Υποβρύχιο Wi-Fi για θαλάσσιο Ίντερνετ

Τεχνολογία υποβρυχίου wi-fi, η οποία θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός υποθαλασσίου Ίντερνετ αναπτύσσουν ερευνητές του University at Buffalo.

Εάν το ερευνητικό πρόγραμμα αποδώσει καρπούς, τότε ενδεχομένως να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις σε τομείς όπως ο εντοπισμός τσουνάμι, οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα πελάγη, η παρακολούθηση και αντιμετώπιση της θαλάσσιας μόλυνσης κ.α.

Ο Μελόντια και οι φοιτητές του θα παρουσιάσουν ένα paper ονόματι «The Internet Underwater: An IP-compatible

Protocol Stack for Commercial Undersea Modems» στην 8η ετήσια Διεθνή Συνδιάσκεψη για Υποθαλάσσια Δίκτυα και Συστήματα, η οποία θα γίνει από τις 11 ως τις 13 Νοεμβρίου στην Ταϊβάν.

Ο Μελόντια δοκίμασε πρόσφατα το σύστημα στην λίμνη Ίρι, κοντά στο Μπάφαλο. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από το National Science Foundation και υπάρχει ένας ελληνικός χαρακτήρας σε αυτό, καθώς στο πλαίσιό του συνεργάζονται και οι καθηγητές ηλεκτρολογίας μηχανικής του University at Buffalo Στέλλα Μπαταλαμά και Δημήτρης Πάδος, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, στο πρόγραμμα ανάπτυξης του υποβρυχίου Ίντερνετ συμμετέχουν και οι Γουαϊφένγκ Σου και Τζόζεφ Άτκινσον, καθώς και άλλοι καθηγητές.

Πέρα από τη δημιουργία πιο αξιόπιστων δικτύων εντοπισμού τσουνάμι και της βοήθειας στον εντοπισμό και την παρακολούθηση μόλυνσης, ένα θαλάσσιο Ίντερνετ θα μπορούσε να έχει και άλλες εφαρμογές, όπως την καλύτερη συλλογή ωκεανογραφικών δεδομένων (επιτρέποντας καλύτερη συνεργασία μεταξύ ερευνητών και μειώνοντας την ανάγκη για χρήση πολλών αισθητήρων και εξοπλισμού γενικότερα), ενώ προφανή είναι επίσης τα πλεονεκτήματα που θα συνεπάγεται η χρήση του από ένοπλες δυνάμεις και αστυνομίες. Παράλληλα, θα μπορούσε να φανεί πάρα πολύ χρήσιμο και στη βιομηχανία ενέργειας, καθώς ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων συσκευών θα βοηθούσε σημαντικά για έρευνες για αέριο και πετρέλαιο.

«Θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε και για την παρακολούθηση ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών, βρίσκοντας τρόπους να τα προστατέψουμε από πλοία και άλλους κινδύνους» λέει ο Μελόντια. «Ένα υποβρύχιο Ίντερνετ έχει τόσες πολλές δυνατότητες».

Keywords
Τυχαία Θέματα