Κερδίζει έδαφος το Brexit – Τι δείχνουν τα στοιχήματα και οι δημοσκοπήσεις

Στο 55% έπεσαν οι πιθανότητες της επικράτησης της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 59%, μόλις μέσα σε μια ώρα, με το Brexit να κερδίζει έδαφος καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πιθανότητες επικράτησης

της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν στο 78% , βάσει των στοιχημάτων στο Betfair.

Οι πιθανότητες μίας ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μειώθηκαν εξαιτίας τριών πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δίνουν ευρύ προβάδισμα στο στρατόπεδο του Brexit.

Διχασμένες οι δημοσκοπήσεις

Διχασμένες εμφανίζονται οι δημοσκοπήσεις για την παραμονή ή μη της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Guardian, οι τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις της ICM για λογαριασμό της εφημερίδας δείχνουν τις όλο και μεγαλύτερες αποκλίσεις που εμφανίζουν οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις.

Στην τηλεφωνική δημοσκόπηση το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής βρίσκεται στο 47% έναντι 39% των υποστηρικτών της εξόδου, ενώ στο 14% είναι οι αναποφάσιστοι. Με την αναγωγή των αναποφάσιστων, το αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε 55% υπέρ της παραμονής και 45% υπέρ της εξόδου.

Την ίδια στιγμή διαδικτυακή δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας δίνει προβάδισμα τεσσάρων μονάδων σε όσους θα ψηφίσουν για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Στην εν λόγω δημοσκόπηση, το Brexit συγκεντρώνει 47% και το Bremain 43%, ενώ 10% είναι αναποφάσιστοι. Μόλις εξαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το στρατόπεδο της εξόδου από την Ε.Ε. κερδίζει ποσοστό 52%, κρατώντας προβάδισμα τεσσάρων μονάδων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Με 44% φέρεται να προηγείται η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι 42% του Brexit, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinium για λογαριασμό της εφημερίδας Observer. Αναποφάσιστο το 14%.

Η δημοσκόπηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με μια έρευνα του ORB για την εφημερίδα Independent που δημοσιεύτηκε αργά χθες και στην οποία οι Βρετανοί πολίτες τάσσονται σε ποσοστό 55% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ έναντι ποσοστού 45% υπέρ της παραμονής.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΖΑΚ ΛΙΟΥ

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Βρετανίας και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για τη γεωπολιτική σταθερότητα, εάν η Βρετανία αποφασίσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο CNN ο ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιού, παρεμβαίνοντας έτσι στην αγωνία κυβερνήσεων και αγορών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
«Εάν η ψήφος κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, το μόνο που διακρίνω είναι αρνητικές οικονομικές συνέπειες» υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ. Οι προειδοποιήσεις του κ. Λιού έρχονται να προστεθούν στις εκκλήσεις ηγετών και πολιτικών αξιωματούχων εντός και εκτός Ε.Ε. για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρώπη στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Οι αγορές κλονίζονται τις τελευταίες ημέρες, λόγω της αβεβαιότητας και ανησυχιών για το ενδεχόμενο ενός Brexit

ΧΘΕΣ: Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα στη Μ.Βρετανία για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, το BREXIT φέρεται να προηγείται με 10 μονάδες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ORB για λογαριασμό της εφημερίδας Independent.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έρευνα που διενεργήθηκε διαδικτυακά σε 2.000 άτομα, κατά την περίοδο 8-9 Ιουνίου, αναφέρει ότι το “Brexit” θα κερδίσει στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου με ποσοστό 55%.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έστειλαν τη στερλίνα σε χαμηλό 8 εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Αυτή την ώρα αλλάζει χέρια στα 1,42657 δολάρια.

Σύμφωνα με την Independent τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα ως προς την προσέλευση στις κάλπες, ωστόσο δεν δόθηκαν στοιχεία για το πόσου από όσους συμμετείχαν ήταν αναποφάσιστοι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. έχει διευρύνει το προβάδισμά του κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Απρίλιο από την ίδια εταιρεία. Σημειώνεται ότι όταν η ORB ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις, ήταν οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε. που προηγούνταν κατά δέκα μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα