A. Tσίπρας: Κοινωνικό μέρισμα και φέτος, φοροελαφρύνσεις από το 2019 – Να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ – Εκλογές το 2019

(upd) Κοινωνικό μέρισμα και φέτος (σε συνεννόηση με τους εταίρους) καθώς και φοροελαφρύνσεις από το 2019 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 82ς ΔΕΘΑλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό,

ενά κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά τη συμμετοχή του. «Μπορούμε και με και χωρίς το ΔΝΤ. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε με το Ταμείο να έχει το ένα πόδι εντός προγράμματος και το ένα πόδι εκτός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδράσει και οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωτο του 2019, με τη λήξη της 4ετίας.

Στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και την Ελλάδα του μόχθου. Μόνο με μεταρρυθμίσεις και αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων, μπορούμε να φύγουμε από τα επτά χρόνια της επιτροπείας, είπε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ιδίως δε, στον χώρο της μεταποίησης, όπως είπε. «Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα», πρόσθεσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτήν την Ελλάδα θα την ενισχύσει η κυβέρνηση.

Από το 2019 η ελάφρυνση όσων έχουν επιβαρυνθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή

Το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη απάντηση που δέχθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων.

Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους

«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου και στον Νίκο Ρούμπο για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.

Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Για το χρέος είχαμε μια πολύ θετική εξέλιξη στις 15 Ιουλίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εάν έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω κανένα, αλλά σε ένα χρόνο από τώρα να είναι η κυβέρνηση μας που θα βγάλει τη χώρα από μια κρίση, που άλλοι την έβαλαν, είπε ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτητα το επόμενο διάστημα για να ολοκληρωθεί η γ΄ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας, είπε ο κ. Τσίπρας.

Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση αποφάσισε εσωτερική αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή μια πιο δίκαιη κατανομή, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σχετικά με τις δυνατότητες μείωσης του φόρου ακινήτων.

Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει μείωση της συνολικής επιβάρυνσης ΕΝΦΙΑ για τους πολίτες.
Η προοπτική θέλει κουβέντα, υπογράμμισε.
Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα.
Κριτήριο μας, πάντως, θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, πρόσθεσε.
Υπάρχουν φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ, τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «όταν θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά».
Ανέφερε επίσης πως στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης θα υπάρξει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ πραγματικής και αντικειμενικής αξίας ακινήτων.

«Ο ρόλος μου δεν είναι να κρίνω τον κ. Στουρνάρα»

«Ο ρόλος μου δεν είναι να κρίνω τον κ. Στουρνάρα αλλά να συνεργάζομαι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας», τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτώμενος σχετικά.
Είναι αυτονόητο ότι θα ταυτίζεται η νομισματική πολιτικής της ΤτΕ με την πολιτική της κυβέρνησης.
Όταν δεν συμβαίνει αυτό, τότε είναι που δεν συμβαίνει το αυτονόητο, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας διακριτικές αιχμές για τη στάση του Γιάννη Στουρνάρα.

Για τα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

Για την κεντροαριστερά

Ερωτηθείς για το εάν έχει προτίμηση για κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της κεντροαριστεράς ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση. «Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου

«Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

«Δικαιωμένη η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ»

Δικαιωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης σε σχέση και με όσα είχε δηλώσει κατά την περσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας παράλληλα το «γιατί».

-Ο νόμος (Παππά) ισχύει.
-Το ΕΣΡ συγκροτήθηκε.
-Τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια.
-Οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος.

Με τον τρόπο αυτό -συμπέρανε ο Αλ. Τσίπρας- δημιουργείται ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο στα ΜΜΕ. «Μπορεί να κάναμε λάθη; Μπορεί. Αλλά στο τέλος όλοι κρινόμαστε από τις προθέσεις και τα αποτελέσματα που είχαμε».

«Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων

«Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση της φορολογίας -πέραν δηλαδή των ήδη ψηφισμένων μέτρων- άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Αν τελικώς, όπως εξήγησε, η υπεραπόδοση στόχων αποδειχθεί σημαντικότερη -πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς συνέβη ήδη το 2016, όπως παρατήρησε-, τότε ο δημοσιονομικός χώρος θα οδηγηθεί στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

Πολλώ μάλλον που, κατά κοινή εκτίμηση, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν «οριακή» η επιβάρυνση κάποιων στρωμάτων από τη φορολογία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στην ίδια απάντηση θύμισε εξάλλου απόσπασμα από την ομιλία του στην Πνύκα για τη μετατροπή της Νομισματικής Ένωσης σε Οικονομική, και με φορολογική σύγκλιση.

Για τον Ανδρέα Γεωργίου

«Για την υπόθεση Γεωργίου οι εταίροι δεν ζητούν παρεμβάσεις αλλά το αντίθετο. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με αυτά τα στοιχεία προχωράμε και με αυτά εργαζόμαστε για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Τόνισε επίσης ότι οι εταίροι μας δεν ζητούν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά το αντίθετο να μην γίνονται παρεμβάσεις.

ΔΕΘ – Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Νέος δρόμος σκληρής προσπάθειας – “Δεν θα βγει η χώρα από την επιτροπεία για να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη”

Keywords
ΔΝΤ, εκλογες, εκλογες 2012, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, ΔΕΘ, συμμετοχή, ελλαδα, επιδομα, Χριστούγεννα, αεπ, δις, χρεος, αναδιαρθρωση, ενφια, φοροι, στουρναρας, τραπεζες, ττε, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, χρεοκοπια, συριζα, ΕΣΡ, μμε, ελστατ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εκτακτο επιδομα, φορολογικη δηλωση 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, αδεια, αεπ, δανεια, ελστατ, ηγεσια, μμε, πλαισιο, πνυκα, ττε, αρθρο, αισιοδοξια, ανδρεας παπανδρεου, γεωργιου, γινονται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δις, δοθει, δρομος, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εξελιξη, εποχες, επτα, ετη, ευθυνη, ιδια, ιδιο, υποθεση, ισχυει, θεσεις εργασιας, θυμισε, ηθικο, εικονα, ομιλια, ισορροπια, κυβερνηση, λειτουργια, ληξη, μειωση, νικο, προβληματα, συζητηση, συμμετοχή, σιωπη, σχεδιο, τριτη, φοβος, φορολογικη, φορολογια, χρονος, εμφαση, χωρα, θεσεις
Τυχαία Θέματα