Βόρεια Εύβοια…η μαγεία του πράσινου και των πανέμορφων παραλιών [εικόνες]

Στη χερσόνησο της Λιχάδας, ο επισκέπτης νομίζει ότι βρίσκεται σε ένα τροπικό τοπίο με ελληνική φυσιογνωμία. Ο Άγιος Γεώργιος είναι το επίνειο της Λιχάδας, και πρόκειται για ένα όμορφο ψαροχώρι χτισμένο αμφιθεατρικά. Το λιμάνι του συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Η περιοχή της Λιχάδας είναι προστατευόμενη από το πρόγραμμα Natura 2000, και η ιστορία της αρχίζει στα χρόνια των μύθων και συνεχίζει ως τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ο οικισμός των Ωρεών, ήταν ιδιαίτερα γνωστός κατά το παρελθόν αφού αποτελούσε

πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της βόρειας Εύβοιας. Εδώ θα βρείτε το μαρμάρινο άγαλμα του ταύρου που βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας των Ωρεών και το κάστρο των Ωρεών, που χτίστηκε επί Ενετοκρατίας σε θεμέλια αρχαιότερης οχύρωσης. Ο οικισμός αποτελεί ένα τουριστικό κέντρο με όμορφη παραλία και ένα πεζόδρομο με καφετέριες και όμορφα ταβερνάκια. Ο παραλιακός οικισμός του Νέου Πύργου, βρίσκεται κοντά στους Ωρεούς και πρόκειται για ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό μέσα σε πευκοδάσος με μία πανέμορφη παραλία μήκους 2χλμ. Έχει καλές τουριστικές υποδομές με πολλά ενοικιαζόμενα καταλύματα, γραφικά ταβερνάκια και καφετέριες.

Το Αρτεμίσιο, ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για την ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ Ελλήνων και Περσών. Από τη θαλάσσια αυτή περιοχή ήρθαν στο φως, δύο σημαντικά έργα ο Ποσειδώνας και ο Ιππέας του Αρτεμισίου, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το επίνειό του είναι το Πευκί, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο που συνδυάζει αρμονικά την καταγάλανη θάλασσα με το πευκοδάσος στο οποίο είναι χτισμένος ο οικισμός. Η πανέμορφη παραλία του, μήκους 4 χλμ, παρουσιάζει ποικιλομορφία αφού κάποια σημεία έχουν άμμο και άλλα βότσαλα. Διαθέτει μεγάλη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και πλήθος από ταβέρνες, μπαράκια και καφετέριες.

Η Αγία Άννα, ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη περιοχή με τρεχούμενα νερά, το οποίο ειδικά τα τελευταία χρόνια αποτελεί δημοφιλή προορισμό, εξαιτίας της πανέμορφης μεγάλης παραλίας της, Αγκάλης, αλλά και του κάμπινγκ, ένα από τα πιο οργανωμένα στην Ελλάδα. Αξίζει να επισκεφθείτε την ομώνυμη εκκλησία με τη θαυματουργή εικόνα καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο που διαθέτει μία συλλογή από παραδοσιακά υφαντά, ενδυμασίες και αγροτικά εργαλεία. Στην Αγκάλη μπορείτε να επισκεφθείτε το Ναό του Αγίου Βασιλείου. Κοντά στην Παλαιόβρυση, υπάρχει το φαράγγι της Μπουλοβίναινας, που η παράδοση λέει ότι πήρε το όνομά του από μία νεαρή κοπέλα που προκειμένου να γλιτώσει από τους Τούρκους, βούτηξε στο κενό. Κοντά στην Αγία Άννα, θα βρείτε και τον οικισμό και την παραλία της Φραγκάκης, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Η Φραγκάκη, είναι επίνειο του Αχλαδιού, του οποίου το όνομα προήλθε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, που λόγω έλλειψης λαδιού οι κάτοικοι φώναζαν «Αχ!Λάδι»

Ο Άγιος Νικόλαος, είναι επίνειο των Ελληνικών, γνωστό από την αρχαιότητα από τους Περσικούς Πολέμους που έδεναν τα Ελληνικά πλοία κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας. Ο οικισμός βρίσκεται σε καταπράσινο τοπίο από πεύκα και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά με ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Χαρακτηριστικό του είναι το γραφικό νησάκι με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, απέναντι από την όμορφη παραλία του. Λίγα χιλιόμετρα μακριά είναι και ο οικισμός Ψαροπούλι, χτισμένος επίσης μέσα σε πευκοδάσος με μία μεγάλη όμορφη παραλία. Το χωριό Τσαπουρνιά, χτισμένο επίσης μέσα σε πευκοδάσος, και έχει χαρακτηριστεί ως δασικό χωριό με χαρακτηριστικά του την ηρεμία, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ξεκούραση και επαφή με τη φύση. Πολύ κοντά στο λόφο θα βρείτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, μέσα σε δάσος από καστανιές με υπέροχη θέα στο Αιγαίο.

Οι Παπάδες, είναι ένα ημιορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων. Έχει πολλά αναπαλαιωμένα σπίτια και αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο. Είναι ένας προορισμός όχι μόνο για χειμερινές αποδράσεις, αλλά και για καλοκαιρινές, αφού η παραλία του Ξηροποτάμου, απέχει μόλις 4 χλμ από το χωριό. Από τους Παπάδες, μπορείτε να προσεγγίσετε εύκολα το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, μία περιοχή παλαιοντολογικών θησαυρών τόσο χλωρίδας, όσο και πανίδας. Κοντά βρίσκονται οι καταρράκτες του Δρυμώνα, μία περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που αξίζει να την επισκεφθείτε και να δείτε από κοντά τους καταρράκτες και τα τρεχούμενα νερά.

Θα ήταν παράλειψη αν οι επισκέπτες της περιοχής, σαγηνεμένοι από τις παραλίες και τα γραφικά ψαροχώρια, έχαναν την ευκαιρία ν γνωρίσουν τα όμορφα χωριά της ενδοχώρας. Βουτάς, Κυπαρίσσι, Σήμια, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, Γαλατσάδες, Καματριάδες, Καστανιώτισσα, Μονοκαρυά, Μηλιές είναι μερικά μόνο από τα χωριά του Τελεθρίου. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, έχει πολλά να σας δείξει και σας περιμένει να το ανακαλύψετε!

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Τυχαία Θέματα