Alpha Bank: Ανεδαφική η συζήτηση για νέα μέτρα – Άμεση ανάγκη εξορθολογισμού κράτους και φορολογίας

Ο Προϋπολογισμός του 2013 (Π2013) φαίνεται τελικά να κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα σημαντικού ύψους, ενωρίτερα από ότι είχε προγραμματισθεί, με προοπτική περαιτέρω βελτίωσης το επόμενος έτος όπως αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2014 (Π2014) που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της για τις οικονομικές εξελίξεις.

Η εντυπωσιακή αυτή επιτυχία στον τομέα

της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επιβεβαιώνεται ουσιαστικά και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης στο 10μηνο Ιαν. – Οκτ. 2013, δημιουργεί ένα πολύ σταθερό έδαφος για την καλύτερη επίσης, από ότι προγραμματίζεται, υλοποίηση και του Π2014.

Ειδικότερα, η υλοποίηση του Π2014 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επίτευξη περαιτέρω προόδου στους τομείς του εξορθολογισμού της λειτουργίας του κράτους με αύξηση της παραγωγικότητάς του και της συμβολής του στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δίκαιη είσπραξη των εσόδων του κράτους από όλους που είναι υπόχρεοι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Εξαρτάται βέβαια και από την πρόοδο που θα επιτευχθεί όσον αφορά τον εξορθολογισμό της φορολογικής νομοθεσίας, με βασικό στόχο την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Μετά τη δραστική δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στην περίοδο 2010-2013, η Ελλάδα δεν έχει πια κανένα πρόβλημα όσον αφορά την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπονται από το ΜΠΔΣ 2013-2017, εάν επιβεβαιωθούν οι προοπτικές που ήδη διαμορφώνονται για αύξηση του ΑΕΠ άνω του 1,1% το 2014 και άνω του 3% από το 2015 και μετά, με προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων (όπως ήδη συμβαίνει στην τρέχουσα περίοδο) και με αντίστοιχη αύξηση και της διεθνώς ανταγωνιστικής απασχόλησης στην εγχώρια οικονομία. Πιο αναλυτικά:

Όσον αφορά τα καθαρά έσοδα του Τ.Π. σημειώνεται ότι με βάση την εκτέλεση του Π2013 στο 10μηνο 2013 η πτώση τους το έτος ως σύνολο θα είναι πιθανότατα χαμηλότερη του -5,4%, που ούτως ή άλλως είναι αδικαιολόγητα μεγάλη, για τους ακόλουθους λόγους:

α) Διότι συμβαίνει σε μια χρονιά κατά την οποία επιβλήθηκαν 4 φόροι στην περιουσία επιπρόσθετα των κανονικών φόρων (ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ).

β) Διότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτιμώμενη πτώση των εσόδων από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) κατά -19,9% το 2013, παρά το ότι στο έτος αυτό επρόκειτο να εισπραχθούν βεβαιωμένα έσοδα άνω των € 4 δις από τα εκκαθαριστικά του ΦΕΦΠ του 2012 που δεν εισπράχθηκαν το 2012.

γ) Διότι οφείλεται στη διαφαινόμενη αδυναμία αύξησης των εσόδων από τους άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών.

δ) Διότι οφείλεται στη διατήρηση των επιστροφών φόρων σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, δηλαδή στα € 2,9 δισ. το 2013, παρά τον καταποντισμό των εσόδων, τόσο από τους φόρους εισοδήματος όσο και από τον ΦΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, η πτώση των εσόδων του Τ.Π. το 2013 οφείλεται (αναπόφευκτα) και στη μεγάλη πτώση των εσόδων από τους φόρους (ΦΠΑ και ΕΦΚ) στα καύσιμα με απώλειες εσόδων ύψους άνω των € 550 εκατ., σημειώνει η Alpha Bank.

Το σημαντικό είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στη ΓΚ το 2013 επιτεύχθηκε παρά την πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων από την φορολογία των καυσίμων, η οποία απετέλεσε, ωστόσο, σημαντικό παράγοντα ανακούφισης των νοικοκυριών.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η συζήτηση από σήμερα για νέα μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών στον Π2014 είναι εντελώς ανεδαφική με δεδομένη τη δυνατότητα και την αντικειμενική ανάγκη για σημαντική αύξηση των εσόδων από όλες τις ανωτέρω πηγές και ιδιαίτερα από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εισπρακτικού μηχανισμού τόσο στην είσπραξη των τρεχόντων φόρων εισοδήματος, περιουσίας και δαπάνης, χωρίς την επιβολή κανενός πρόσθετου μέτρου, όσο και στην είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ).

Με την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και με την αναμενόμενη περαιτέρω εξομάλυνση της λειτουργίας της οικονομίας το 2014-με θετική αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης (αντί της μεγάλης μείωσής τους κατά το 2013), η προβλεπόμενη αύξηση των καθαρών εσόδων του Τ.Π. κατά 3,6% το 2014 (μετά τον καταποντισμό τους κατά 5,4% το 2013 με μεταφορά σημαντικών εσόδων το 2014) μπορεί και πρέπει να υπερκαλυφθεί.

Οι δαπάνες

Όσον αφορά τις πρωτογενείς δαπάνες του Τ.Π., είναι πολύ πιθανό ότι η πτώση τους το 2013 θα υπερβεί το -6,4%, έναντι του -5,7% που εκτιμάται στην Εισηγητική Έκθεση του Π2014 και από -6,7% που είναι η πτώση τους στο 10μηνο.2013. Βέβαια, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί και από την απόφαση για την κατανομή των πληρωμών των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των Π2013 και Π2014.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των πρωτογενών δαπανών του Τ.Π. στο 10μηνο του 2013 σηματοδοτεί την μεγαλύτερη από το -5,7% πτώση αυτών των δαπανών το 2013 ως σύνολο. Αν αυτό συμβεί, τότε η επιπλέον προσαρμογή που απαιτείται το 2014 θα είναι μικρότερη από αυτή που απαιτεί ο Π2014. Ειδικότερα, η προϋπολογιζόμενη πτώση αυτών των δαπανών το 2014 ανέρχεται στα €2,88 δις με βάση τις εκτιμήσεις του Π2014. Το σύνολο αυτής της εξοικονόμησης θα προέλθει από την δραστική μείωση κατά €3,1 δις των μεταβιβαστικών πληρωμών που πραγματοποιούνται από τον Τ.Π. προς τους ΟΚΑ, τους ΟΤΑ και άλλους οργανισμούς.

Συνολικά, ωστόσο, η υλοποίηση του Π2014 σε αυτόν τον τομέα θα γίνει δυνατή μόνο με την εξασφάλιση της πραγματικά ανταποδοτικής αύξησης των εσόδων των ΟΚΑ, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ που εξαρτώνται έως τώρα από τις επιχορηγήσεις του Τ.Π.

Original article: Alpha Bank: Ανεδαφική η συζήτηση για νέα μέτρα – Άμεση ανάγκη εξορθολογισμού κράτους και φορολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα