Τα σενάρια για τον τάφο της Αμφίπολης (βίντεο)

Με χειρουργική ακρίβεια και νεκρική σιγή προχωρούν οι εργασίες για την είσοδο της επιστημονικής ομάδας στον τάφο της Αμφίπολης.

Οι πρώτοι λίθοι της εισόδου του έχουν αρχίσει και αφαιρούνται οδηγώντας τους αρχαιολόγους στην ανακάλυψη βήμα-βήμα. Τα όσα εντοπίζονται από τους επιστήμονες περνούν από εξονυχιστικές έρευνες και οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο από επίσημα χείλη.

Παράλληλα ιστορικοί και αρχαιολόγοι, που δεν συμμετέχουν στις έρευνες αλλά έχουν ασχοληθεί με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ευρύτερη ιστορία της Μακεδονίας, εκφράζουν τις δικές τους

πεποιθήσεις για το ποιος μπορεί να έχει ταφεί στον μεγαλοπρεπή τάφο.

Ο ιστορικός Σαράντης Καργάκος εμμένει στην άποψη ότι το μαυσωλείο ανήκει στον κύκλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δηλώνοντας ότι «αν ο τάφος του Μακεδόνα στρατηλάτη δεν είναι στην Αλεξάνδρεια είναι στην Αμφίπολη» και εκδηλώνει τη βεβαιότητα πως πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο. Ειδικά τόνισε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ότι «η ύπαρξη Λέοντος δείχνει ότι πρόκειται για ένα μνημείο νίκης».

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Σόντερς στον αντίποδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής, αποκλείει με σιγουριά και επιχειρήματα ότι ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. Εκεί υποστηρίζει ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου βρίσκεται πολλά μέτρα κάτω από τη γη της Αλεξάνδρειας. Ο ίδιος εξάλλου έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέμα όταν το 2006 είχε γράψει το μπεστ σέλερ «Ο Τάφος του Αλέξανδρου: 2.000 χρόνια εμμονής για την εύρεση του μεγάλου κατακτητή». Σχετικά με τα οστά του περιγράφει πως αυτά μπορεί να έχουν καεί, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα να έχει μουμιοποιηθεί το πτώμα του και να μοιράστηκε ως φυλαχτό στους κατοίκους της Αλεξάνδρειας.

«Για πολλούς αρχαιολογικούς, ιστορικούς και φιλολογικούς λόγους είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι η νέα αυτή ανακάλυψη είναι ο τάφος του Αλέξανδρου. Υπάρχει πράγματι μια δελεαστική πιθανότητα να σχεδιάστηκε και να χτίστηκε για τον ίδιο (η σορός του κατευθυνόταν στη Μακεδονία όταν οι Πτολεμαίοι την απέσπασαν μεταφέροντάς την στην Αίγυπτο), το πρόβλημα όμως με αυτήν την υπόθεση είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα θαβόταν στον προγονικό βασιλικό τάφο στην Βεργίνα. Θα ήταν αδύνατο να τον έθαβαν οπουδήποτε αλλού στην Μακεδονία και η Αμφίπολη ήταν πολύ δευτερεύουσα σε σχέση με τις Αιγές/ Βεργίνα. Για τον ίδιο λόγο, ο τάφος αυτός είναι απίθανο να ανήκε σε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη γνώμη μου, το εύρημα ανήκει πιθανώς σε έναν από τους διαδόχους του Αλέξανδρου, σε ένα μέλος της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας ή σε έναν από τους στρατηγούς του. Θεωρώ πιο πιθανό να ανήκε σε κάποιον υψηλόβαθμο σύντροφο. Ίσως στον επικεφαλής του στόλου του, Νέαρχο; Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες αρχαιολόγοι μπορούν να έχουν μια πιο εμπεριστατωμένη γνώμη. Εξάλλου συχνά αυτό που φαίνεται λογικό σε εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους, δύο χιλιάδες χρόνια πριν να είχε μια αρκετά διαφορετική εξήγηση. Επομένως είναι πιθανό μέσα στον τάφο να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!» είπε ο Σόντερς για τον τύμβο της Αμφίπολης.

Ο ίδιος «τοποθετεί» στον τάφο τον Νέαρχο, έναν από τους ναύαρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ρωξάνη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή και τον γιο του, Αλέξανδρο Δ, οι οποίοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι και θανατώθηκαν στην Αμφίπολη το 309 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, ο οποίος δολοφόνησε και την Κλεοπάτρα την αδελφή του στρατηλάτη και τέταρτη, κατά τον Σόντερς, υποψήφια «ιδιοκτήτρια» του τάφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα