Alpha Bank: Credit positive η εξάσκηση των warrants, λέει η Moody’s

Θετικό χαρακτηρίζει η Moody΄s το αποτέλεσμα της πρώτης περιόδου εξάσκησης των warrants της Alpha Bank, σε έκθεσή της.

Την Τρίτη, η Alpha Bank ανακοίνωσε την εξάσκηση 28,8 εκατ. warrants, με τη συνολική ονομαστική αξία των μετοχών που εξαγοράστηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διαμορφώνεται σε 95,8 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα της άσκησης, το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων στην τράπεζα

αυξήθηκε στο 18,3%, από 16,3%.

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τη Moody’s, ότι οι ιδιώτες μέτοχοι προτίθενται εντέλει να ανακτήσουν τον έλεγχο της τράπεζας, γεγονός που αναμένεται να ελαχιστοποιήσει τα όποια εμπόδια που προκύπτουν για τον στρατηγικό προσανατολισμό, από την πλειοψηφική παρουσία του ΤΧΣ.

“Παρ΄ όλα αυτά, αναγνωρίζουμε ότι η Alpha Bank και άλλες τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού που θα διατηρήσουν τις πιέσεις στα κέρδη τους επόμενους 12-18 μήνες”, σημειώνει ο οίκος. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 32,9% το Σεπτέμβριο, από 28,6% στην αρχή του έτους, ενώ οι αυξημένες προβλέψεις οδήγησαν σε προ φόρων λειτουργικές ζημιές της τάξης των 725 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, εξαιρουμένης της θετικής επίπτωσης κατά 2,6% από την απόκτηση της Εμπορικής.

Αν και οι επενδυτές εξάσκησαν μόλις το 2,3% του συνόλου των warrants στον πρώτο γύρο, η Moody’s εκτιμά ότι στο τέλος οι ιδιώτες θα μειώσουν το ποσοστό του ΤΧΣ κάτω από το 50%. “Το γεγονός ότι όλες οι προκαθορισμένες τιμές εξάσκησης είναι ήδη ΄in-the-money΄ δίνει στους ιδιώτες επενδυτές κίνητρο να συνεχίσουν την εξάσκηση στις επόμενες ημερομηνίες”, προσθέτει.

Η σταδιακή μείωση του μεριδίου του ΤΧΣ στην Alpha Bank αποτελεί θετική εξέλιξη για τους πιστωτές διότι η στρατηγική κατεύθυνση και οι αποφάσεις της τράπεζας δεν θα περιορίζονται αλλά και γιατί η επιστροφή σε καθεστώς ιδιωτικής ιδιοκτησίας θα επιτρέψει στην τράπεζα να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια, αναφέρει η Moody΄s.

“Σημειώνουμε ότι στην παρούσα φάση το ΤΧΣ διαθέτει δικαίωμα βέτο στις στρατηγικές αποφάσεις της τράπεζας. Η αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής είναι επίσης θετικό σημάδι σε ότι αφορά στην αντίληψη των επενδυτών για την πιθανή μεταβλητότητα στις μελλοντικές επιδόσεις της τράπεζας, κάτι που εν μέρει περιορίζει τους πτωτικούς κινδύνους για τους πιστωτές”.

Original article: Alpha Bank: Credit positive η εξάσκηση των warrants, λέει η Moody’s.

Keywords
Τυχαία Θέματα