Ξεκίνησε το Eurogroup-Ώρα μηδέν για την Ελλάδα

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία θα τεθεί το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των χωρών της Ευρωζώνης συνεδρίασαν το πρωί, αναζητώντας έναν συνδυασμό «τεχνικών λύσεων» για την κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού, ύψους 32,5 δισ. ευρώ ως το 2016, αλλά και για την ελάφρυνση των δανείων προς την Ελλάδα.

Τη

σκυτάλη θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 6 μ.μ τους οποίους οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν για την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και θα παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναμένουν πάντως ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν σήμερα την αρχική τους έγκρισή για τη διάθεση των 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι σήμερα θα δοθεί «πολιτική έγκριση επί της αρχής» για την αποδέσμευση της δόσης, αλλά πριν την εκταμίευση η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, τις «προαπαιτούμενες ενέργειες».

Στη σημερινή συνεδρίαση θα εξεταστεί επίσης το θέμα της κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μόλις δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών την πολιτική τους έγκριση, οι προτάσεις για την μείωση του ελληνικού χρέους και την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδα θα σταλούν στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκριση, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου.

Αυτό θα δώσει στην Αθήνα χρόνο να ολοκληρώσει τις λίγες «προαπαιτούμενες ενέργειες» που εκκρεμούν. Στις 28 Νοεμβρίου, η τρόικα θα ελέγξει αν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις είναι σε καλό δρόμο και στις 3 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Βάσει του ίδιου χρονοδιαγράμματος, η Ελλάδα και η Κομισιόν θα συνυπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο στις 4 Δεκεμβρίου και η χώρα θα λάβει τη δόση στις 5 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα