Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα -Τι περιλαμβάνει

Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, αλλά και προτάσεις φοροελάφρυνσης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις

προτάσεις που αφορούν τη φορολογική πολιτική όπως:

-μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, το μέτρο δεν απέδωσε, αλλά ούτε πέτυχε την πάταξη του λαθρεμπορίου. Ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ ζητά να επανεξεταστεί το μέτρο και η εφαρμογή του, ενώ θα πρέπει να αποφασιστούν επιπλέον δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «τώρα που έχουμε προχωρήσει στα δημοσιονομικά, πρέπει να δούμε και τα κοινωνικά προβλήματα», τονίζοντας ότι το δικαίωμα στη θέρμανση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.

-μείωση ή ακόμη και διαγραφή παλαιών και νέων προστίμων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς αυτά υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Οικονομικών, τα πρόστιμα έχουν χάσει τον αποτρεπτικό τους χαρακτήρα και δεν υπάρχει πλέον κίνητρο. «Πλέον θα πρέπει να μειωθούν και δεύτερον να δούμε τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε για όσα έχουν συσσωρευτεί». Μάλιστα, ανέφεραν χαρακτηριστικά, πως η εκτίμηση είναι ότι με την πύκνωση των φορολογικών υποχρεώσεων ο ρυθμός αύξησης των ληξιπροθέσμων, από 1 δισ. το μήνα που είναι τώρα, θα αυξηθεί στο 1,2 δισ. ευρώ.

-πρόταση για 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο

-κατάργηση της υποχρέωσης συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά τρίμηνο και πλέον να γίνει ετήσια, ενώ όσοι έχουν μικροποσά (πχ 5, 10, 20 ευρώ), να μην υποβάλλουν καθόλου.

-να ισχύσουν οι εκπτώσεις φόρου από αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες

-να μειωθεί, από το 5%, στο 3% του συνολικού εισοδήματος το ποσοστό των ιατρικών δαπανών που απαιτείται για να ισχύει η έκπτωση φόρου

-να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος όσοι έχουν μηδενικά εισοδήματα

-οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα τις πρώτες 3-4 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας να μην έχουν τη μηνιαία προσαύξηση του 1%

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις του ΥΠΟΙΚ, πέραν των προαπαιτούμενων, ενώ θα κατατεθεί η διάταξη για τη χάραξη του αιγιαλού, καθώς από το νομοσχέδιο αφαιρείται το κομμάτι για τη χρήση γης. Τέλος, το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την αφαίρεση του ΑΦΜ από τους φοροφυγάδες και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν δραστηριότητα, όπως και την κατάργηση της υποχρέωσης για υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα