Τετ α τετ Σαμαρά-Βενιζέλου με φόντο τα υποβρύχια και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τα τρέχοντα ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας αλλά και τις λεπτομέρειες του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όπου και συναντήθηκε με την κυρία Μέρκελ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον και η στάση που θα κρατήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός με αφορμή και την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Όπως ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου θα παράσχει στήριξη στον Ευάγγελο Βενιζέλο για δύο κυρίως λόγους: 1) Γιατί στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κινήσεις του στοχοποιεί το ΠAΣΟΚ, το οποίο θεωρεί και ως αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης 2) Γιατί στο επιτελείο του Πρωθυπουργού θεωρούν πως δεν επλήγη η χώρα από τις αποφάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Έτσι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει την πολιτική στήριξη του Μαξίμου, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως από το Μαξίμου θα δοθεί εντολή στήριξης σε στελέχη και υπουργούς της κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος και επιβεβαιώνουν και στενοί του συνεργάτες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα περάσει με σφοδρότητα στην αντεπίθεση, ενώ θα πει και ονόματα που θεωρεί πως αποτελούν απόδειξη ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπλοκή.

Στα υπόλοιπα μέτωπα της εσωτερικής επικαιρότητας, στην κυβέρνηση επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση οριστικής λύσης με την Τρόικα, ενώ παραμένει αταλάντευτο το τρίπτυχο «όχι μειώσεις εισοδημάτων-όχι άρση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία-όχι παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις». Επίσης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο φορτσάρουν τις μηχανές για την ελληνική Προεδρία, ενώ χθες παρουσιάστηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο το λογότυπό της.

Τέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως το ταξίδι του Πρωθυπουργού είχε θετικό διεθνή αντίκτυπο, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου. Χαρακτηριστικά, συνεργάτες του Πρωθυπουργού παρέθεταν αποσπάσματα από τον ξένο Τύπο για να υπογραμμίσουν την αποδοχή των μηνυμάτων που θέλησε να περάσει ο Πρωθυπουργός στο Βερολίνο.

Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά της η γερμανική Süddeutsche Zeitung, στο συνέδριο της οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σημείωσε ενδεικτικά: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός γοητεύει κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο και μιλάει για «θεαματικό comeback» της χώρας του. Το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι ότι «η Ελλάδα ζει», ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να ξανακούσει για «Grexit», αλλά προτιμά να μιλά ανάκαμψη». Τέλος, τις θέσεις του κ. Σαμαρά για τέλος της λιτότητας και παραμονή της Ελλάδας στο στενό πυρήνα της Ευρωζώνης αναπαρήγαγαν με δημοσιεύματά τους κορυφαία περιοδικά και εφημερίδες, όπως τα Γερμανικά μέσα Handelsblatt και Stern, η Γαλλική Le Figaro και η ισπανική El Pais.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η δήλωση στήριξης από την Καγκελαρία ήταν μεγάλης πολιτικής σημασίας και συνιστά αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας, χωρίς πάντως να λέγεται από καμία πλευρά πως η προσπάθεια έχει τελειώσει. Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του θεωρούν πως διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό κλίμα για τη χώρα στο εξωτερικό, το οποίο δεν μπορεί να τορπιλιστεί με μια διαφωνία με την Τρόικα, γι’ αυτό το λόγο θα γίνουν τις επόμενες μέρες εντατικές προσπάθειες να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να έρθουν πιο κοντά οι δυο πλευρές.

Keywords
Τυχαία Θέματα