Airbnb: Μειώθηκαν οι αποδόσεις ενοικίων, έρχονται μέτρα με όρους-όρια

07:07 7/8/2019 - Πηγή: BankWars

«Θαμπώνει» το όνειρο δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων να ζουν με το να νοικιάζουν τα σπίτια τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb.

Η προσφορά ακινήτων αυξήθηκε, η εφορία καραδοκεί και απειλεί με πρόστιμα όσους δεν δηλώνουν τα σχετικά εισοδήματα  και πολλοί ιδιοκτήτες  δηλώνουν ότι θα στραφούν και πάλι στους παραδοσιακούς ενοικιαστές.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ),  το 2010 οπότε άρχισε να εμφανίζει η δραστηριότητα

της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, σε όλη τη χώρα, διαθέσιμα ήταν μόλις μερικές δεκάδες καταλύματα Το 2018 ο αριθμός των διαθέσιμων, προς βραχυχρόνια μίσθωση, καταλυμάτων, εκτοξεύθηκε σε περισσότερα από 126.000.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, για το διάστημα Μάιος – Ιούλιος  έρευνας του κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates , τα έσοδα από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση έχουν υποχωρήσει έως και 25% στο επτάμηνο του 2019 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018.

Βάσει της ίδιας έρευνας, τον Ιούλιο τα έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις εμφανίζονται κατά 15% μειωμένα συγκριτικά με τον Μάιο, γεγονός που αποδίδεται και στην υποχώρηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων.

Η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμα πιο επιβαρυντική στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Δήμοι, ετοιμάζονται να θεσμοθετήσουν μέτρα ανάλογα με αυτά που ισχύουν σε άλλες, μεγάλες ευρωπαικές αγορές ακι πόλεις.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται:

– η απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης για περισσότερα από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ

– ο περιορισμός της μισθωτικής διάρκειας σε 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Ωστόσο, εάν, το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων, που εκμεταλλεύεται, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ (κατά το οικείο φορολογικό έτος), μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια της μίσθωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα