Τσίπρας στο Reuters: Οι Ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι

Συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters έδωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξης Τσίπρας.

Διαβάστε την συνέντευξη του εδώ:

Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα και την ΕΕ μια συμφωνία για τα νέα

μετρά. Αυτό θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Τι θα κάνει το κόμμα σας όταν πάει στην Βουλή και γιατί;

Για εμάς είναι εύκολη η απάντηση θα καταψηφίσουμε το νέο πρόγραμμα. Δύσκολη είναι η απάντηση για τα τρία κόμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση γιατί τα τρία αυτά κόμματα υποσχεθήκαν πριν από τρεις μήνες ότι θα επαναδιαπραγματευθούν το Μνημόνιο κι ότι δε θα έρθουν νέα μετρά οριζόντιας περικοπής σε μισθούς και συντάξεις. Αφότου συγκρότησαν αυτή την κυβέρνηση, έφτιαξαν μια προγραμματική συμφωνία στην όποια εκφραστήκαν ακριβώς οι ίδιοι στόχοι και δεν πέρασαν τρεις μήνες και βλέπουμε να συνεχίζεται το ίδιο έργο, το όποιο παρακολουθούμε τα τελευταία τρία χρόνια.

Για εμάς δεν πρόκειται για ζήτημα κοινοβουλευτικής τακτικής. Κατά την άποψή μας αν επιβληθούν αυτά τα μετρά, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, έχουμε ήδη 20% μείωση του ΑΕΠ, πράγμα το όποιο καταδεικνύει μια πρωτοφανή κατάσταση. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Η Ελλάδα μοιάζει πια με χώρα καταστραμμένη από πόλεμο.

Αν λοιπόν, επιβληθούν και νέα μέτρα νομίζω ότι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Εμείς λοιπόν δε θα σταθούμε μόνο στο να τα καταψηφίσουμε στην Βουλή, αλλά θα καλέσουμε όλους τους βουλευτές, ανεξάρτητα από τα κόμματα στα όποια ανήκουν, να σταθούν μπροστά στην ιστορική τους ευθύνη και να πράξουν σύμφωνα με την συνείδησή τους.

Υπάρχουν κάποιες φήμες στην Ελλάδα για παραιτήσεις μελών και από το κόμμα σας ώστε να προκληθούν εκ νέου εκλογές. Θεωρείτε ότι αυτή η στιγμή είναι η κατάλληλη για νέες εκλογές στην Ελλάδα;

Σε μια δημοκρατία υπάρχει ένας Συνταγματικά κατοχυρωμένος χρόνος για την διάρκεια της διακυβέρνησης, αλλά είναι επίσης το ίδιο το Σύνταγμα, το όποιο με το τελευταίο του Άρθρο, προστατεύει την ιδία τη Δημοκρατία. Αν οι κυβερνήσεις έρχονται υποσχόμενες κάποια πράγματα, κάνουν ακριβώς τα αντίθετα και η πολιτική τους βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λάου τότε οι κυβερνήσεις αυτές δεν μπορούν να αντέξουν.

Για εμάς προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί το να αποτρέψουμε αυτή την πολιτική. Γι αυτό και πιστεύουμε ότι δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κόλπα, δεν είναι ώρα να προκαλέσουμε με τεχνητό τρόπο την πτώση της κυβέρνησης, αλλά είναι ώρα να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική και πιστεύουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκουμε συμμάχους, όχι μονό σε όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στους πολίτες που από φόβο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το συμμερίζονται και αρκετοί βουλευτές αυτών των κόμματων,  οι οποίοι έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται και τα κόμματά τους

Keywords
Τυχαία Θέματα