ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ από τον Νίκο Μουρατίδη: Γεννήθηκε η «αγία» της Αργεντινής, Εβίτα Περόν

Σαν σήμερα γεννήθηκαν 1833 – Γιοχάνες Μπραμς, Γερμανός συνθέτης, 1840 – Πιότρ Τσαϊκόφσκι, Ρώσος συνθέτης, 1892 – Τίτο, Γιουγκοσλάβος πολιτικός, 1901 – Γκάρι Κούπερ, Αμερικανός ηθοποιός, 1923 – Αν Μπάξτερ Αμερικανίδα ηθοποιός, 1940 – Χάρρυ Κλυνν, Έλληνας κωμικός και το 1919 – Εβίτα Περόν, Αργεντινή σύζυγος του Χουάν Περόν.

Η Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν ήταν η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν (1895-1974) και Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952.

Γεννήθηκε

εκτός γάμου στην αγροτική Αργεντινή και σε ηλικία δεκαπέντε χρονών μετακόμισε στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπουένος Άιρες, όπου επεδίωξε να κάνει καριέρα ηθοποιού στο θέατρο, το ραδιόφωνο και το σινεμά. Γνώρισε τον συνταγματάρχη Χουάν Περόν το 1944 σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Σαν Χουάν και παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο. Το 1946 ο Χουάν Περόν εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι χρόνων η Εύα Περόν απέκτησε δύναμη στα φιλο-Περονικά εργατικά σωματεία, μιλώντας για τα εργατικά δικαιώματα. Επίσης, διηύθυνε τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ίδρυσε και διηύθυνε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εύα Περόν, πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή και ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας,το Γυναικείο Περονικό Κόμμα.

Μέσα σε μια Αργεντινή που πεινούσε, τα λούσα, οι τουαλέτες, τα κοσμήματα και τα ταξίδια της Εβίτας δεν ενοχλούσαν κανέναν, μια και ο απλός λαός την λάτρευε σαν αγία.

Το 1952, λίγο πριν το θάνατό της από καρκίνο στην ηλικία των τριαντατριών ετών, η Εύα Περόν έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους. Ακόμα και σήμερα ο τάφος της αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης τουριστών.

Η ιστορία της έγινε κομμάτι της μαζικής κουλτούρας ως το αντικείμενο του μιούζικαλ Εβίτα το οποίο του χρόνου θα το δούμε πάλι στην Αθήνα με πρωταγωνιστές την Νατάσα Μποφίλιου και τον Πάνο Μουζουράκη στο ρόλο του Τσέ.

Από τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα