Στον «αέρα» το πακέτο των μέτρων-Στις 4 το κρίσιμο ραντεβού του Στουρνάρα με την Τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της Τρόικας που συναντούνται σήμερα το απόγευμα στις 16.00 θέλουν να καταλήξουν σε «προσχέδιο» με μέτρα 9-10 δισ. από τα συνολικά 11,9 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να «κλειδώσουν» τα μέτρα για τουλάχιστον τα 3 από τα 3,5 δισ. που «τα συζητούν» οι ξένοι ελεγκτές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τώρα να κάμψει τις αντιρρήσεις των ελεγκτών και να ανοίξει ο δρόμος για παράταση του χρόνου λήψης των μέτρων ή

και κάποιες οικονομικές διευκολύνσεις για τη χώρα μας.

Και χθες πάντως, μέχρι τα μεσάνυχτα, έμεναν αναμμένα τα φώτα στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών όπου οι επιτελείς είχαν πολύωρες συσκέψεις, σε μια προσπάθεια να ετοιμάσουν και να παραδώσουν στους απεσταλμένους των δανειστών ένα αναλυτικό σχέδιο με επεξηγήσεις των κυβερνητικών απόψεων τις οποίες αμφισβητούν.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα όμως για μέτρα ύψους 2-2,5 δισ. τα οποία συμπληρώνουν το «πακέτο» και φαίνεται πως επιμένουν να απορρίπτουν οι ελεγκτές. Με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν απόψε θα συνέλθει την Πέμπτη και το Συμβούλιο Αρχηγών που θα δώσει την έγκρισή του για τη λίστα των μέτρων –όπως αυτή διαμορφώνεται ως τώρα ή ίσως και με μερικά από τα προτεινόμενα από την Τρόικα μέτρα- την οποία θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών στη Λευκωσία την Παρασκευή, όπου θα συνεδριάζει το Eurogroup. Στη συνεδρίαση αυτή θα μετέχουν και οι επικεφαλής των ελεγκτών, για να ενημερώσουν τους ξένους αξιωματούχων των κρατών της ευρωζώνης για την πρόοδο της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

Όπως όλα δείχνουν, στη λίστα πάνω στην οποία θα γίνει η συζήτηση θα υπάρχει πρόβλεψη για μαζική εφαρμογή της εφεδρείας ή και για απολύσεις, έστω και αν τεθεί με «αστερίσκο» καθώς δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει στην παρούσα φάση τέτοια έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς. (Διαβάστε εδώ σχετικά)

Όλο το πακέτο μέτρων βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού σχεδόν το μισό (2,5+3,5 δισ.) αμφισβητούνται ή απορρίπτονται από την Τρόικα. Για το λόγο αυτό πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως θα παρατείνουν την παραμονή στη χώρα μας και την ερχόμενη εβδομάδα, μέχρι να καταλήξουν σε αποφάσεις οι διαβουλεύσεις τους με την κυβέρνηση και με τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα