Σταύρος Θεοδωράκης: Όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου

Ρεπορτάζ: Μαρία Κωνσταντοπούλου

Με ύφος… πολιτικού, πολύ επικοινωνιακός, άμεσος και πλημμυρισμένος με το κέφι και τον παρορμητισμό του πρωτάρη, ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης την πολιτική πλατφόρμα, πάνω στην οποία θα κινηθεί «Το Ποτάμι».

Στην πρόσκληση για τη συνέντευξη Τύπου ανταποκρίθηκαν πολλοί (ιδιαίτερα πολλοί θα έλεγα) δημοσιογράφοι από όλα τα μέσα ενημέρωσης πλημμυρίζοντας τη μεγάλη αίθουσα πολυχώρου πίσω από το εργοστάσιο Παυλίδης, της οδού Πειραιώς. Ο δημοσιογράφος προτίμησε να μην καθίσει στο πάνελ που είχε

στηθεί αλλά να μείνει όρθιος επί δίωρο και με ιδιαίτερη διάθεση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεταν οι εκπρόσωποι του Τύπου. Χωρίς να θέλει να πάρει συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα και να προσδιορίσει την πολιτική του κίνηση τόνισε ότι «η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει από ένα κόμμα, αλλά από συμμαχίες» υποστηρίζοντας ότι « Στο Ποτάμι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ευρωπαϊκή οικογένεια και σύμμαχοι μας είναι οι Ευρωπαίοι . Όταν ρωτήθηκε σε ποιά ομάδα του ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί απάντησε: «Θα το αποφασίσουμε όταν θα πάμε στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου.» Πρόσθεσε: «Ελπίζω να βρούμε συμμάχους για μεγάλα ζητήματα

Στο ερώτημα αν είναι με το Μνημόνιο ή όχι είπε: «Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ερωτήματα από αυτό. Το Μνημόνιο τελειώνει τον Μάϊο. Άρα ανήκει στο παρελθόν. Το μεγάλο ζήτημα αυτή την στιγμή της χώρας δεν είναι να συζητά για τις μεγάλες αποφάσεις του παρελθόντος. Η μεγάλη ανάγκη είναι αν θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο για να βγούμε από την κρίση. Και όταν λέμε εθνικό σχέδιο, υπάρχει μια μικρή διαφορά. τα εθνικά σχέδια δεν είναι κομματικά κιτάπια. Θα δημιουργηθεί από την κοινωνία. Από τους ανθρώπους που έχουν ζήσει το αδιέξοδο και θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει τα Μνημόνια. Όλα αυτά που έχουν δημιουργήσει μια ανασφάλεια για το μέλλον.»Είπε ακόμη ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται αυστηρά κάθε τέσσερα χρόνια για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Για τις απολύσεις στο Δημόσιο ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω της ανακατανομής του προσωπικού, διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί.

Στη λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που θα συνεργαστούν με Το Ποτάμι ακούσαμε ανθρώπους από διάφορες κοινωνικές τάξεις και χώρους ενώ ακόμα παραμένει ανοιχτή για νέα πρόσωπα και ιδέες….Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα πρώτα 30 ονόματα, ενώ η αναλυτική λίστα θα ανακοινωθεί μαζί με όλα τα κόμματα. Πρόκειται για τους:

Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης, στιχουργός

Μαρία Δημητρίου, ελληνίδα τσιγγάνα επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας

Νίκος Δήμου, συγγραφέας

Αννα Ευφραιμίδου, ογκολόγος, παθολόγος

Παναγιώτης Κακατσούλης, ο «καλύτερος δημόσιος υπάλληλος», καθηγητής στην σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Βάσω Κιντή, καθηγήτρια φιλοσοφίας

Δημήτρης Κοντοπίδης, φοιτητής αρχιτεκτονικής

Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας

Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρύτανης πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ολυμπία Κρασαγάκη, φωτογράφος

Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος Πρωτέα

Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια βιβλίων

Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός

Αννα Λιδάκη, καθηγήτρια κοινωνιολογίας

Χαρης Μαθιόπουλος, κοινωνιολόγος

Γιώργος Μαυρωτάς, πρώην αρχηγός στην εθνική πόλο

Γιούλη Μελουδάκου ,επιστήμονας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

Αναστασία Μήνου, υδροβιολόγος, διευθύντρια έρευνας στο Αρχιπέλαγος

Νίκος Ξυδάκης, μουσικός

Νίκος Ορφανός, ηθοποιός

Ντανα Παρασκευοπούλου, κάτοικος Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών

Ανδρεας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος

Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος

Τάσος Τέλογλου, δημοσιογράφος

Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Γεωργία Λινάρδου, δημοσιογράφος

Λίνα Παπαδάκη, δημοσιογράφος

“Αντρη Κωνσταντίνου, δημοσιογράφος

Στο ερώτημα αν ο ίδιος είναι υποψήφιος απάντησε: «Είπα ότι δεν θα είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο. Αλλά είμαι εδώ. Εγκατέλειψα την δημοσιογραφία για ν” ασχοληθώ με το Ποτάμι….»

Ιδιαίτερη θέση θέλησε να πάρει για το θέμα των νέων και ποιες είναι οι σκέψεις του αλλά και οι μελλοντικές προτάσεις του. «Νομίζω ότι πρέπει να αισθανόμαστε πολύ άσχημα όλοι μας για την κατάσταση που είναι οι νεοι μας σήμερα. Πρέπει να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας από τους 12 στους 24 μήνες και να δοθούν ευκαιρίες ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα…»

Στο ερώτημα αν επιχειρεί να εκφράσει την κεντροαριστερα είπε: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κεντροαριστερό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κεντρώο. Μου αρέσει η μετριοπάθεια αλλά αυτό που προέχει δεν είναι να ονοματίσουμε τις λύσεις αλλά να τις βρούμε. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ένα. Είναι ένα τεράστιο κουβάρι με πολλά μικρά προβλήματα. Πρέπει να αφήσουμε τις συζητήσεις συναισθηματικού τύπου και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας. Δεν είναι οι ταμπέλες που κατατάσσουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες.»

Στην ερώτηση: Πως θα συνεργαστούν τα στελέχη που επέλεξε με τα άλλα κόμματα από την στιγμή που τα απαξιώνει; είπε:»Εγώ μίλησα για την κομματική νοοτροπία. Βρίσκω ανθρώπους με τους οποίους μπορώ να συνομιλήσω στην πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κόμματα δεν έχουν παθογένειες. Αν αλλάξουν τα πράγματα και μπει νεο αίμα στην πολιτική, προφανώς θα υπάρξουν άνθρωποι που έξω από το παλιό πλαίσιο θα δώσουν λύσεις. Τα τριάντα άτομα που παρουσίασα δεν είναι τα στελέχη. Δεν μας ενώνει η ανάγκη να πάμε στο ευρωκοινοβούλιο. Μας ενώνει η ανάγκη να βάλουμε καινούριους κανόνες στην πολιτική. Τα κόμματα βασικό μέλημα έχουν να μείνουν στην εξουσία θα λυθει με έναν τρόπο. Όμως θα εμφανιστούν κάποιοι από το πουθενά και να πουν αναλαμβάνουμε ρόλο στην πολιτική.»

Σχετικά με τα οικονομικά της νέας κομματικής δράσης ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι έχει ότι «τα έξοδα των ευρωεκλογών δεν είναι πολλά» και ήδη έχει την συμπαράσταση του κόσμου, οι οποίοι προσφέρονται να συνδράμουν με το ποσό των 10 ευρώ, που ζητήθηκε διαδικτυακά. Μάλιστα από την περασμένη Τετάρτη, Το Ποτάμι, μετράει σχεδόν 20.000 φίλους στο facebook και 4.000 followers στο twitter.

Πολλά ακούσαμε, πολλά ειπώθηκαν με έναν Σταύρο Θεοδωράκη, πολλά υποσχόμενο για το διαφορετικό και το αδιάβλητο στη νέα Ελλάδα μετά το Μνημόνιο και την κρίση. Εμείς είμαστε εδώ… περιμένοντας να μας ανατρέψει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πια Δον Κιχώτες!

Keywords
Τυχαία Θέματα