Ταξίδι στη μυροβόλο Χίο [εικόνες]

Η πανέμορφη Χίος, ένα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου και το πέμπτο μεγαλύτερο της Ελλάδας, κατακτά κάθε επισκέπτη του. Απέχει ελάχιστα από τις ακτές τις Μικράς Ασίας και μαζί με τα Ψαρά και τις Οινούσσες, αποτελούν το νομό της Χίου με 55.000 κατοίκους περίπου. Ένα νησί προικισμένο με σπάνιες ομορφιές, δαντελωτές ακρογιαλιές, παραλίες με αμμουδιές και πολύχρωμα βότσαλα, πυκνά πευκοδάση, απέραντες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα, και άφθονα τρεχούμενα νερά συνθέτουν το φυσικό κάλλος του νησιού, σε συνδυασμό με τα γενουάτικα και

μεσαιωνικά χωριά αποτελούν ένα προορισμό που μένει ανεξίτηλος στη μνήμη του επισκέπτη.

Η πόλη της Χίου, είναι το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού και αποτελεί και πρωτεύουσα του. Εξίσου αποτελεί και το μεγαλύτερο λιμάνι της, είναι σύγχρονη και κοσμική και προσφέρει στους επισκέπτες της όλες τις ανέσεις και πληθώρα επιλογών δραστηριοτήτων και διασκέδασης. Τα αξιοθέατα της πόλης είναι πολλά.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το Κάστρο, που έχει έκταση 180.000τ.μ. το Κάστρο περιλαμβάνει κατοικημένη περιοχή, η οποία περικλείεται από πέτρινα τείχη, τα οποία αποσκοπούσαν στην προστασία του πληθυσμού από ναυτικές επιθέσεις και πολιορκίες. Η κατοίκηση στο χώρο του Κάστρου μαρτυρείται από τους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ ευρήματα πιστοποιούν την συνέχιση της κατοίκησης στους Ρωμαϊκούς και τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους. Τα τείχη του χωρίζονται σε χερσαία και επιθαλάσσια, σχηματίζοντας ένα ακανόνιστο πεντάγωνο όπου ισχυροί προμαχώνες δεσπόζουν κατά μήκος των τειχών, οκτώ από τους εννέα σώζονται σήμερα άλλοι σε καλή κατάσταση και άλλοι όχι. Τα χερσαία τείχη περιέβαλε τάφρος, δημιουργώντας ένα τεχνητό νησί. Σήμερα η τάφρος έχει επιχωματωθεί. Το Κάστρο είχε τρεις εισόδους, την κύρια είσοδο-πύλη, την δυτική πύλη και την θαλασσινή πύλη, η οποία σήμερα δεν σώζεται. Αξίζει να επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη Κοραή, που είναι μία από τις μεγαλύτερες και τις σημαντικότερες της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1792, και περιλαμβάνει περίπου 130.000 τόμους. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη, με πίνακες κάποιοι από τους οποίους χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Στην πλατεία Βουνακίου βρίσκεται το παλιό τζαμί, το οποίο μετατράπηκε το 1980 σε Βυζαντινό Μουσείο. Τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές στο νησί και χρονολογούνται από τον 5ο μέχρι το 18ο αιώνα. Το Ναυτικό Μουσείο, αποτελεί μία αξιόλογη καταγραφή της ιστορίας των ντόπιων ναυτικών, που κατέστησαν το νησί σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Εικονογραφείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του νησιού με τη συλλογή αντικειμένων, την καταγραφή ιστορικών στοιχείων καθώς και τις εξελίξεις της ναυτιλίας και των εμπορικών πλοίων. Στη συλλογή περιλαμβάνονται επίσης αρκετά πορτρέτα ιστιοφόρων, και ατμοκίνητων πλοίων, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες.

Στη διάρκεια της βόλτας σας στην πόλη της Χίου ή αλλιώς Χώρα, θα μπορείτε να θαυμάσετε και πολλά νεοκλασικά κτίρια. Κάποια από αυτά ήταν δημόσιες κατασκευές, όπως το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, το Γυμνάσιο Αρρένων και η βιβλιοθήκη Κοραή, ενώ άλλα ήταν μεζονέτες πλουσίων. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε τον Δημοτικό κήπο. Ένας καταπράσινος κήπος με το άγαλμα του Κανάρη να δεσπόζει καθώς και τις προτομές μεγάλων πνευματικών προσωπικοτήτων του νησιού. Στην πλατεία με τον κήπο μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια ή αν θέλετε περισσότερες επιλογές μπορείτε να πάτε στο λιμάνι της Χίου. Η Απλωταριά, είναι από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, ο κεντρικός και εμπορικός δρόμος της Χίου, όπου γινόταν το λιανεμπόριο. Σήμερα ο πεζοδρομημένος αυτός δρόμος, αποτελεί κομβικό σημείο με πολλά καταστήματα.

Λίγο νοτιότερα της Χώρας, βρίσκεται ο Κάμπος, μία κατάφυτη περιοχή με εσπεριδοειδή, από τις πιο όμορφες του νησιού, με κόκκινους μαντρότοιχους και πανέμορφα αρχοντικά. Ο Κάμπος, είναι κατάφυτος από λεμονιές, μανταρινιές και νεραντζιές. Οι ιδιοκτησίες ήταν παλαιότερα 200 και η κάθε μία είχε διώροφο ή τριώροφο αρχοντικό, τα βοηθητικά οικήματα και το μαγγανοπήγαδο απ’ όπου ποτιζόταν όλο το κτήμα. Εκεί είχαν επιλέξει οι γενοβέζοι να χτίσουν τις επαύλεις τους κατά τον 14ο και 15ο αιώνα και μετέπειτα τον ίδιο τόπο διάλεξαν και οι ντόπιοι αριστοκράτες τα μετέπειτα χρόνια.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Τυχαία Θέματα