“20ο ΕΤΗΣΙΟ CAPITAL LINK INVEST IN GREECE FORUM” “H Ελλάδα μετά τα Μνημόνια”: Συνάντηση Κορυφής στη Νέα Υόρκη για την Ελληνική Οικονομία και τις Επενδύσεις

Με κεντρικό θέμα η «Ελλάδα μετά τα Μνημόνια» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 2018 στη Νέα Υόρκη για 20η συνεχόμενη χρονιά με μεγάλη επιτυχία το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο «Capital Link Invest in Greece Forum», προσελκύοντας για ακόμη μία φορά περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες.
Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την παρουσίαση των επενδυτικών
ευκαιριών που εμφανίζονται

στην Ελλάδα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Το φετινό «Capital Link» πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς μετά από οχτώ συνεχή χρόνια διεθνών προγραμμάτων στήριξης και οικονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα έχοντας περατώσει μια σειρά κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και έχοντας επιτύχει μια συμφωνία για το θέμα της διευθέτησης του χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα, η χώρα έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Για αυτό τον λόγο, η 20η επέτειος διοργάνωσης του Συνεδρίου αποτελεί ορόσημο στην πορεία της «Capital Link» που έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.

Ειδικότερα, στο φετινό Συνέδριο οι διεθνείς επενδυτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία, καθώς και για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει στην παροχή κινήτρων και στη δομική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, οι επενδυτές ενημερώθηκαν για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που αφορούν θέματα όπως τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η
ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η παγκόσμια ναυτιλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, Διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης, σημαντικοί Αμερικανοί επενδυτές με ενεργό παρουσία στην Ελλάδα, 5 – πέντε Διεθνείς Επενδυτικές Τράπεζες, οι 4 – τέσσερις Συστημικές Ελληνικές Τράπεζες και σημαντικό Κυβερνητικό Επιτελείo.

Το Συνέδριο προσέφερε στο κοινό έναν μοναδικό συνδυασμό πληροφόρησης, marketing, και ευκαιρίες δικτύωσης. Οι συμμετέχοντες φέτος είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την Ελλάδα από:

• 77 υψηλού επιπέδου ομιλητές που απευθυνθήκαν σε
• 1.000+ άτομα που παρακολούθησαν το Συνέδριο
• 140 κατ’ ιδίαν συναντήσεις για τις εισηγμένες και μη εταιρίες
• Ξεχωριστές συναντήσεις για τον Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης με ξένα funds που ενδιαφέρονται για
την Ελλάδα
• Ενώ παράλληλα όλοι οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία επαφών και δικτύωσης στα πλαίσια των παράλληλων
εκδηλώσεων του Συνεδρίου

ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Εισηγμένων εταιριών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές μια εκτεταμένη δυνατότητα επαφών μέσω 140 one-to-one συναντήσεων με εισηγμένες και μη εταιρείες καθώς και με τα μέλη της Ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

“Συνάντηση Ξένων Θεσμικών Επενδυτών με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο”:

Η συνάντηση διοργανώθηκε για τον Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων :

Alliancebernstein’s Emerging Markets Growth Products • Bluecrest • Capstone Partners • Caspian Capital • Clearbridge Investments • Colt CapitalCvc Capital Partners Advisory • Fidelity Investments • Fred Alger Management • Gagnon Securities • Gamut Capital Management, L.P. • Greylock Capital • Hayman • Hudson Bay Capital • Knighthead • Lepercq • Monarch Holdings • Oaktree Capital Management, Lp • Paulson & Co. • Serengeti • State Street Global Advisors • Tiaa • Waterwheel Capital • Weiss Asset Management

“Συνέντευξη Τύπου”

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώθηκε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για τα Ομογενειακά ΜΜΕ της Νέας Υόρκης και στην οποία συμμετείχαν ολοι οι Υπουργοί.

Ο Antenna Satellite TV, το New Greek TV, και το Greek Reporter κάλυψαν τηλεοπτικά το Συνέδριο.

Ο Πρόεδρος της «Capital Link», Νίκος Μπορνόζης, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους καλεσμένους για την παρουσία τους στο 20ο ετήσιο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο «Capital Link Invest in Greece Forum».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μπορνόζης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία του φετινού συνεδρίου, καθώς η προσέλκυση ξένων επενδύσεων παραμένει βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας στην μεταπρογραμματική εποχή. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η 20η επέτειος

διοργάνωσης του Συνεδρίου αποτελεί ορόσημο στην πορεία της «Capital Link» που έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.

Ο κ. Μπορνόζης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την σημαντική συμμετοχή στο Capital Link Forum υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών παραγόντων τόσο από την Ελλάδα και Ευρώπη, όσο και από την Αμερική, συμμετοχή η οποία και ενδυναμώνει το μήνυμα της Ελλάδος προς τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού: «A New Era of Opportunity for Greece»
Ως μια μεγάλη ευκαιρία, κάθε χρόνο, χαρακτήρισε το Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, για να παρουσιάζει στους Συνέδρους αλλά και στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας της Ελλάδας και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες
για τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του επεσήμανε την πολύ μεγάλη σημασία της ολοκλήρωσης του τρίτου και, του πιο σημαντικού προγράμματος, του τελικού δηλαδή προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, αβεβαιότητας και χαμηλών προσδοκιών και ότι ανέκτησε τελικά την αυτονομία της και πάνω από όλα την αυτοπεποίθηση και τη δυναμική της για ένα μέλλον ευημερίας, δημιουργικότητας και ανάπτυξης: ‘Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Η Ελλάδα επέστρεψε, και αυτή τη φορά σε υγιή βάση».
Ο κ. Τσίπρας επίσης έκανε αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα τώρα μπορεί να επωφεληθεί από τη γεωστρατηγική της θέση μαζί με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει και ότι είναι πλέον περισσότερο από ποτέ ηγετική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή που προάγει την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αναζητώντας
πάντα νέους τρόπους συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.
Ο Πρωθυπουργός κλείνοντας προέτρεψε θερμά τους Συνέδρους να εμπιστευτούν τις δυνατότητες της Ελλάδας καθώς είναι και πάλι ένας πολλά υποσχόμενος και, πάνω απ’ όλα, ασφαλής επενδυτικός προορισμός.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Θεοχάρης Λαλάκος τόνισε ότι «Η Ελλάδα επέστρεψε», σε συνέχεια της επιτυχούς εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και της επανόδου της σε μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη, με κινητήρια δύναμη τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. Υπογράμμισε, επίσης, τη νέα δυναμική στις διμερείς οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών σε συνέχεια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου
οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα. Κατά τη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, ανέφερε ο κ. Λαλάκος, οι Αμερικανοί επενδυτές εξέφρασαν ζωηρό ενδιαφέρον για ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η ενέργεια, η ναυπηγική, η τεχνολογία και ο τουρισμός, καταδεικνύοντας την ανανεωμένη εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και σηματοδοτώντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιάννης Μανουηλίδης, Partner, London, Allen &Overy LLP, τόνισε: “Με πρόσφατη την έξοδο από το πρόγραμμα και με τους Ευρωπαίους εταίρους έχοντας συμφωνήσει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το δεύτερο εξάμηνο του 2018 της Ελλάδας θα έπρεπε να ήταν ευκολότερο αν δεν υπήρχαν εξωτερικές προκλήσεις από την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία και ανανεωμένες ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα. Παρόλα αυτά, οι τράπεζες προσχωρούν με τις δικές τους λύσεις στις προκλήσεις τους, οι Έλληνες αξιωματούχοι εργάζονται για να βοηθήσουν τις τράπεζες και ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών και εταιρειών υποστήριξης ενδιαφέρονται για τα Ελληνικά NPEs. Εν τω μεταξύ, το Ελληνικό PMI ανεβαίνει σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρωζώνη, οι προ-εκλογικές υποσχέσεις παραμένουν συγκρατημένες και γενικότερα η προσπάθεια για την επίλυση των
δυσκολιών του παρελθόντος συνεχίζονται. Εφόσον οι εξωτερικές προκλήσεις παραμείνουν περιορισμένες, η
Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την ανοδική της πορεία το 2019.”

Ο Δρ. Τάσος Αναστασάτος, Group Chief EconomistEurobank and Chairman of the Scientific Council – Hellenic

“Τα δημόσια οικονομικά είναι ο τομέας που η Ελλάδα πραγματικά αρίστευσε”, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη διάρκεια παρέμβασης που έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης στο 20ο επενδυτικό συνέδριο της «Capital Link».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η Ελλάδα κατάφερε το 2016 να γυρίσει σελίδα στη δημοσιονομική πορεία της χώρας, καθώς για πολλά χρόνια οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις απέτυχαν να παράγουν πρωτογενή πλεονάσματα. Παρόλα, όμως, αυτά, αναγνώρισε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παραμένουν μπροστά της.

Περιγράφοντας μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό αλλά και την αναβάθμιση της λειτουργικότητας της φορολογικής διοίκησης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι η Αρχή εργάζεται εντατικά για την προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις.


Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «θα είναι επωφελής όχι μόνο για τη φορολογική διοίκηση, αλλά θα έλεγα κυρίως για τους φορολογούμενους, καθώς θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης».

Ο κ. Απόστολος Γκουτζίνης, Partner – Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP, ανέφερε: “Η έντονη αστάθεια και οι δυσμενείς συνθήκες αγοράς έχουν επανέλθει και, σύμφωνα με όλους τους έμπειρους αναλυτές, δεν αποτελούν παροδικά φαινόμενα αλλά αναμένονται να διαρκέσουν. Παρόλο που η αγορά μετοχικών κεφαλαίων
και ομολόγων εξακολουθεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου ευκαιρίες, παραμένει εκλεκτική με το κόστος κεφαλαίου παράλληλα να αυξάνεται. Το καθεστώς επωφελών συνθηκών αγοράς των τελευταίων ετών μετά την οικονομική κρίση έχει πλέον παρέλθει. Οι αγορές είναι μεν ανοιχτές αλλά όχι για όλους και αναμφίβολα όχι
ανέξοδα. Υπό τις νέες αυτές συνθήκες, θα υπάρξει δυνατότητα για τις ελληνικές εταιρίες να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους και να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους. Ωστόσο, αναμένεται να σημειωθεί, εντονότερα από κάθε άλλη φορά, μεταστροφή προς την ποιότητα, προς ισχυρές ομάδες διοίκησης και υγιή
επιχειρηματικά σχέδια. Καθώς οι επενδυτές θα γίνονται επιλεκτικοί και ειλικρινείς στις απαιτήσεις και προσδοκίες τους, οι εκάστοτε εκδότες κινητών αξιών θα χρειαστεί να είναι προετοιμασμένοι και προσεκτικοί”.

Ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Deputy CEO, Head of Group Corporate & Investment Banking – Eurobank Ergasias, τόνισε: “Τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου εμφάνισαν σημαντική διακύμανση κατά τη διάρκεια του έτους, επιδεικνύοντας μεγάλη συσχέτιση με την αποδυνάμωση των αναδυόμενων αγορών. Παρά την έξοδο της
Ελλάδας από το οικονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο, οι συνθήκες της αγοράς δεν επέτρεψαν την έκδοση ομολόγου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2019 και κρίνεται απαραίτητη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στα κρατικά ομόλογα. Τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών Τραπεζών εμφάνισαν
καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την αγορά τους τελευταίους 6 μήνες, με την ανοδική τάση να υποστηρίζεται από τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεών τους. Το προσεχές έτος αναμένονται νέες εκδόσεις ομολόγων σε όλες
τις κατηγορίες κινδύνου. Το 2018 σημειώθηκε σχετική κινητικότητα στις εκδόσεις ελληνικών εταιρικών ομολόγων στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές, με προοπτική εντονότερης δραστηριότητας το 2019.”

Ο κ. Βασίλειος Κώτσηρας, Head of Funding Solution & Structure FinanceNational Bank of Greece, τόνισε: “Η απόδοση των ελληνικών καλυμμένων ομολογιών ήταν από τις καλύτερες στην αγορά των ευρωομολόγων το 2018. Ενισχύθηκε ιδιαίτερα από τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους διαβάθμισης που οδήγησε στο
Investment Grade για πρώτη φορά μετά το 2011. Αυτή η εξέλιξη εξυπηρετεί τους στόχους μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με μακροπρόθεσμους επενδυτές. Παρόλα αυτά οι προκλήσεις παραμένουν καθώς οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές έχουν επιδεινωθεί από τον Απρίλιο. Για να καταφέρουμε να εκδώσουμε τίτλους χωρίς εξασφαλίσεις χρειάζεται ένα πειστικό πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και αύξηση των εσόδων με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους. Μόνο τότε οι επενδυτές θα στηρίξουν σε βάθος χρόνου την προσπάθεια να πετύχουμε τους MREL στόχους σε κόστος που δεν θα πλήξει σημαντικά την κερδοφορία μας.”

Ο κ. Tom Kyriakopoulos, Of Counsel – Machas & Partners, αναφέρθηκε στην μετάλλαξη του διεθνούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η οποία, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από αυξημένο ανταγωνισμό, την περαιτέρω παγκοσμιοποίηση της αγοράς, τον κατακερματισμό του κύκλου της καινοτομίας, αλλά και από οικονομική ύφεση. Υπό αυτό το πρίσμα, διεύθυνε τη συζήτηση του πάνελ για τις επιτυχημένες ελληνικές πολυεθνικές εταιρίες, διερευνώντας τις βέλτιστες πρακτικές που αυτές έχουν υιοθετήσει με σκοπό να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους σε αυτό το νέο διεθνές περιβάλλον.
Ο κ. Δημήτριος Κυριακόπουλος, Executive Vice President ElvalHalcor S.A., χαρακτήρισε την εξωστρέφεια ως μονόδρομο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν περαιτέρω λόγω των περιορισμών που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέλυσε τα ανταγωνιστικά εμπόδια που συνάντησε η ElvalHalcor, τα οποία, όπως είπε, σχετίζονται με τα έξοδα μεταφοράς των προϊόντων, το κόστος χρηματοδότησης, αλλά και το κόστος της ενέργειας. Επιδιώκοντας να προσφέρει προϊόντα και λύσεις υψηλής
προστιθεμένης αξίας και να διαφοροποιηθεί από τον φθηνό ανταγωνισμό, η ElvalHalcor αποφάσισε να επενδύσει στην καινοτομία και την τεχνολογία, σε συνεχείς βελτιώσεις για τη μείωση του κόστους και να εξασφαλίσει σημαντικές διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες, με σκοπό να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Έτσι κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα του ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές απέναντι στις μεγαλύτερες εταιρείες και στον κλάδο χαλκού και αλουμινίου που δραστηριοποιείται.
Ο κ. Αντώνιος Κεραστάρης, Group CEO – Intralot, τόνισε: “Οι ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος πρέπει να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους ανταποκρινόμενες στις ανάγκες και τις προσδοκίες των διεθνών αγορών καθώς οι δυνατότητες της εγχώριας αγοράς είναι περιορισμένες. Αυτό απαιτεί ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας
μέσω επενδύσεων στην αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών και της ανάπτυξης νέων αγορών με μεγαλύτερη διασφάλιση εσόδων. Τέτοιες εταιρείες θα προσελκύσουν την προσοχή διεθνών
επενδυτών στις αγορές μετοχών και ομολόγων για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής τους επέκτασης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου για την οικονομία.”

H κα. Βίβιαν Μπουζάλη, Director Communications & Strategy Marketing, Mytilineos, ανέφερε πως η MYTILINEOS είναι μια από τις κορυφαίες ελληνικές βιομηχανικές εταιρίες με πολύ ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες. Συνεχίζοντας, είπε ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας έχει ωφελήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι παραμένει προσηλωμένη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της. Υπό αυτό το πρίσμα, η MYTILINEOS έχει υιοθετήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές εταιρικής διοίκησης με σκοπό να δημιουργήσει μια ευέλικτη οργανωτική δομή που θα διασφαλίζει τη λειτουργική λήψη αποφάσεων, καθώς και τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτή η οργανωτική αναδιάταξη έχει ως στόχο να προσαρμόσει η εταιρία τη λειτουργία της στις απαιτήσεις και τις
προκλήσεις των συγχρόνων διεθνών αγορών.

H Yπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά προσκάλεσε το επενδυτικό κοινό να
διερευνήσει τις νέες δυνατότητες και προοπτικές που προσφέρει η Ελλάδα, ως η πιο ελκυστική επιχειρηματική και επενδυτική ευκαιρία στη Μεσόγειο και την Ευρώπη στον τομέα του τουρισμού. Αναφέρθηκε στις υψηλές επιδόσεις της τελευταίας τετραετίας, που επιτεύχθηκαν με την υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική από το 2015 και οδήγησαν σε πρωτοφανή αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού πάνω από 35% με συνεχή ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Το 2018 εξελίχθηκε στην καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών, με διεθνείς αφίξεις που αγγίζουν τα 33 εκατομμύρια, σχεδόν 2 δις. ευρώ επιπλέον τουριστικά έσοδα σε σχέση με το 2017 και σειρά νέων τουριστικών επενδύσεων. Τόνισε επίσης ότι το επιχειρηματικό πλαίσιο έχει καταστεί πιο φιλικό και ελκυστικό, μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, την μείωση της γραφειοκρατίας, fast-track διαδικασίες, και διευκόλυνση των επενδυτών σε όλα τα στάδια, μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσής τους.

Ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO – Dimand S.A., τόνισε: “Η κρίση στην Ελληνική αγορά ακινήτων ξεκίνησε το 2008 και είχε ως συνέπεια την έως και 60% υποτίμηση των αξιών και την κατά 75% μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αναδιάρθρωση και συγκέντρωση του κλάδου, με τους συμμετέχοντες να αντιμετωπίζουν προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.
Η σταθεροποίηση ξεκίνησε το 2017 και το 2018 είχαμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, κυρίως στον ξενοδοχειακό κλάδο και την αγορά φιλοξενίας. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη επανέρχεται και ότι οι παίκτες που θα προσαρμοστούν στη δυναμική της αγοράς, ήτοι στην αειφορία και αποδοτικότητα, θα είναι αυτοί που θα αδράξουν τις ευκαιρίες και θα οδηγήσουν το μέλλον. Η Ελληνική αγορά ακινήτων είναι πλέον μόνο για τους επαγγελματίες.”
Ο κ. Γιώργος Χρυσικός CEO – Grivalia Properties, τόνισε: “Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ είναι η κορυφαία εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και ανάμεσα στους 15 πιο ισχυρούς οργανισμούς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ηθική, ακεραιότητα, διαφάνεια, επαγγελματισμός είναι αξίες βαθιά ριζωμένες στην εταιρεία μας. Στόχος μας η δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους, τους ανθρώπους και την κοινότητά μας. Ο θεμελιώδης στόχος μας να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας και να επιτύχουμε υπεραποδόσεις έχει επηρεαστεί σοβαρά από τις φορολογικές αλλαγές του 2016 στις ελληνικές ΑΕΕΑΠ. Ως εκ τούτου, προτείνουμε στους μετόχους μας μια μεταρρυθμιστική ένωση δυνάμεων με τη Eurobank με στόχο τη δημιουργία εντός του 2019 της πιο υγιούς ελληνικής τράπεζας με εκτιμώμενο ROE υψηλότερο του 10%, με ισχυρή βιώσιμη κερδοφορία σε συνδυασμό με τη συμμετοχή σε μία ανεξάρτητη εταιρεία ειδικού σκοπού με περισσότερα από € 1 δισ. ευρώ ομολογιών, χωρίς να απεμπολούμε τις εκτιμώμενες υπεραξίες του χαρτοφυλακίου μας που θα εμπλουτιστεί με νέες επενδύσεις σε ακίνητα πρώτης κατηγορίας.”

O κος. Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ, σημείωσε ότι πλέον καταγράφονται περισσότερες συναλλαγές στην ελληνική κτηματαγορά, που ενισχύονται και από τις πρώτες διαθέσεις ακινήτων από τις τράπεζες, αλλά αφορούν κυρίως σε συγκεκριμένα ακίνητα, εμπορικά, με
αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά (investment grade). Οι ξένοι επενδυτές, κυρίως τα μεγαλύτερα funds, δείχνουν ενισχυμένο ενδιαφέρον αλλά κατά κύριο λόγο με έμμεσο τρόπο, επενδύοντας κυρίως σε NPLs και όχι άμεσα σε real estate. Μεγαλύτερη δραστηριότητα φαίνεται να υπάρχει σχέση με τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ, τόσο ως επενδυτές οι ίδιες όσο και ως αντικείμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος από Έλληνες και ξένους επενδυτές και βαίνει αυξανόμενος ο αριθμός τους. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται βεβαίως στον χώρο του τουρισμού (hospitality), όχι μόνο σε resorts αλλά και σε ξενοδοχεία πόλης. Στον τομέα του hospitality δραστηριοποιούνται και αρκετοί μικρότεροι ξένοι επενδυτές επιλέγοντας συνήθως ακίνητα για Airbnb χρήση ή την ανάπλαση μικρών παλαιών κτηρίων σε boutique hotels στην Αθήνα, συνεπεία του ότι πλέον έχει καθιερωθεί ως city destination.

Ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, General Manager Group Strategic Planning & New Activities – Executive Member of the BoD – Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε, ανέφερε: “Οι ενεργειακές εταιρίες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όπως μειούμενη ζήτηση, συνεχώς καθαρότερα προϊόντα, ανταγωνισμό από χώρες με χαμηλό κόστος συμμόρφωσης και την μετάβαση στην οικονομία χαμηλού άνθρακα. Έχοντας ολοκληρώσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και έργα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας με όφελος 400 εκατ. ετησίως, τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Αξιοποιούμε τα υψηλής συνθετότητας, καθετοποιημένα διυλιστήρια μας και την προνομιούχο τοποθεσία τους και αναδεικνυόμαστε σε σημαντικό παραγωγό και εξαγωγέα προϊόντων πετρελαίου. Υλοποιούμε έργα ενεργειακής απόδοσης και ψηφιακού μετασχηματισμού,
επενδύουμε στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας και επεκτείνουμε τις δραστηριότητες διεθνούς εμπορίας και ανανεωσίμων.”

Η κα. Αλεξάνδρα Κονίδα, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών – Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε, τόνισε: “Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του στρατηγικού μας σχεδίου για την επόμενη δεκαετία που οδηγεί σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου
του άνθρακα. Πιστεύουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η αιολική και η ηλιακή, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια προσφέροντας ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Αυτό είναι επίσης εμφανές και στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση από την ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε έως το 2030 ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW, εκ των οποίων τα 600 MW μέχρι το 2022, επενδύοντας περίπου € 700 εκατ. στα επόμενα πέντε χρόνια.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πλέον αλλάξει σελίδα. Τον Αύγουστο του 2018, η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, έχοντας εφαρμόσει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, έχοντας εξασφαλίσει μια ρύθμιση που καθιστά το χρέος βιώσιμο και έχοντας
δημιουργήσει ένα σημαντικό αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων.

Σημείωσε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και τα σχέδιά του για την πρόσβαση στις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε τέλος, επεξεργάζεται πολιτικές που θα διευκολύνουν την αειφόρο και χωρίς
Αποκλεισμούς ανάπτυξη, προωθώντας ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό μοντέλο.

Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Managing Partner – EOS Capital Partners
στην ομιλία του τόνισε: “Είναι προφανές ότι η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε
ανάκαμψη. Το πρόγραμμα Equifund ήρθε να βοηθήσει τις επενδύσεις στις ΜΜΕ, καθώς το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ΜΜΕ, που χρειάζονται €15 δις την επόμενη τριετία (50% σε ίδια κεφάλαια και 50% σε δάνεια). Το EOS Fund θα επενδύσει €120 εκ. (50% από ιδιώτες και 50% από EIF, EIB και χρήματα του
Ελληνικού Δημοσίου), με μέση επένδυση γύρω στα €10 εκ., σε MME με αναπτυξιακή στρατηγική εντός και εκτός Ελλάδος. Έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον 500 εταιρείες που μέσα στην κρίση αναπτύχθηκαν σημαντικά,αποδεικνύοντας προσαρμοστικότητα και αντοχή, εταιρείες που θα αποτελέσουν την απαρχή της αναγέννησης
της επιχειρηματικότητας στη χώρα.”

Ο κ. Πάνος Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, κατά την εισαγωγή του, τόνισε: “Η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να συμφωνηθεί ένα σαφές σχέδιο για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την πλήρη στήριξη των ECB και SSM. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να εστιάσουν και στις άλλες προκλήσεις που
αντιμετωπίζουν. Πρώτον, να συνεχίζουν να προετοιμάζονται για ένα μέλλον που θα βασίζεται στην τεχνολογία και την καινοτομία, και, δεύτερον, να αντιμετωπίσουν το brain drain με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσελκύουν τοκατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που θα τις βοηθήσει να έχουν ουσιαστικό ρόλο”.

Ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, Deputy CEO – Non-Performing Loans and Treasury Management, Alpha Bank, δήλωσε:
«Σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί στην κατεύθυνση της μειώσεως των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των Ελληνικών Τραπεζών, η οποία οφείλεται κυρίως στο βελτιωμένο νομικό πλαίσιο, στις αναδιαρθρώσεις και στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι καιμία συστημική λύση θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζουν να παράγουν έσοδα προ-προβλέψεων αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, βλέποντας ταυτόχρονα την ρευστότητα τους να
βελτιώνεται αισθητά. Οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας με την μορφή της πολιτικής αβεβαιότητας και της αναταραχής στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Chief Executive Officer – Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε: “Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα σημείωσαν περαιτέρω βελτίωση το 2018, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση του Τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του προγράμματος επιτήρησης,
συντέλεσε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας. Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται και οι τιμές των οικιστικών ακινήτων να ανακάμπτουν, λόγω της ζήτησης που σχετίζεται
με τον τουρισμό. Αξιοποιώντας τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της χώρας, οι συστημικές τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν περαιτέρω τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, διατηρώντας το απόθεμα κεφαλαίων τους και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητάς τους ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης για δάνεια προς
επιχειρήσεις. Η αύξηση των δανείων προς επιχειρήσεις θα επιτρέψει στις τράπεζες να βελτιώσουν τα οργανικά τους έσοδα, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με επιπλέον πρωτοβουλίες περιστολής λειτουργικών εξόδων, καθώς και την αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, θα συντελέσει αποφασιστικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελληνικών τραπεζών.”

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Chief Executive Officer – Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., ανέφερε: “Η ολοκλήρωση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής δημιουργεί ευκαιρίες και προκλήσεις για την ελληνική οικονομία. Η χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσει την ενισχυόμενη διεθνή εμπιστοσύνη, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την
αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα, διατηρώντας παράλληλα τη θετική δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την απαραίτητη στροφή προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ευκαιρίες αναδεικνύονται από την αναδιάρθρωση και ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της τόνωσης της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των επενδύσεων. Οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την έναρξη ενός νέου κύκλου βιώσιμης ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο μετά από σημαντικές προσπάθειες εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και απομόχλευσης. Τόσο η ρευστότητα όσο και η χρηματοδότηση έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι καταθέσεις αυξάνονται σταδιακά. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και επικεντρώνονται στις διατηρήσιμες αποδόσεις κερδοφορίας.

Παρόλα αυτά, η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων παραμένει η σημαντικότερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ενεργά την οικονομική δραστηριότητα και την εξωστρέφεια μέσω της παροχής εξειδικευμένων και εξατομικευμένων λύσεων και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους περίπου 5.2 εκατ. πελάτες της.”

Ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Executive General Manager Non Performing Loans Wholesale Banking – Alpha Bank, τόνισε: “Τον τελευταίο χρόνο έχουμε βιώσει πρόοδο στην μείωση των NPEs στις συστημικές τράπεζες με το ύψος των NPEs πλέον να είναι κάτω των 90 δις. Ευρώ. Το πιο σημαντικό στοιχείο της συντελεσθείσας προόδου, όμως, είναι οι αλλαγές στο μείγμα λύσεων και διαθεσίμων εργαλείων με τις λύσεις αγοράς –όπως πωλήσεις χαρτοφυλακίων και αναθέσεις σε servicers- να κερδίζουν έδαφος στους συντελεστές μειώσεως.
Ο εκσυγχρονισμός του Νομικού Συστήματος στην Ελλάδα έχει επιτρέψει πλέον την επανέναρξη των πλειστηριασμών το 2018 και την λειτουργία των servicers. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες ήταν σε θέση εντός του 2018 να προχωρήσουν σε σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων εξασφαλισμένων δανείων με ολοκληρωμένες
συναλλαγές άνω των 2 δις και σε καλές αποτιμήσεις. Σημειώνεται ότι πλέον έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές πωλήσεων χαρτοφυλακίων άνω των 10 δις.
Το τοπίο το 2019 θα γίνει ακόμα πιο απαιτητικό. Η ολοκλήρωση των συζητήσεων για το APS και την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος αναμένεται να επηρεάσουν τα Σχέδια για Μείωση των NPEs και να οδηγήσουν σεεπιταχυνόμενη μείωση του δείκτη NPE το 2021.”

Ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει καταγραφεί από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τον τελευταίο χρόνο. «Στην Τράπεζα Πειραιώς, επιτύχαμε μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) άνωτων 5 δισ.ευρώ τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Οι υψηλές προβλέψεις της τάξης των 4,5 δισ.ευρώ που ελήφθησαν από την Τράπεζα τα τελευταία επτά τρίμηνα και οι σημαντικές διαγραφές που πραγματοποιήθηκαν, έχουν θέσει τις βάσεις για να συνεχίσουμε με επιτυχία την υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των NPEs κατά
ακόμη 15 δισ.ευρώ την επόμενη τριετία. Επίσης, μέσω των λύσεων αναδιάρθρωσης οφειλών που προσφέρουμεκαι ανήλθαν σε 8 δισ.ευρώ το 2018, συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Οι πρόσφατες προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω τον τραπεζικό τομέα στην προσπάθεια να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα».

Το 20ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, έκλεισε τις εργασίες του με επίσημο δείπνο και Κεντρικό Ομιλητή τον κ. Matthew Palmer, Deputy Assistant Secretary European and Eurasian Affairs U.S. Department of State, που εκτελεί σήμερα καθήκοντα Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών, υπευθύνου για θέματα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, καλύπτοντας Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία από τον Αύγουστο του 2018.

Ο κ. Νικόλαος Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link εξέφρασε την ικανοποίηση του για την σημαντική συμμετοχή στο Capital Link Forum υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών παραγόντων τόσο από την Ελλάδα και Ευρώπη, όσο και από την Αμερική, συμμετοχή η οποία και ενδυναμώνει το μήνυμα της Ελλάδος προς τους
διεθνείς επενδυτικούς κύκλους.

Ο κ. Πάλμερ στην ομιλία του τόνισε η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επιδιώκουν να οικοδομήσουν σταθερότητα και ευημερία σε αυτή την πολύπλοκη περιοχή. Επιπλέον, χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη φετινή χρονιά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, λέγοντας ότι έχοντας εργαστεί για ένα μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίες του στα θέματα ΗΠΑ-Ελλάδας, δεν έχει δει ποτέ μια ισχυρότερη και περισσότερο ζωντανή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται τους βασικούς στόχους όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία και την επιθυμία τους να διατηρήσουν αυτές τις χώρες αγκυροβολημένες στους Δυτικούς και Ευρωατλαντικούς θεσμούς
. «Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο βλέπουμε την Ελλάδα όχι απλά ως αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά ως πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, βασικό
εταίρο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο και ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ενεργειακή εικόνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Πάλμερ.

Σχετικά με την αυξανόμενη αμυντική σχέση των δύο χωρών, είπε πως είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ως σύμβολο της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Και έφερε ως παραδείγματα την εναλλαγή αεροσκαφών και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ μέσω της Θεσσαλονίκης και
Αλεξανδρούπολης, στην μεγιστοποίηση της χρήσης του κόλπου της Σούδας κ.α., που δείχνουν την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος.

Στο πλαίσιο του δείπνου ο κ. Χάρης Λαλάκος, Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ απένειμε το “2018 Hellenic Capital Link Leadership Award” στον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της MYTILINEOS, για την εξαιρετική συμβολή του στην οικονομία της Ελλάδας.

Το “Hellenic Capital Link Leadership Award” δίδεται ετησίως σε ένα άτομο ή οργανισμό για την εξαιρετική συμβολή του στην προώθηση στενότερων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.

Το Capital Link Leadership Award το 2012 είχε απονεμηθεί στον κ.
Ανδρέα Ν. Λιβέρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dow Chemical Company, το 2013 στον κ. John Calamos, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Calamos Investments, το 2014 στον κ. Γιώργο Λογοθέτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Libra, το 2015 στον Δρ. Αντώνη Παπαδημητρίου, Πρόεδρο του
ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση & Διευθύνοντα Εταίρο της Δικηγορικής Εταιρείας Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, το 2016 στον κ.Wilbur L. Ross, Chairman & Chief Strategy Officer of WL Ross & Co., ενώ το 2017 απονεμήθηκε στον Andre Calantzopoulos, CEO – Philip Morris International.
Ο κ. Νικόλαος Μπορνόζης, δήλωσε: «Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ εξελίχθηκε υπό την ηγεσία του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου σε έναν από τους πιο επιτυχημένους Ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, με παρουσία σε πολλές χώρες. Παράλληλα, ο Όμιλος έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και έχει προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας αλλά και στην έμπρακτη και αποτελεσματική προώθηση της Ελλάδος σαν επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.»

Ο κ. Μπορνόζης είπε επίσης ότι: «Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ υπό την ηγεσία του
κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, με τους ανθρώπους της ενωμένους και σκληρά εργαζόμενους, είναι μια δυνατή εταιρεία, ικανή να δραστηριοποιείται ανταγωνιστικά στο διεθνές εμπόριο, και κουβαλά την ελληνική σημαία σε δεκάδες χωρών ανά τον κόσμο».

Τον κ. Μυτιληναίο προλόγισε ο κ. C. Dean Metropoulos, Chairman & CEO, Metropoulos & Company.


