Τόκιο, Μαδρίτη ή Κωνσταντινούπολη;- Σε λίγη ώρα η ανακοίνωση

Λίγες μόνο ώρες απομένουν μέχρι να ανακοινώσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξαχθούν στο Τόκιο, τη Μαδρίτη ή την Κωνσταντινούπολη και ήδη τα περισσότερα διεθνή πρακτορεία φιλοξενούν μακροσκελείς αναλύσεις για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε υποψηφίας πόλης, ενώ τα πρακτορεία στοιχημάτων δίνουν σαφές προβάδισμα στο Τόκιο, ενώ ακολουθεί η Μαδρίτη και στην τελευταία θέση δίνουν την Κωνσταντινούπολη.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνουν στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων

του 2020 οι τρεις πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Ισπανίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Σίνζο Άμπε και ο Μαριάνο Ραχόι αμέσως μετά τη συνεδρίαση της G20 στην Αγία Πετρούπολη ταξίδεψαν στο Μπουένος Άιρες όπου ολοκληρώνεται μια διαδικασία δύο και πλέον χρόνων όπου είχε ξεκινήσει στις 23 Μαΐου του 2011 όταν η ΔΟΕ είχε ζητήσει υποψηφιότητες για την ανάληψη των Αγώνων του 2020.

Κωνσταντινούπολη: Ένα μήνυμα ειρήνης

Η οικονομική μητρόπολη της γείτονος προωθεί την υποψηφιότητά της υποστηρίζοντας δια στόματος μάλιστα του Τούρκου πρωθυπουργού ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μια κυρίως μουσουλμανική χώρα η οποία βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη θα αποτελέσει ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης. Την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης υποστήριξε και ο διάσημος ποδοσφαιριστής από την ακτή του Ελεφαντοστού Ντιντιέ Ντρογκμπά ο οποίος αγωνίζεται με την ομάδα της Γαλατασαράι.

Τόκιο: Ένα βήμα προς το μέλλον

Το φαβορί για την ανάληψη της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 θα μπορούσε να αποκλειστεί λόγω των φόβων για διαρροή πυρηνικών από τη Φουκοσίμα. Η ιαπωνική αποστολή στο Μπουένος Άιρες έχει ερωτηθεί επανειλημμένως για το ζήτημα της Φουκοσίμα η οποία βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το Τόκιο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωσε πως δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας δηλώνοντας πως «η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο».

Μαδρίτη: Οικονομική ανάπτυξη μέσω των Αγώνων

Η πρωτεύουσα της Ισπανίας μιας από τις χώρες που πλήττεται βαρύτατα από την οικονομική κρίση ελπίζει να “ανασάνει” από τα ενδεχόμενα κέρδη που θα αποφέρουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. “Η αγορά ψήφισε υπέρ των Αγώνων καθώς το χρηματιστήριο ανέβηκε κατά 4% σε μια μόνο εβδομάδα” γράφει χαρακτηριστικά η ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion. Θετικό στην περίπτωση της Μαδρίτης είναι το γεγονός πως το 80% των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ήδη έτοιμο και η πόλη θα χρειαστεί να δαπανήσει μόλις 1,5 δις. ευρώ για να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις. Η Μαδρίτη βρήκε μάλιστα σύμμαχο στον Αργεντινό σταρ της Μπαρτσελόνα Λιονέλ Μέσι που υποστηρίζει την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την ισπανική πρωτεύουσα.

Χιλιάδες Μαδριλένοι αναμένεται να παρακολουθήσουν ζωντανά την ανακοίνωση της ΔΟΕ από την πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ στην Κωνσταντινούπολη ο κόσμος θα συγκεντρωθεί στην πλατεία Σουλτάναχμέτ κοντά στο Μπλε Τζαμί. Στο Τόκιο χιλιάδες πολίτες θα παρακολουθήσουν την ανακοίνωση της ΔΟΕ στο Ολυμπιακό κέντρο της Κομαζάβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα