Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία – Ο Πούτιν ζήτησε την αποστολή στρατευμάτων

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος ανάφλεξης στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας. Η διαδικασία θεωρείται ότι είναι τυπική, με τους ίδιους τους γερουσιαστές της Άνω Βουλής (Δούμα) να διατυπώνουν την ίδια άποψη νωρίτερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση

των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και «της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος».

«Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία διαθέτει σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.

Εξάλλου, η Ρωσία αρνείται να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ντεσίτσια.

Η Ουκρανία ζήτησε τις διαπραγματεύσεις αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας. Η στάση της Μόσχας προκαλεί την ανησυχία του Κιέβου.

Το μεσημέρι, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, υψώθηκε η ρωσική σημαία στο κτήριο της νέας φιλορωσικής τοπικής κυβέρνησης στο Χάρκοβο.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ με διάταγμα που υπέγραψε κήρυξε ωστόσο παράνομο τον διορισμό του φιλορώσου πρωθυπουργού στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας από ενόπλους, στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η απόφαση αυτή αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.
Περίπου 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Ντονέτσκ, πόλης που θεωρείται προπύργιο του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να εκφράσουν τη θέλησή τους για επανένωση με τη Ρωσία και την οργή τους απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά «Ρωσία, Ρωσία». Πολλοί ανέβαιναν σε ένα αυτοσχέδιο βάθρο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην «επιθυμία της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία».

Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία επιχείρησαν οι ρωσικές δυνάμεις σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ που επικαλείται ουκρανική στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και τρίτο αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ένοπλοι άνδρες έχουν θέσει επίσης καταλάβει από την Παρασκευή το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την παρουσία τους στη χερσόνησο.

Ένοπλοι προερχόμενοι από το Κίεβο προσπάθησαν τα ξημερώματα να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Πολιτικοί κύκλοι από το Κίεβο, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία» δήλωσε η Μόσχα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της. «Περαιτέρω κλιμάκωση (της κρίσης) θα επρόκειτο για ανευθυνότητα» πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Kάποιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την προδοτική πρόκληση. Χάρη στην αποφασιστική δράση των (σ.σ φιλορωσικών) μονάδων αυτοάμυνας, η προσπάθεια να καταλάβουν το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών απετράπη. Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στην καταγγελία ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει το τελευταίο διάστημα στη χερσόνησο της Κριμαίας συνολικά 6.000 στρατιώτες(!) προέβη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας. «Ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας στην Κριμαία» τόνισε.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης, ένοπλοι εισέβαλαν στη βουλή της Κριμαίας στη Συμφερόπολη, η οποία παρουσιάζεται σε βίντεο που είδε το φως τη δημοσιότητας.

Το βίντεο δείχνει την ομάδα των ενόπλων – που φορούν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά – έξω από το κτήριο, πριν εισβάλουν μετά από μια έκρηξη.

Δεκάδες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερόπολης.

Δύο οπλοπολυβόλα έχουν τοποθετηθεί επίσης κατά τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί το κτήριο του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης αυτόνομης δημοκρατίας επισπεύδεται για τις 30 Μαρτίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από τις 25 Μαΐου, οπότε θα διεξάγονταν και οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Η Ρωσία «δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας ο οποίος ζήτησε την παροχή στήριξης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας», διαμήνυσε η Μόσχα όπως μεταδίδουν με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το πρωί, ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει «προσωρινά» όλες τις εξουσίες όσον αφορά τις υπηρεσίες ασφάλειας και επιβολής του νόμου. ενώ ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας», πρόσθεσε ο Αξένοφ -που διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή- σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έκανε έκκληση να σταματήσουν όλες οι «προκλητικές ενέργειες» των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, μετά την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων (περίπου 2.000 στρατιώτες) στη χερσόνησο της Κριμαίας που ανήκει εδαφικά στην Ουκρανία.

Αμερικανός επίσημος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία. Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα, όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.

αμερικανός αξιωματούχους μιλώντας στο Ρόιτερς είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενδείξεις για κινήσεις στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, την Παρασκευή, αλλά τόσο ο αριθμός των στρατευμάτων όσο και οι προθέσεις αυτών των στρατιωτικών κινήσεων, παραμένουν ασαφείς. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τη Ρωσία ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα έχει «κόστος».

Έκκληση για την άμεση αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς αποστολής διαμεσολάβησης στην Ουκρανία απήυθυνε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Σαμάνθα Πάουερ μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι στην Κριμαία έχει κάνει την εμφάνισή της συμμορία οπλισμένων μοτοσικλετιστών με την επωνυμία «Λύκοι της Νύχτας» που υποστηρίζουν τη ρωσική επέμβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα