Τεταμένη η πολιτική κατάσταση στο Ιράν

Τεταμένη είναι τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στο Ιράν καθώς ένα 24ωρο έπειτα από το ναυάγιο των συνομιλιών Δύσης – Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η δολοφονία του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας αλλά και η δήλωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η σεχταριστική βία είναι «η υπ” αριθμόν 1 απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», έρχεται να ρίξει «λάδι στη φωτιά», δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Ο ιρανικός Τύπος δεν συνδέει τη δολοφονία τον αναπληρωτή Ιρανού υπουργού μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters,

τίποτα δεν είναι βέβαιο αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει λογοκρισία στα ΜΜΕ της χώρας. Την ίδια ώρα, ο ισχυρός άνδρας του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, οργανώνει «αντάρτικο» για να φρενάρει μία επικείμενη επίτευξη πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ Δύσης και Τεχεράνης στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει δέκα μέρες στη διάθεσή του για να πείσει τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην δώσουν την συγκατάθεσή τους για μία «κακή» πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί στις 20 Νοεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθούν εκ νέου οι συνομιλίες της Δύσης με την ηγεσία του Ιράν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το Ισραήλ ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία πρόχειρη συμφωνία, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε χαζές, ούτε και τυφλές κι ότι παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της Τεχεράνης.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες για τη βούληση του Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι οι κυρώσεις θα διατηρηθούν όσο θα συνεχίζονται οι συνομιλίες.

«Δεν είμαστε τυφλοί και δε νομίζω ότι είμαστε ανόητοι. Είμαστε απολύτως σε θέση να εκτιμήσουμε εάν ενεργούμε προς το συμφέρον της χώρας και του υπόλοιπου κόσμου, ιδιαίτερα των συμμάχων μας όπως το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου» τόνισε ο Κέρι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC και πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και το Ισραήλ όσον αφορά στο ιρανικό ζήτημα» υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός, μετά τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις και τους ηγέτες τους να εμποδίσουν την επίτευξη μιας κακής συμφωνίας με το Ιράν.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλεια των συμμάχων μας στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα, να τους υπερασπιζόμαστε απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή» τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε το Τελ Αβίβ ότι «θα υπάρξει μια καλή συμφωνία ή δε θα υπάρξει συμφωνία». «Για το λόγο αυτό δεν έγινε συμβιβασμός στη Γενεύη γιατί είμαστε ενωμένοι και θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για το Ισραήλ και τον υπόλοιπο κόσμο» υπογράμμισε ο Τζον Κέρι.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε ότι οι μαραθώνιες συνομιλίες στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπήρξαν «πολύ ουσιαστικές» παρότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Σύμφωμα με το Reuters, η χώρα που μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνία ήταν η Γαλλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα