Σνόουντεν: Εγκατέλειψε το αεροδρόμιο και μπήκε στην πόλη της Μόσχα

Το βαθύ λαρύγγι των υποκλοπών, Εντουαρντ Σνόουντεν, εγκατέλειψε πριν από λίγο το αεροδρόμιο της Μόσχας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Μιλώντας στο Reuters, o εκπρόσωπος του αεροδρομίου της ρωσικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρώην κατάσκοπος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) έφυγε από το αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας όπου είχε παραμείνει εγκλωβισμένος πάνω από ένα μήνα στη ζώνη μετεπιβίβασης.

Την ίδια ώρα ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι ο Σνόουντεν

έλαβε επιτυχώς το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, έχει αναχωρήσει από το αεροδρόμιο ενώ απέφυγε να αποκαλύψει πού βρίσκεται ο πρώην κατάσκοπος των ΗΠΑ.

«Είναι ίσως ο υπ” αριθμόν ένα καταζητούμενους στον κόσμο. Τι νομίζετε ότι θα έκανε; Πρέπει να σκεφτεί και την προσωπική του ασφάλεια. Δεν μπορώ να σας πω που θα πάει» ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο δικηγόρος του Anatoly Kucherena, και συνέχισε λέγοντας πως « Τον έβαλα σε ένα ταξί, του έδωσα τα χαρτιά του και του είπε ότι τώρα μπορεί να ζήσει όπου θέλει εντός της Ρωσίας. Ασφαλώς, έχει κάνει φίλους στη Ρωσία, Αμερικανούς φίλους, οι οποίοι αρχικά θα μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλειά του»

Ο Σνόουντεν, συνοδευόταν από μια εκπρόσωπο του Wikileaks την Sarah Harrison, η οποία και επιβεβαίωσε ότι ο 30χρονος πρώην πράκτορας έχει αποχωρήσει από το αεροδρόμιο.

Λίγη ώρα μετά την επιτυχημένη αποχώρηση του Σνόουντεν απο το αεροδρόμιο, το Wikileaks ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter το εξής: « Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον λαό της Ρωσίας και όλους όσοι προστάτευσαν τον κ Σνόουντεν. Κερδίσαμε τη μάχη, τώρα μένει ( να κερδίσουμε) τον πόλεμο» στο Twitter

Ο Σνόουντεν περίμενε υπομονετικά κάποια χώρα να του προσφέρει ασφαλές καταφύγιο. Αφού έφαγε πόρτα από 20 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έτεινε χείρα φιλίας στον 30χρονο Αμερικανό, υπό προϋπόθεσεις όμως.

Ο Σνόουντεν είχε ζητήσει πολιτκό άσυλο από τη Μόσχα και η η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν του είχε πει ότι αν κρατήσει το στόμα του κλειστό, έτσι ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον, θα τον φιλοξενήσει στο έδαφός της.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ρωσία χορήγησε άσυλο στον Σνόουντεν είπε πως «είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι» με αυτή την εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα