ΣΟΚ! Σπάνε μόνοι τους χέρια ή πόδια για να κερδίσουν ένα μετάλλιο στους παραολυμπιακούς

Θα αποτολμούσατε να σπάσετε κάποιο δάχτυλο του ποδιού σας προκειμένου να κερδίσετε ένα μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς; Θα αντέχατε να καθίσετε πάνω σε ένα αιχμηρό αντικείμενο ή να περισφίξετε τους όρχεις σας; Στο χώρο του αθλητισμού κάτι τέτοιο θεωρείται εξαπάτηση, καθώς, όπως εξηγεί ένας επιστήμονας ο οποίος θα παρακολουθεί τους αθλητές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το ένα τρίτο των αθλητών με κακώσεις του νωτιαίου μυελού συνηθίζουν να προκαλούν εσκεμμένα βλάβες σε διάφορα σημεία του σώματός τους προκειμένου να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους! Πρόκειται για μια επικίνδυνη πρακτική,

η οποία αποκαλείται “ενίσχυση”, και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση η οποία οδηγεί σε βελτίωση της σωματικής απόδοσης, ως εκ τούτου και των αθλητικών επιδόσεων.

Η πρακτική αυτή θεωρείται απαγορευμένη από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, καθώς, όπως λένε οι ερευνητές, πρόκειται για μια απέλπιδα και παρακινδυνευμένη ενέργεια κάποιων αθλητών που προσπαθούν να διακριθούν στους αγωνιστικούς χώρους.

“Υπήρξαν φορές που δεν δίστασα να κάνω ένα γερό ηλεκτροσόκ στα δάχτυλα ενός ποδιού μου», παραδέχεται ο Brad Zdanivsky, ένας 36χρονος τετραπληγικός Καναδός ορειβάτης ο οποίος έχει πειραματιστεί με τη μέθοδο της «ενίσχυσης» στο γυμναστήριο. «Το ηλεκτροσόκ βοηθούσε να αυξηθεί κατακόρυφα η αρτηριακή μου πίεση, οπότε μπορούσα να σηκώσω περισσότερα βάρη ή να βγάλω μια πολύ δύσκολη προπόνηση».

Κοινές τεχνικές «ενίσχυσης»

Υπερπλήρωση της ουροδόχου κύστης, με τη χρήση ειδικού καθετήρα

Κάθισμα σε μια αιχμηρή πινέζα

Περίσφιξη των ποδιών με λουριά

Συστροφή όσχεου

Σπάσιμο οστού

Ένας Βρετανός δημοσιογράφος με χρόνια εμπειρίας στην κάλυψη Παραολυμπιακών Αγώνων λέει ότι έχει ακούσει για αθλητές που ραγίζουν ή σπάνε με μικρά σφυριά ένα δάχτυλο του ποδιού.

Σκοπός τέτοιων ενεργειών είναι να αυξήσουν την αρτηριακή τους πίεση και τον καρδιακό ρυθμό τους.

Όταν αρτιμελείς αθλητές ασκούν σκληρή σωματική δραστηριότητα όπως τρέξιμο ή κολύμπι, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνουν αυτόματα, φυσιολογικά. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει σε αθλητές με κακώσεις του νωτιαίου μυελού. Οπότε, η εφαρμογή της μεθόδου της “ενίσχυσης” επιφέρει την επιθυμητή αύξηση της αρτηριακής πίεσης η οποία οδηγεί σε βελτίωση των αγωνιστικών αποδόσεων.

Με ιατρικούς όρους, «ενίσχυση» είναι η σκόπιμη πρόκληση μιας επικίνδυνης βλάβης από τετραπληγικούς, στο σώμα τους (αυτόνομη δυσρυφλεξία), και μπορεί να περιλαμβάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες που προκαλούν δυσφορία, ακόμη και κάτι τόσο ασήμαντο όπως το ηλιακό έγκαυμα.

Ως γνωστόν, η υψηλή αρτηριακή πίεση ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ακούγεται περίεργο, λοιπόν, ότι κάποιοι αθλητές αγώνων για άτομα με κινητικά προβλήματα ρισκάρουν τη ζωή τους επιλέγοντας τη μέθοδο της «ενίσχυσης». Το μόνο που φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι η απότομη αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του αγώνα, προκειμένου να φ

Keywords
Τυχαία Θέματα