Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Eπίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε από το βήμα της 79ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες, όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται να κυβερνήσει, αλλά «επειδή αυτό επιτάσσει το συμφέρον του λαού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά

και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και μαζί και τον εαυτό του», ενώ είπε και ότι είναι «απολύτως ακατάλληλος» να διαπραγματευθεί και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης.

Παράλληλα ανακοίνωσε το οικονομικό σχέδιο του κόμματός του το οποίο τιτλοφόρησε ως το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο από το πρώτο βράδυ της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κύριο μέρος της ομιλίας του ανέπτυξε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του χαρακτηρίζοντάς το «σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για την έξοδο από την κρίση» προαναγγέλλοντας

Χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη επαναρύθμισης του χρέους και την εγκατάλειψη της συνταγής της λιτότητας.

Σε αυτά τα δυο σημεία ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζει όλη την αντιπολιτευτική τακτική του με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τρία διλήμματα:

• Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση

• Λιτότητα ή ανάπτυξη

ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:

• Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.

• «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
• Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

• Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

• Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

• Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων».

Παράλληλα, δήλωσε ότι το θέμα του κατοχικού δανείου είναι για το κόμμα του ανοιχτό.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «εξασφαλίζοντας μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώνει το εναπομείναν χρέος από τη παραγωγή νέου πλούτου που θα φέρει η επιστροφή στην ανάπτυξη και όχι από το υστέρημα των πρωτόγεννων πλεονασμάτων».

Την ίδια ώρα προανήγγειλε αύξηση στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων κατά 4 τουλάχιστον δισεκατομμύρια, αποκατάσταση όλων των αδικιών του μνημονίου και επαναφορά σταδιακά των μισθών και των συντάξεων ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να αυξηθεί η κατανάλωση.

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε τέσσερις άξονες διαρθρώνεται το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:

Α. Πρώτος Πυλώνας: Το Πρόγραμμά μας για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,

Β. Δεύτερος Πυλώνας: Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Γ. Τρίτος Πυλώνας: Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας

Δ.Τέταρτος Πυλώνας : Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος

Α. Το πρόγραμμα μας για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δις ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Περιλαμβάνει:

(1). Δωρεάν ρεύμα σε 300000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.

(2). Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.

(3). Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

(4). Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.

Το Πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοίκιου στα €4 ανά τμ. (κάρτα)

(5). Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.

Άμεση αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ, ως πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες.

(6). Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς

(7). Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε λιανική τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,90 ανά λίτρο αντί για €1,20 που ισχύει σήμερα.

Επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη νέα σεισάχθεια βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης.

Συγκεκριμένα:

(1) Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στη πραγματική οικονομία:

Συγκεκριμένα:

i. Συστήνονται Ειδικές Επιτροπές Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την Άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014

ii. 84 δόσεις για τις ανείσπρακτες οφειλές

iii. Αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία.

iv. Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.

v.Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.

vi.Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο.

vii.Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.

(2) Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Ως «φόρο-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας που διατρέχει το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον ΕΝΦΙΑ προαναγγέλλοντας την άμεση κατάργησή του

Στη θέση του ανακοίνωσε τη θέσπιση κοινωνικά δίκαιου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).

(3) Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ

(4) Θεσμοθέτηση της «νέας σεισάχθειας» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως €300000, καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.

(5) Επαναφορά κατώτατου μισθού Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα €751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Γ. Σχέδιο ανάκτησης της εργασίας.

Στον τομέα των εργασιακών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε:

(1)Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων. (κάρτα)

(2)Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.

(3) Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας

Δ. Παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.

Κοστολόγηση

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για δημόσια έσοδα ύψους τουλάχιστον τριών δισε. ευρώ από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των €3 δις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, €11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.

Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα €5 δις από τα οποία τα €3δις στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Αυτό, το πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δις από τα 2,5 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκ από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία όσων περιουσιακών στοιχείων έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Keywords
συριζα, προγραμμα, οργανισμός εργατικής εστίας, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, πετρελαιο θερμανσης, σαμαρας, ΔΕΘ, τσιπρας, βενιζελος, μνημονιο, διλήμματα, νέα, ελλαδα, deal, τραπεζες, λύση, χρεος, δις, πετρελαιο, vii, ενφια, φμαπ, βουλη, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, δωρο χριστουγεννων, Κορμός Χριστουγέννων, παραταση φορολογικων δηλωσεων, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, επιδομα θερμανσης, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, εκλογες 2014, αφορολογητο 2020, δωρο χριστουγεννων αναστολη, αλέξης τσίπρας, το θεμα, βημα, γερμανια, δωρεαν, εργαλεια, θεμα, ιατρικη, οικονομια, οργανισμός εργατικής εστίας, το βημα, ωρα, αγορα, αυξηση, αξονες, ασπιδα, ασφαλιστικα ταμεια, βραδυ, γεφυρα, γινει, δυνατοτητα, δημοσιο, διλήμματα, δις, εγινε, ευρω, ειπε, εκκαθαριση, εξυπηρετηση, επενδυσεις, ιδια, ισχυει, κυβερνηση, κομμα, λύση, λιτρο, λογο, μειωση, ρευμα, ρυθμιση, ρολο, σεισαχθεια, συνταξη, σχεδιο, τιμη, τρια, φορα, εθνικο, χωρα, τραπεζα
Τυχαία Θέματα