Athens Energy Forum: Διαξιφισμοί για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ

15:51 2/2/2017 - Πηγή: BankWars

Οι τιμές πώλησης της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, διαμορφώνονται κάτω του κόστους, επανέλαβε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Σταύρος Γούτσος, μιλώντας στο Athens Energy Forum. Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου), Ντίνος Μπενρουμπή υποστήριξε ότι τα ΝΟΜΕ απέτυχαν και ζήτησε να προχωρήσει η λύση

της πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Αναλυτικά, ο κ. Γούτσος σημείωσε ότι το μοντέλο των δημοπρασιών αποτελεί μεταφορά στην Ελλάδα των δημοπρασιών πυρηνικής ενέργειας που έκανε η EdF στη Γαλλία, με τη διαφορά ότι εκεί διασφαλίζεται η κάλυψη του κόστους παραγωγής και παρέχεται πρόσβαση στο 25% και όχι στο σύνολο της παραγωγής. Επανέλαβε επίσης τις προτάσεις να εξαιρεθούν από το μερίδιο της ΔΕΗ τα τμήματα της αγοράς που δεν είναι εμπορικά ελκυστικά, καθώς και τις πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για δημιουργία και πώληση θυγατρικών με πελατολόγιο, που θα επιτρέψουν πιο ομαλό άνοιγμα της αγοράς.

Ο κ. Μπενρουμπή υποστήριξε ότι με τα ΝΟΜΕ δεν πρόκειται να ανοίξει η αγορά. «Δεν είμαι οπαδός των ΝΟΜΕ ούτε της δημιουργίας θυγατρικών της ΔΕΗ. Ήρθε η ώρα για βαθύτερες λύσεις που θα ανοίξουν την αγορά παραγωγής με λιγνίτες και νερά. Αν πουληθούν μονάδες, η ΔΕΗ θα έχει έσοδα και θα βελτιωθεί η ρευστότητα της. Ανησυχούμε για τη ρευστότητα της ΔΕΗ, γιατί αγοράζει την ενέργειά μας και πρέπει να παραμείνει πυλώνας του συστήματος», τόνισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison, Michel Piguet, ανέφερε ότι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από το 2018, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνδυασμένη προσφορά ρεύματος και φυσικού αερίου στους καταναλωτές. Ανήγγειλε επίσης συνεργασία της εταιρίας με την ασφαλιστική ΑΧΑ (για κάλυψη της πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε περίπτωση ατυχήματος, απώλειας εργασίας κλπ.) και με την αλυσίδα Public.

«Είμαστε ενώπιον αποφάσεων, για το αν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός ή θα συνεχιστεί ο προηγούμενος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας, αναφερόμενος στην αποκρατικοποίηση της εταιρίας και ζήτησε η διαδικασία να είναι σύντομη γιατί «οι καθυστερήσεις μας επηρεάζουν στην καθημερινή μας δουλειά».

Keywords
Τυχαία Θέματα