Το Πάσχα στην Ελλάδα

Ημέρα γιορτής για χιλιάδες πιστούς το Μεγάλο Σάββατο που συρρέουν στις εκκλησίες για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού.

Πολύχρωμα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό ενώ οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα την ώρα που ο ιερέας ψέλνει το «Χριστός Ανέστη».

Κάθε χρόνο, δήμοι, κοινότητες και χωριά τηρώντας τις παραδόσεις ετών πραγματοποιούν φαντασμαγορικές τελετές που περιλαμβάνουν από πόλεμο ρουκετών έως σπάσιμο πιατών.

Συγκεκριμένα, η νύχτα της Ανάστασης στο Λεωνίδιο είναι η νύχτα των αεροστάτων.

Με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» από τις πέντε ενορίες της πολιτείας εκατοντάδες αερόστατα πυροδοτούνται και ελευθερώνονται για να ανεβούν στον ουρανό και να γίνουν για λίγες στιγμές καινούργια αστέρια ώσπου να χαθούν. Τα αερόστατα ετοιμάζονται εβδομάδες πριν. Είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί και το ύψος τους φθάνει τα δύο μέτρα. Τα μικρότερα χρειάζονται οκτώ κόλλες χαρτί για τα φτιαχθούν, τα πιο συνηθισμένα 16 ή 18 κόλλες και τα μεγάλα από 32 ως και 36. Για την πυροδότηση χρησιμοποιείται η «καλυμμάρα», πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο. Από κάθε ενορία αφήνονται περισσότερα από 100 αερόστατα.

Στο Βροντάδο της Χίου είναι καθιερωμένος ο πόλεμος των ρουκετών. Το βράδυ της Ανάστασης οι κάτοικοι της περιοχής αρχίζουν τον καθιερωμένο ρουκετοπόλεμο, ο οποίος μετατρέπει τον εορτασμό σε φαντασμαγορικό θέαμα. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή ειδικά για να μην υπάρξει τραυματισμός.

Στη Λευκάδα οι κάτοικοι συνεχίζουν την αναβίωση του πασχαλινού εθίμου «το κομμάτι» που συμβολίζει το πέρασμα από τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας στη χαρά της Ανάστασης.

Μόλις σημάνει η πρώτη καμπάνα του Μεγάλου Σαββάτου, οι νοικοκυρές «ρίχνουν το κομμάτι», δηλαδή σπάνε ότι πήλινο «αγγειό»(σκουτέλα, πιάτο, μπότη, πνιάτα κτλ) τους βρίσκεται. Το έθιμο σχετίζεται με την ψαλμική φράση, που αναφέρεται στην ανάσταση του Χριστού: «Και συντρίψεις αυτούς ως σκεύη κεράμεως».

Το Πάσχα στο νησί των Φαιάκων, περιλαμβάνει ένα πλούσιο μενού από εκδηλώσεις και έθιμα, με πολλές παραδόσεις να προέρχονται από την ιστορία του νησιού και την ιταλική επιρροή. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν κόκκινες κορδέλες, ενώ σύμφωνα με την παράδοση όποιος πάρει μαζί του ένα κομμάτι από τα κανάτια θα του φέρει καλή τύχη.

Φημισμένο είναι και το Σάββατο του Λαζάρου σε διάφορα χωριά της Σαντορίνης, αλλά κυρίως στο Μεγαλοχώρι, όπου οι κάτοικοι αναβιώνουν κάθε χρόνο το «Λάζαρο», στήνοντας ένα τεράστιο σταυρό (φτάνει σε ύψος μέχρι 15-20 μέτρα) στη μέση της πλατείας του χωριού τυλιγμένο με δενδρολίβανο. Το έθιμο αυτό συμβολίζει την Ανάσταση του Λαζάρου και ο σταυρός μένει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που τον ξεστολίζουν και παραμένει σε αυτή την θέση μέχρι της Αναλήψεως.

Εντύπωση προκαλούν και τα φώτα τα οποία είναι αναμμένα και στολίζουν το νησί. Φαντασμαγορικό θέαμα για το Πάσχα επιφυλάσσει και η Ναύπακτος, καθώς η αποχώρηση των Επιταφίων των δύο ενοριών, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής, καταλήγει στο λιμάνι της πόλης, το οποίο είναι στολισμένο για την περίσταση με έναν φλεγόμενο σταυρό στην είσοδό του και δεκάδες δάδες. Μόλις πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, ανάβουν τα πυροτεχνήματα κάνοντας τη νύχτα-μέρα. Το έθιμο συνδέεται με την τουρκοκρατία και την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα στον χώρο αυτό.

Τέλος, στην Τήνο το Μεγάλο Σάββατο πρωί, στη λειτουργία, όταν ο παπάς ψάλλει το «Ανάστα ο Θεός», περιφέρεται ένα πανέρι με φύλλα λεμονιάς, τα οποία οι πιστοί τα φυλάνε στα πορτοφόλια ή στις τσέπες τους για καλή τύχη. Το βράδυ της Ανάστασης γιορτάζεται πανηγυρικά κυρίως στη Χώρα, αλλά και σ” όλα τα χωριά της. Στην Παναγία μοιράζονται στον κόσμο κόκκινα αυγά, στον περίβολο της εκκλησίας.

Πηγή:newpost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα