Υποψίες ότι το χαμένο αεροσκάφος κατευθύνθηκε σκόπιμα εκτός πορείας

Σε υποψίες ότι η πτήση MH730 ακολούθησε σκόπιμα διαφορετική της προδιαγεγραμμένης πορεία στους αιθέρες μέχρι να χαθεί τελείως το στίγμα της από τα ραντάρ επικεντρώνεται η έρευνα για το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.
Οι τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, υποδεικνύουν ότι το Boeing 777 κινήθηκε τελικώς προς την κατεύθυνση των Νήσων Ανταμάν.
Οι

ερευνητές, σύμφωνα με νέα λεπτομερή ενημέρωση από πλευράς των πηγών του πρακτορείου, τείνουν στην εκδοχή ότι το αεροσκάφος εισήλθε σε μία γνωστή και τυπική διαδρομή την οποία ακολουθούν πολλά αεροσκάφη, βορειοδυτικά της Μαλαισίας.
Η κατεύθυνσή του – προς τη Θάλασσα του Ανταμάν και τον Κόλπο της Βεγγάλης – θα μπορούσε να προκύψει μόνον ηθελημένα, είτε δια χειρός χειριστών είτε με σχετικό προγραμματισμό του αυτόματου πιλότου.
Τρίτη πηγή από το εσωτερικό των ερευνών σημείωσε ότι άνθρωπος ο οποίος γνώριζε να κατευθύνει αεροσκάφη άλλαξε πορεία στο αεροπλάνο με τους 239 επιβαίνοντες, αποκλίνοντας εκατοντάδες μίλια από την προκαθορισμένη διαδρομή Κουάλα Λουμπούρ – Πεκίνο.
«Μπορούμε να πούμε ότι εξετάζουμε το ενδεχόμενο του σαμποτάζ, με την αεροπειρατεία να βρίσκεται ακόμη ως ενδεχόμενο στο τραπέζι», ανέφερε υψηλόβαθμός Μαλαισιανός αστυνομικός.
Τα τελευταία δεδομένα από τα ραντάρ δικαιολογούν τη διεύρυνση των ερευνών, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν έως και τον Ινδικό Ωκεανό.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει ανεύρεση ίχνους από τα συντρίμμια, παρά τις προσπάθειες αεροσκαφών και πλοίων περισσότερων από 10 χωρών της περιοχής.
Την διεύρυνση των ερευνών προς τον Ινδικό Ωκεανό επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ από την Ουάσιγκτον.
Απότομη στροφή δυτικά
Σε μία πιο λεπτομερή περιγραφή σχετικά με τον εντοπισμό του Μπόινγκ από το στρατιωτικό ραντάρ που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι δύο πρώτες πηγές είπαν ότι το τελευταίο επιβεβαιωμένο στίγμα της πτήσης MH370 ήταν στα 35.000 πόδια, περίπου 144 χιλιόμετρα στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας με κατεύθυνση προς το Βιετνάμ και κοντά στο σημείο διέλευσης «Ιγκάρι». Η ώρα ήταν 1:21 π.μ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα από το στρατιωτικό ραντάρ, το αεροπλάνο στη συνέχεια έκανε απότομα στροφή προς τα δυτικά και κατευθύνθηκε σε ένα σημείο που ονομάζεται «Βάμπι», βορειοανατολικά της επαρχίας Ατσέχ της Ινδονησίας, και χρησιμοποιείται από αεροσκάφη με προορισμό τη Μέση Ανατολή.
Από εκεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατευθύνθηκε νότια του νησιού Πουκέτ της Ταϊλάνδης και εντοπίστηκε για τελευταία φορά να κατευθύνεται βορειοδυτικά ακολουθώντας μία πορεία πάνω από τα Νησιά Ανταμάν που χρησιμοποιείται από πτήσεις με προορισμό την Ευρώπη. Η ώρα ήταν 2:15 π.μ. – η ίδια ώρα που έδωσε στη δημοσιότητα η πολεμική αεροπορία της Μαλαισίας την Τετάρτη.
Aνώτατος αξιωματούχος της μαλαισιανής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Κουάλα Λουμπούρ συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές για να διακριβωθεί εάν υπάρχουν πληροφορίες από δορυφόρους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Boeing.

Keywords
Τυχαία Θέματα