Το ΠΑΣΟΚ αδειάζει τον Σαμαρά: Δεν ξέραμε τίποτα για τις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών

Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του πρωθυπουργού να συστήσει θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα υπουργεία, «ακόμα και σε εκείνα όπου δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου του Κινήματος.

Ωστόσο, στο σημείωμα δεν εκφράζεται διαφωνία προς την ενέργεια του πρωθυπουργού και διατυπώνεται μια γενική και πάγια θέση ότι «το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι όσο γίνεται λιτό και λειτουργικό», ενώ τονίζεται ότι «το βάρος πρέπει να δοθεί στα υπουργεία που σηκώνουν

το βάρος των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».

Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να ασχολείται με ενέργειες συγκεκριμένων υπουργών και ήδη στο ενημερωτικό σημείωμα γίνεται αναφορά σε «αρνητικά δείγματα» από την πλευρά των Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Μουσουρούλη. Ο κ. Χατζηδάκης επικρίνεται για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές και οι σχετικές δηλώσεις του χαρακτηρίζονται «εκβιαστικές». Ο κ. Μουσουρούλης επικρίνεται για τη στάση του στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου για τη ναυτιλία, το οποίο καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Όπως αναφέρεται επίσης στο ίδιο σημείωμα, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαία, προκειμένου να αποφεύγονται παρόμοια φαινόμενα, την «ολοκληρωμένη και συστηματική επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων».

Ταυτόχρονα η Ιπποκράτους, με αφορμή ανάλογη αναφορά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει την πρόταση για ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μια πρόταση που είχε διατυπώσει, αρχικά, πριν τις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Το θέμα αυτό, αναφέρεται χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να αφεθεί, ως έννοια, στα χείλη του κ. Τσίπρα».

Η Ιπποκράτους επαναφέρει ένα ακόμα θέμα, αυτό που σχετίζεται με το κόστος και το όφελος των κυβερνητικών εταίρων από την κυβερνητική διαχείριση.

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται η ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού, ο οποίος θα αξιολογεί κάθε εβδομάδα το κυβερνητικό έργο, αλλά, όπως τονίζεται, «αυτός ο μηχανισμός πρέπει να βασίζεται σε μια δίκαιη κατανομή «κόστους και οφέλους» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, του βάρους δηλαδή μεταξύ «δυσάρεστων και ευχάριστων» αποφάσεων και πρωτοβουλιών».

Και με κάποιο παράπονο αναφέρεται ότι «δεν είναι δυνατό το ΠΑΣΟΚ να καλείται να σηκώνει συνεχώς το βάρος των επώδυνων αποφάσεων, χωρίς να αναδεικνύεται η συμβολή του σε θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την κοινωνική συνοχή κλπ».

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όλο το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί στην πραγματική οικονομία.

Στο στόχαστρο της Ιπποκράτους παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα, αυτή την εβδομάδα «αναδείχθηκαν οι βαθιές εσωτερικές αντιφάσεις και τα στρατηγικά αδιέξοδά του, ιδίως με τις παλινωδίες του κ. Τσίπρα».

Aυτή η δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει την πρότασή του για διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή και μάλιστα πριν το Πάσχα, «για την προοπτική της χώρας μέσα στην παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όσο και για την Κύπρο». Όπως τονίζεται, εξάλλου, κάτι τέτοιο είχε ζητήσει και ο κ. Τσίπρας μεσούσης της κυπριακής κρίσης.

Θετική θεωρεί η Ιπποκράτους την αποδοχή από την κυβέρνηση της πρότασής του για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών για τη χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων από τα μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων, κάτι που, όπως αναφέρεται, ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης των τριών αρχηγών.

Επιμονή υπάρχει από το ΠΑΣΟΚ και στην αποδοχή της πρότασής του για τη μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πρόταση που έγινε δεκτή και από την τρόικα και ήδη ο αρμόδιος επίτροπος Άντορ, δήλωσε ότι αναμένει ολοκληρωμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, σχετικά με την τελευταία εξέλιξη στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά πιθανή αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ» και την τεχνική έκθεση για τον φορητό υπολογιστή του Ιω. Διώτη, στο ΠΑΣΟΚ «προκαλεί χαμόγελα ικανοποίησης αλλά και θλίψης». Όπως και αφορμή για μια ακόμα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην Ιπποκράτους «αναρωτιούνται τι άλλο πρέπει να συμβεί προκειμένου οι «συνασπισμένοι» σκευωροί και συκοφάντες που επένδυσαν σε πρόσωπα όπως ο κ. Διώτης, με κορυφαία την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, να αντιληφθούν το τεράστιο ηθικό, θεσμικό και πολιτικό τους λάθος».

Keywords
Τυχαία Θέματα