Alpha Bank: Σημαντικά βελτιωμένο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

13:52 9/5/2013 - Πηγή: BankWars

Το σημαντικά βελτιωμένο οικονομικό κλίμα, που διαμορφώνεται στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο πιστοποιείται τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το ΔΝΤ στις πρόσφατες Εκθέσεις τους για την Ελλάδα, αλλά έχει και ως αντίκρισμα την εντυπωσιακή άνοδο των τιμών των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο και την σημαντική άνοδο των τιμών (πτώση

των επιτοκίων δανεισμού) των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Στο χρηματιστήριο, ο ΓΔ ανήλθε στις 1043,28 μον. την 8.5.2013, έναντι 1044,76 μον. την 15.2.2013 – που ήταν το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2011. Το επιτόκιο των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων σημείωσε κατακόρυφη πτώση στο 9,34% την 8.5.2013, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτ.’2010.

Επιπλέον των ανωτέρω, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των τιμών των μετοχών, συμβάλουν τώρα στην πραγματοποίηση μιας σειράς αξιοσημείωτων επιχειρηματικών συναλλαγών, όπου γίνεται πλέον δυνατή:

α) Η αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, με εισροή στη χώρα σημαντικών, και εξαιρετικά πολύτιμων στην τρέχουσα συγκυρία, ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και β) η επάνοδος μεγάλων εγχώριων επιχειρηματικών – τραπεζικών ομίλων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή τους τόσο με έκδοση ομολογιακών δανείων όσο και, στην περίπτωση των τραπεζών, με συμμετοχή ξένων επενδυτών στην αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους.

Πρώτον, η συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του στρατηγικού πακέτου του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην εταιρεία Emma Delta Ltd, έναντι του ποσού των € 652 εκατ., με επιπλέον είσπραξη από το ΤΑΙΠΕΔ και του μερίσματος της χρήσης του 2012, ύψους € 60 εκατ.

Συνολικά, στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει ακόμη η χώρα στην τρέχουσα περίοδο, και παρά τον σημαντικό πολιτικό κίνδυνο που ακόμη την επιβαρύνει, το ΤΑΙΠΕΔ, μόλις το επέτρεψαν οι συνθήκες, κατάφερε πράγματι να προσελκύσει μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ και να επιτύχει τελικά υψηλό προσφερόμενο τίμημα για το 33% του Οργανισμού.

Όσον αφορά στο ύψος του τιμήματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, οι επενδυτές, με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις (2013) κερδοφορίας του ΟΠΑΠ, θα εισπράξουν πίσω τα κεφάλαια που διαθέτουν για την αγορά του 33% της εταιρείας σε 18,6 έτη. Συνεπώς, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι εάν ο ΟΠΑΠ είναι κερδοφόρα εταιρεία (αλλιώς δεν επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί) αλλά τι θα εισπράξει το κράτος από τον ΟΠΑΠ αν τον κρατήσει υπό κρατικό έλεγχο – και αν πραγματοποιήσει το ίδιο τις επενδύσεις που χρειάζονται, σε σύγκριση με αυτά που θα εισπράξει με την αποκρατικοποίησή του.

Σχετικά με αυτό το θέμα, οι αναλυτές του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι εάν δεν γινόταν η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, το Ελλ. Δημόσιο θα εισέπραττε από μερίσματα € 13 εκατ. για τη χρήση του 2013 και € 360 εκατ. σε ολόκληρη την επόμενη 10ετία. Αντί αυτών, το Ελλ. Δημόσιο εισπράττει αμέσως € 652 εκατ.

Με αυτά τα κεφάλαια μπορεί, για παράδειγμα, να αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά 10ετή ομόλογα του Ελλ. Δημοσίου στο 60% της ονομαστικής τους αξίας και να μειώσει το δημόσιο χρέος κατά € 1,1 δισ, δηλαδή κατά € 440 εκατ. περισσότερο από την αξία της συναλλαγής του 33% του ΟΠΑΠ. Αλλά ακόμη και αν το Ελλ. Δημόσιο μπορούσε να δανειστεί τα € 652 εκατ. για 10 έτη με μέσο επιτόκιο 5,0% θα εισέπραττε τότε μερίσματα από τον ΟΠΑΠ αξίας € 360 εκατ. και θα πλήρωνε για τόκους € 326 εκατ. Επιπλέον, από το 2013 το Ελλ. Δημόσιο έχει ήδη επιβάλλει στον ΟΠΑΠ συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών του κερδών.

Η φορολογική αυτή επιβάρυνση, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη σημαντική βελτίωση της επιχειρηματικότητας στη διοίκηση του Οργανισμού, με την πραγματοποίηση και των αναγκαίων επενδύσεων για αύξηση της αποδοτικότητάς του – υπό έμπειρη και διαφανή ιδιωτική διαχείριση και χωρίς κρατικές παρεμβάσεις στο management της εταιρείας, εκτιμάται ότι θα αποφέρει φορολογικά έσοδα στο κράτος ύψους € 6,3 δισ. στην επόμενη δεκαετία.

H έκδοση ομολόγου από τα ΕΛΠΕ

Δεύτερον, η Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ προχώρησε πρόσφατα στην 1η έκδοση εκ μέρους της 4-ετούς Ευρώ-ομολόγου για την άντληση ποσού ύψους € 400 εκατ. με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building) και με ανώτατο επιτόκιο 8,5%.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του 2013 και άλλες μεγάλες εγχώριες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που κρίθηκαν επιτυχημένες. Το επιτόκιο των εκδόσεων αυτών είναι ακόμη σχετικά υψηλό, ΕΛΠΕ (8,0%), Όμιλος Τιτάν ( 8,5% ), ΟΤΕ (άντληση € 700 εκατ. με επιτόκιο 7,875%), αλλά η μεγάλη ζήτηση για τα ομόλογα αυτών των εταιρειών σηματοδοτούν αναμφισβήτητα και τη σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης των εγχώριων και ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

Η ΑΜΚ της Alpha Bank

Τρίτον, σε πλήρως εγγυημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους € 457 εκατ. από τον ιδιωτικό τομέα προχωρά η Alpha Bank, σύμφωνα με το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης ύψους € 4.571 εκατ. Ειδικότερα, η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί κατά € 457 εκατ. με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης στους ήδη μετόχους της τράπεζας, κατά € 93 δις με ιδιωτική τοποθέτηση σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές που δεν διαθέτουν δικαιώματα προτίμησης, και κατά το υπόλοιπο ποσό (έως τα € 4,571 εκατ.) από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας ο Δείκτης των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της θα διαμορφωθεί στο 13,7% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού της. Η τιμή διαθέσεως για όλες τις νέες κοινές μετοχές που θα εκδοθούν κατά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με προσφορά δικαιωμάτων, την ιδιωτική τοποθέτηση και τη διάθεση στο ΤΧΣ ορίζεται σε Ευρώ 0,44 ανά μετοχή.

Για κάθε νέα κοινή μετοχή, την οποία αποκτούν οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, θα λάβουν, έναν παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών («Warrant»), πλήρως διαπραγματεύσιμο, ο οποίος δίδει το δικαίωμα ανακτήσεως των μετοχών για τις οποίες έχει εγγραφεί το ΤΧΣ εξαμηνιαίως, για τα επόμενα 4,5 έτη, στην τιμή διαθέσεως πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο.

Το γεγονός ότι η έκδοση είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων αποτελεί και πάλι σαφή ένδειξη της ανανεωθείσας εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στην Alpha Bank ειδικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα