ALPHA BANK: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση – Ανησυχία για προσφυγική και διεθνή συγκυρία

Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές, τονίζει για άλλη μια φορά η Alpha Bank, ενώ οι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την προσφυγική κρίση και τη διεθνή συγκυρία.

Όπως σημειώνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο, οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη

εβδομάδα για τον ρυθμό αναπτύξεως, την εξέλιξη της ανεργίας και την οικοδομική δραστηριότητα επιβεβαιώνουν την είσοδο της χώρας σε υφεσιακό περιβάλλον στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 παρά το ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον που επικρατούσε χάρη στο ασθενές ευρώ και την άνευ προηγουμένου μείωση του κόστους ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η Alpha Bank μετά από τρία εξάμηνα ανακάμψεως της οικονομικής δραστηριότητας, ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ επανήλθε σε αρνητικό έδαφος (1,9% σε ετήσια βάση στο δεύτερο εξάμηνο 2015) ως αποτέλεσμα των συνθηκών αβεβαιότητας και της αυξήσεως των φορολογικών συντελεστών στην κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στις επιχειρήσεις.

Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολογήσεως σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος αποτελούν τον καταλύτη για την εμπέδωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

ούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εξωτερικοί παράγοντες, όπως η αστάθεια στις διεθνής χρηματαγορέςτους πρώτους μήνες του 2016 και η προσφυγική κρίση, σχηματίζουν ένα νέο πιο ευμετάβλητο περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η καθοδική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας αφήνει τα πρώτα ορατά σημάδια στην αγορά εργασίας καθώς τους τελευταίους μήνες ο ρυθμός αυξήσεως του αριθμού των απασχολουμένων και ο ρυθμός μειώσεως του αριθμού των ανέργων παραμένει στάσιμος, σημειώνει η Alpha Bank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μηνιαία-εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για άτομα ηλικίας 15-74 ετών – το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 24,6% του εργατικού δυναμικού τον Νοέμβριο 2015 από 24,7% τον Οκτώβριο του 2015.

Το λιανεμπόριο

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην κατανάλωση σε συνδυασμό με τους κεφαλαιακούς ελέγχους οδήγησαν, όπως αναλύσαμε σε περασμένο δελτίο, εκ νέου σε αρνητικό έδαφος τον ρυθμό μεταβολής των πωλήσεων στο λιανεμπόριο. Η περαιτέρω κάμψη της καταναλώσεως ενισχύει τα κίνητρα αναδιαρθρώσεως του κλάδου του λιανικού εμπορίου μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις ανακοινώθηκαν πρόσφατα, όπως η συνεργασία των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων “Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης”, η εξαγορά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρίας “Βερόπουλος” στην Ελλάδα από τον όμιλο “Metro” και η απόκτηση της εταιρίας “Κανάκης” από την “ΑΒ Βασιλόπουλος”.

Στόχος των συγκεκριμένων συμφωνιών είναι ο εξορθολογισμός των λειτουργικών δαπανών των εταιριών, η ενίσχυση των πωλήσεών τους και η περαιτέρω ανάπτυξή τους. Η συγκέντρωση του εν λόγω κλάδου, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στην οργανική ανάπτυξη και τις συνέργειες με μικρότερες περιφερειακές αλυσίδες δίδει τη δυνατότητα για την επίτευξη σημαντικών οικονομιών κλίμακας.

Keywords
Τυχαία Θέματα