, interamerican, europe, sas, ceo, hellas, online, ιβμ, microsoft, oracle, sap, cyprus, cyta, analytics, tablet, performance, business, εταιρεία, βιωσιμότητα, cloud, απρόσκοπτα, ισχύ, ibm, νέα, idc, λύση, images, videos, world, κινηση στους δρομους, αξια, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ελενη, ξενοφων, το στοιχημα, γνωση, γωνια, εεδε, εργαλεια, θεμα, ιβμ, οριζοντες, πλαισιο, σημερινη, ceo, cyta, cyprus, hilton, ibm, images, microsoft, αγορα, αυξηση, απλα, απρόσκοπτα, βιωσιμότητα, γεγονος, δαυιδ, δυναμη, δυνατοτητα, δομη, διαδικτυο, δυναμικο, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ενεργα, ενημερωση, εννοια, εξελιξη, επενδυσεις, εποχη, ερευνα, εταιρεία, εταιρια, ετων, ευθυγραμμιση, εφαρμογες, τεχνολογια, ιδρυση, υπηρεσιες, ομιλια, ληψη, λύση, λογο, μοντελα, οφελος, περιβαλλον, ποιοτητα, πλατφορμες, πληροφορικη, ρισκο, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, ταση, υλοποιηση, ισχύ, ψηφιακη, ψηφιακο, athens, analytics, βηματα, business, cio, cloud computing, cloud, εφαρμογη, εμφαση, europe, forum, γνωσεις, hellenic, hellas, idc, ιδιαιτερα, interamerican, υβριδικα, oracle, sap, sap hellas, sas, tablet, online, videos, world, performance
Τυχαία Θέματα