«Σκωτσέζικο» ντους με τα ακίνητα: Μείωση σε φόρο μεταβίβασης και ΦΠΑ, αύξηση στις αντικειμενικές αξίες

Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα από το καλοκαίρι, προαναγγέλλει με δήλωσή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, αναμένεται μείωση, έως και πέντε μονάδες στον ΦΠΑ για αγοραπωλησίες νεόδμητων .

«Η μείωση

της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς» δηλώνει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα» αναφέρει ο υπουργός.

Ο ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου ακινήτου αναμένεται να μειωθεί μέχρι και πέντε μονάδες στο 18% από 23% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, οι αλλαγές θα ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θα μειωθεί στο μισό ο φόρος μεταβίβασης και παράλληλα αναμένεται να καταργηθούν τα έξοδα.

Στο μεταξύ, αυξήσεις φωτιά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων απαιτεί η τρόικα, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News. Κι αυτό γιατί η τρόικα θεωρεί πως το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές- ελαφρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες στα κρατικά ταμεία, οι οποίες θα πρέπει να αντισταθμιστούν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η τρόικα απαιτεί αύξηση 20% στα εντός σχεδίου ακίνητα και 30% στα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια.

Keywords
Τυχαία Θέματα