Στην ομιλία που εκφώνησε από τη Νέα Υόρκη παραλαμβάνοντας το Hellenic Capital Link Leadership Award 2018, για την πολυετή καθοριστική του συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, προέβη σε μια διεισδυτική ανάλυση του παγκόσμιου οικονομικού τοπίου και των προκλήσεων της εποχής μας. Μετά από μία γλαφυρή περιγραφή της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, που καθορίζεται από την κυριαρχία τεχνολογιών αιχμής και τους κινδύνους των εμπορικών πολέμων, εστίασε στη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας στον Κόσμο. Συγκεκριμένα, ανέπτυξε τα βήματα εκείνα που η Ελλάδα καλείται να ακολουθήσει, τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά, προκειμένου να ανακτήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη και να συσφίξει τις στρατηγικές της σχέσεις ως βασικό και αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους: Η Υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού, κ. Γιώργος Τζιάλλας Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων – Υπουργείο Εξωτερικών, Μέλος ΔιοικητικούΣυμβουλίου – Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Μπράχος. Ο Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γεώργιος Πιτσιλής
Ο κ. Χάρης Λαλάκος, Πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών, κ. Declan Costello και κ. Francesco Drudi και η κα. Sabina Dziurman. Δρ. Martin Czurda, Διευθύνων Σύμβουλος – Hellenic Financial Stability Fund
Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής – Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ)
Ανώτερα στελέχη διεθνών τραπεζών, επενδυτικών οίκων και επιχειρήσεων, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, οι εκπρόσωποι των Θεσμών, καθώς και μια ομάδα από διακεκριμένους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

“Ημέρα της Ελλάδος Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης”

Στο πλαίσιο του “20ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum”, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση με τίτλο, “Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης”,
την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, 2018.

Η Yπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά και ο Δρ. Γιάννης Κούστας, CEO, DANAOS CORP (NYSE:DAC), χτύπησαν το “Closing Bell”, το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου 2018 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης πλα

Keywords
invest in greece, capital, ελλαδα, νέα, οικονομια, capital, επενδυσεις, νεα υορκη, invest in greece, αλέξης τσίπρας, national bank, alpha bank, εθνικη τραπεζα, forum, τραπεζες, funds, cvc, fidelity, hudson, bay, global, μμε, υπουργοι, antenna, greek, reporter, συμμετοχή, era, opportunity, τσιπρας, υγιή, ηπα, θεσσαλονικη, ΔΕΘ, london, pmi, group, economist, eurobank, ααδε, tweed, ceo, head, finance, president, δις, αναδιαρθρωση, ήτοι, αειφορία, properties, αεεαπ, εταιρεία, κος, εθνικη, npls, real, boutique, hotels, αθηνα, city, member, διυλιστήρια, πετρελαιο, απε, χρεος, eos, fund, eib, mme, ecb, alpha, οφείλεται, λύση, wholesale, βασεις, european, κυπρος, αιγυπτος, νατο, hellenic, award, john, ωναση, morris, danaos, nyse, κινηση στους δρομους, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, νικος παπαζογλου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αλέξης τσίπρας, ήτοι, national bank, οικονομικη κριση, το στοιχημα, danaos, ecb, χωρες, το θεμα, ακινητα, δανεια, εθνικη, ηγεσια, ηθικη, ηπα, θεμα, ισραηλ, μμε, ξενοδοχεια, ομολογα, οροσημο, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, υφεση, υψος, alpha, antenna, ceo, cvc, economist, era, eurobank, mme, pmi, real, αγορα, αγορα εργασιας, αεεαπ, αειφορία, αθανασοπουλος, αυξηση, αλεξανδρα, αμερικη, απε, απλα, αριστοτελης, ατομο, αυτοπεποιθηση, αφιξεις, βαλκανια, βρισκεται, γεγονος, γεωργακοπουλος, γινει, γινονται, δευτερο, δευτερα, δυναμη, δυνατοτητα, διοικηση, διυλιστήρια, δις, διοικητης, δομη, δομικη, δυναμικο, δοθηκε, εδαφος, ελενα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, ενεργα, εργα, εξελιξη, εξωστρεφεια, εξοδα, εποχη, επρεπε, επτα, επιτυχια, επιθυμια, ερευνα, εταιρεία, εταιρια, ετων, ετος, ευημερια, ευκλειδης, ευρωπη, τεχνολογια, υγιή, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρχαν, υφυπουργος, εικονα, ομιλια, εκδοσεις, κυβερνηση, κος, λειτουργια, ληψη, λύση, λογο, μηνες, μειωση, μορφη, μυλωνας, μυτιληναιος, νατο, ναυτιλια, ομαδα, ομιλος, ουσιαστικο, οφελος, οφείλεται, παπαζογλου, παρουσιαση, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, ποιοτητα, πρισμα, πωλησεις, ρεκορ, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σημαδια, σχεδια, σχεδιο, ταση, τασος, τουρκια, τουρισμος, τριτη, υλοποιηση, υπουργειο εξωτερικων, φορολογικη, φορα, χρηστος, ιωαννης, κωνσταντινος, group, αγορες, award, ασφαλεια, bay, βηματα, boutique, city, δημητρης, eib, ειλικρινεις, ελληνικα, εμφαση, ενωση, αιολικη, eos, ετοιμη, εθνικο, hotels, fidelity, finance, forum, fund, global, john, greek, head, hellenic, hudson, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, properties, london, member, μια φορα, morris, μπροστα, νομικου, npls, ομαδες, opportunity, παυλος, πηγες, president, reporter, σημαια, wholesale, funds, track, τραπεζα, tweed, θεματα, θεοχαρης, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε, european
Τυχαία Θέματα