Βενιζέλος: 5 άξονες για έξοδο από την κρίση (Bίντεο)

Την αγωνία να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και γυρίσει η χώρα στο μηδέν, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 79η ΔΕΘ.

Ο κ. Βενιζέλος

παρουσίασε πέντε άξονες για την εθνική στρατηγική που είναι η απαλλαγή από τα Μνημόνια, η θεσμική και πολιτική σταθερότητα, η συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων, η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και η επάνοδος της Ελλάδας σε ουσιαστική αυτοδυναμία για να μην είναι παρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με τις εξαγγελίες, που έκανε χθες στην 79η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είχαν συμφωνηθεί όλα -και στη λεπτομέρεια τους- με τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε ότι θα γίνει αισθητή η μείωση της έκτακτης εισφοράς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ανοίκιαστα διαμερίσματα.

Βενιζέλος: Δεν είμαστε αφελείς, προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα

Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι ο αριθμός των 180 βουλευτών είναι εφικτός να επιτευχθεί και τι απαντά σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εκβιάζει το πολιτικό σύστημα για να κερδίσει λίγους μήνες εξουσίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε: «Το Σύνταγμα έχει μία σοφία. Επιβάλλει συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Βεβαίως, το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το κόστος σε περίπτωση αποτυχίας είναι η άμεση διάλυση της Βουλής. Αυτό έχουμε ζητήσει να αλλάξει, έχω κι εγώ πολλές φορές επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης αποσύνδεσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή διάλυσης της Βουλής. Ομως αυτό ισχύει τώρα. Το κάθε κόμμα και ο κάθε βουλευτής, γιατί έχουμε στην Βουλή πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές, καλείται να αποφασίσει και να κρίνει. Η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι μυστική, μετά το 1985 έγινε ονομαστική φανερή. Το τι θα ψηφίσει ο κάθε βουλευτής θα το ακούσει ο λαός. Δεν υπάρχουν συνωμοσίες, δεν υπάρχει αδιαφάνεια».

Και πρόσθεσε: «Ο καθένας να πάρει την ευθύνη του. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία των 180 βουλευτών και η χώρα να συνεχίσει σταθερά για να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει ότι θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και θα τις κερδίσει; Θα είναι δηλαδή πρώτο κόμμα, επειδή ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Τι βεβαιότητα υπάρχει ότι αν οδηγήσει τη χώρα εκβιαστικά στις εκλογές και σε μία οικονομική και κοινωνική περιπέτεια θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα; Και γιατί να μην σπάσει αυτός ο στείρος, τεχνητός διπολισμός, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί αγνοούν τόσο πολύ και τόσο προσβλητικά τον τρίτο πόλο και την Κεντροαριστερά. Και γιατί υποτιμούν τον κόσμο, ο οποίος νομίζουν ότι ψηφίζει αυτοματοποιημένα; Που το έχουν δέσει ότι αν οδηγήσουν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια θα τους βγει σε καλό εκλογικά; Αφελείς δεν είμαστε. Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Αλλά, σπαταλάμε δυνάμεις γι’ αυτό, αντί να ενώσουμε τις εθνικές μας δυνάμεις και να κάνουμε ένα ντου να οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση; Ας κοιτάξουν τον λαό στα μάτια και ας του πουν τι ακριβώς του λένε. Με το ζόρι δεν γίνεται, σε τελευταία ανάλυση. Αν η επιλογή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών είναι να οδηγηθούμε στην περιπέτεια, στο αδιέξοδο, να γυρίσουμε πίσω όχι στο 2009, αλλά στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ το 2000, η επιλογή αυτή θα γίνει σεβαστή. Πράγματι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αλλά μία πιθανή επιλογή δημοκρατική είναι η απόλυτη καταστροφή».

Θα το πληρώσει αυτός που θα προκαλέσει εκλογές, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος καταλόγισε «πάθος για εξουσία» στον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως το χάσμα στις μεταξύ τους σχέσεις προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με «χυδαιότητες» και επιθέσεις εναντίον του.

Τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα από ποιον πολιτικό χώρο θα προέρχεται ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είπε ότι είναι ανοιχτή η πρόσκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στην εκλογή Προέδρου. Σε ερώτηση αν βλέπει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν βλέπει τον εαυτό του υπουργό Εξωτερικών με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, είπε με χιούμορ: «Το όνειρό μου δεν είναι να μείνω αντιπρόεδρος όλων των κυβερνήσεων».

Πάντως ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας «γιατί ο Θεός της Ελλάδας είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία». Εξήγησε πως, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία, χρειάζεσαι και τύχη και «μεταφυσική ενίσχυση».

«Εχουμε αναλάβει και την ευθύνη των λαθών που έκαναν άνθρωποι του χώρου»

Στο ερώτημα ποιου ΠΑΣΟΚ είναι πρόεδρος,ενός κινήματος που θέλει να συγκροτήσει την κεντροαριστέρα και τη δημοκρατική παράταξη, ενός νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ που συνεργάζεται με την δεξιά, ενός ΠΑΣΟΚ που λοιδορεί τον πρόεδρο του στο Ζάππειο ή ενός ΠΑΣΟΚ που κοροϊδεύει πίσω από το παραβάν, ο κ. Βενιζέλος αφού παρέπεμψε στην ομιλία του την Τετάρτη, πρόσθεσε: «Εδώ θα μιλήσουμε για τα ουσιώδη προβλήματα της χώρας και το ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνεται στο εσωτερικό του, απευθύνεται στην κοινωνία στον κάθε πολίτη. Είμαι πρόεδρος ενός ΠΑΣΟΚ που τα χρόνια της μεταπολίτευσης προσέφερε πολλά στην χώρα, έκανε όμως και πολλά λάθη. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη των λαθών μας. Εχουμε αναλάβει και την ευθύνη των λαθών που έκαναν άνθρωποι του χώρου, έχοντας τραυματίσει και στιγματίσει τον χώρο».

Και σημείωσε: «Σηκώσαμε το βάρος μόνοι μας για ένα μεγάλο διάστημα, κακώς το σηκώσαμε μόνοι μας. Επρεπε από την αρχή να έχουμε καλέσει όλους να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζει αυτά τα μεγάλα προβλήματα και να με ρωτάτε υπάρχει δεν υπάρχει και η ΝΔ να είναι κόμμα εξουσίας, και να μετέχει στον τεχνικό διπολισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Βενιζέλος: Υπάρχει χώρος για όλους υπό έναν όρο…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα αν στο όραμά του για το νέο ΠΑΣΟΚ υπάρχει χώρος και ρόλος για τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και αν αισθάνεται ότι απειλείται η θέση του στην ηγεσία του κινήματος από τον προκάτοχό του, τόνισε: «Δεν αισθάνομαι καμία απειλή από κανέναν και για τίποτα. Εχω μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Για να νιώσεις ότι απειλείσαι πρέπει να φοβάσαι ότι κάτι έχεις να χάσεις. Υπάρχει χώρος για όλους, προφανώς για τους πάντες. Εναν όρο έθεσα. Να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν. Δεν υπονοώ ότι υπάρχει κάποιος που δεν ψηφίζει, αλλά λέμε το αυτονόητο. Οπως έχει πει ο Γκράμσι το αυτονόητο είναι επαναστικό».

«Οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας»

«Οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας και όχι από συσχετισμούς και μηχανισμούς. Μπορεί να τους μουντζουρώνει το καμίνι, αλλά καθαρίζονται, το θέμα είναι να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ερώτηση αν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα προκύψει και ηγεσία.

Πρόσθεσε ότι το συνέδριο θα είναι πολιτικό, όχι οργανωτικό, και η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται προς όλους. Ειδικά για το «Ποτάμι» είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει την ταυτότητά του.

Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της διοίκησης της Έκθεσης, ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε πολύπλευρη στήριξη στην αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΘ-Helexpo.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τον ενημέρωσε για τη φυσιογνωμία της 79ης ΔΕΘ και τα θετικά αποτελέσματα της πορείας μετά την ενοποίηση των δύο εταιρειών, καθώς και για τους στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και η διεθνοποίηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στις θεματικές εκθέσεις και για τη Γενική Εκθεση τόνισε πως πρέπει να αποκτήσει πιο ξεκάθαρη ταυτότητα. Επίσης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που του έθεσε η διοίκηση και θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών να οριστεί ειδική αντικειμενική αξία για το ακίνητο της ΔΕΘ, επειδή είναι ειδικού σκοπού, και να μην ισχύσει η εμπορική αξία στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Keywords
βενιζελος, αξονες, εκτακτη εισφορα, ΠΑΣΟΚ, ΔΕΘ, ελλαδα, σαμαρας, ενφια, συνταγμα, βουλη, ψηφοφορία, συριζα, εκλογες, ντου, τσιπρας, επρεπε, νεα δημοκρατια, παπανδρεου, εκθεση, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, το θεμα, δημοκρατια, εθνικη, εμπορικη, εξοδος, ζαππειο, ηγεσια, θεμα, ονειρο, πλαισιο, τυχη, υπουργειο οικονομικων, αγωνια, γινει, γινεται, διαστημα, διοικηση, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, επρεπε, ευθυνη, ιδιο, ισχυει, θεος, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λαθη, ματια, μηνες, μηδεν, μειωση, οραμα, προβληματα, σοφια, ταυτοτητα, τασος, ισχυρος, φοβασαι, χασμα, χιουμορ, ψηφοφορία, ενωση, helexpo, ηγετες, χωρα, υπουργειο, ντου, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα