Βέτο για τον προϋπολογισμό της Ένωσης θα ασκήσουν οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο για τον επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης. Το ΕΚ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στην πρόταση του Συμβουλίου και όπως δηλώνουν ευρωβουλευτές αυτό θα πράξουν.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν, σε μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και τον Πρόεδρο της Επιτροπής José Manuel Barroso, έτοιμοι να διαπραγματευθούν τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός

της ΕΕ – γνωστός και ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) – θέτει όρια στις δαπάνες της ΕΕ, ανά έτος και ανά κατηγορία, για την περίοδο 2014-2020. Το ΕΚ και τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται τα όρια αυτά, κάθε φορά που συμφωνούν επί των ετησίων ευρωπαϊκών προϋπολογισμών.

Οι ηγέτες των κρατών μελών, στη σύνοδο κορυφής της 7ης και 8ης Φεβρουαρίου συμφώνησαν σε αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους έως 960 δισ. ευρώ και σε πληρωμές ύψους 908 δισ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο συμβιβασμός που επετεύχθη κατά την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Το Κοινοβούλιο ζήτησε – και θα συνεχίσει να ζητά – έναν σύγχρονο και φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας και θα θέσει ένα τέρμα στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση «, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία), κατά την έναρξη της συζήτησης.

Ο Πρόεδρος Van Rompuy επιβεβαίωσε την πρόθεση του Συμβουλίου να συζητήσει με το Κοινοβούλιο, περιγράφοντας την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κρατών μελών ως μια «ισχυρή εντολή για διαπραγμάτευση».

Απαραίτητη η ευελιξία

Το ΕΚ επανέλαβε τις εκκλήσεις του να υπάρξει δυνατότητα μεταφοράς των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων μεταξύ των γραμμών του προϋπολογισμού και μεταξύ των διαφόρων ετών. «Η ευελιξία στον προϋπολογισμό είναι απαραίτητη», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Hannes Swoboda (Αυστρία). «Χωρίς το απαραίτητο επίπεδο ευελιξίας το προτεινόμενο ΠΔΠ απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει», συμφώνησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso.

Αναθεώρηση του ΠΔΠ

«Υπάρχει μια σταθερή δέσμευση για την καθιέρωση μιας ρήτρας αναθεώρησης εντός των πρώτων δύο με τριών ετών. Δεν θα δεχτούμε την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας καθ όλη τη διάρκεια της επταετούς περιόδου του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Joseph Daul (Γαλλία).

Ελλειμματικός προϋπολογισμός: κάτι που αντιβαίνει τις Συνθήκες

Αρκετοί ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός παγιώνει την τάση του αυξανόμενου ελλείμματος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που απαγορεύεται από τις Συνθήκες. «Έχουμε 200 δισ. ευρώ υποχρεώσεων που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί και [θα έχουμε] πάνω από 300 δισ. ευρώ το 2020. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό έλλειμμα που δημιουργούμε», προειδοποίησε ο Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο).

Άλλες απόψεις

Ασκώντας κριτική σε «έναν προϋπολογισμό γεμάτο εκπτώσεις», η Isabelle Durant (Πράσινοι, Βέλγιο), δήλωσε τα εξής: «Ας υιοθετήσουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο μετά το 2014 (…) που δεν θα δένει τα χέρια του επόμενου Κοινοβουλίου».

Ο Martin Callanan (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε ότι η συμφωνία «απέχει πολύ από το τέλειο» αλλά δημιουργεί μία «λογική και ρεαλιστική ισορροπία».

«Ο προϋπολογισμός δεν είναι περισσότερο κοινωνικός ή πράσινος. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για ποσά. Η καλύτερη κατανομή των δαπανών είναι επίσης απαραίτητη», δήλωσε η Kartika Liotard (Ευρ.Εν.Αριστ.,Ολλανδία).

Ο Paul Nuttall (ΕΕΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε ότι οι περικοπές στις δαπάνες είναι πολύ μικρές και προσέθεσε αναφερόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι «μας δείχνει την πόρτα εξόδου».

Επόμενα βήματα

Η πρόταση για το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να παρουσιαστεί υπό τη μορφή νομικών πράξεων προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα