Σαμαράς: Σε ρυθμούς ανάπτυξης από το 2015

Στη μείωση από 1ης Ιουλίου των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων ως ένα επιπλέον κίνητρο για επενδύσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια του Ελληνοκινεζικού Φόρουμ για τις Θαλάσσιες Πολιτικές, τις Επενδύσεις και το Εμπόριο ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και χάρη και στη στήριξη φίλων και εταίρων της, η Ελλάδα

βγαίνει σήμερα από την οδυνηρή κρίση της τελευταίας πενταετίας. Ενώ έχει πια «κλειδώσει» οριστικά η παραμονή μας στο ευρώ».

Και πρόσθεσε: «Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα του χθες έχουν γίνει σημερινά πρωτογενή πλεονάσματα. Που επίσημα προβλέπεται πια ότι θα μεγαλώνουν συνεχώς τα επόμενα χρόνια. Η οικονομία μας θα κλείσει τη φετινή χρονιά με θετικό ρυθμό αύξησης, ανάπτυξης, δηλαδή περνάει στην ανάκαμψη, για πρώτη φορά μετά από 6 ατέλειωτα χρόνια, μίας επώδυνης, ατελείωτης ύφεσης! Κι από την επόμενη χρονιά, μπαίνουμε πλέον σε ταχείς ρυθμούς.



«Ταχείς ρυθμούς Ανάπτυξης για όλα τα επόμενα χρόνια, από τους ταχύτερους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε πλέον επιστρέψει στις αγορές, έχουμε ανακτήσει όλο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας από τον καιρό που μπήκαμε στο ευρώ. Και επιπροσθέτως, από 1ης Ιουλίου, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις, ως ένα επιπλέον κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Αυτά όλα λοιπόν, καθιστούν τη χώρα έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Κι αυτό ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη συμμετοχή της Κίνας…»

Σαμαράς: Το 2014, ο πρώτος χρόνος ανάκαμψης της οικονομίας

Τις προοπτικές ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας αναλύει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τσάινα Ντέιλι, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.

Στη συνέντευξη, υπό τον τίτλο «Κίνα και Ελλάδα ανοίγουν “παράθυρο” Πολιτισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης» ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, στις προσδοκίες του από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα, και στη δυναμική της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι το 2014 είναι ο πρώτος χρόνος ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, παραθέτει στοιχεία για την πορεία και τις προοπτικές της Οικονομίας και αναφέρεται στη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, και τονίζει ότι η Κίνα ήταν μεταξύ των χωρών, οι οποίες συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης χρέους.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του, ο κ. Σαμαράς αναλύει τις προοπτικές ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίως επωφελείς για τις δύο χώρες (επενδύσεις, υποδομές, ναυτιλία, εμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός).

Υπογραμμίζει ότι σημειώνεται «απτή πρόοδος» και ότι δημιουργείται μία «σταθερή σχέση, με τεράστιες προοπτικές για τις δύο χώρες».

Ειδικότερα για την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατυπώνει την άποψη ότι η επένδυση αυτή «είναι μόνο η αρχή μίας στρατηγικής κινεζικής συμμετοχής στις ελληνικές υποδομές, στη διαδικασία για τη δημιουργία ενός μείζονος “Ευρωπαϊκού διαδρόμου”».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναδεικνύει τη σημασία του πολιτισμού ως του «καλύτερου και πιο σταθερού δρόμου για την προσέγγιση των λαών», και επισημαίνει ότι «οι μοναδικές ιστορικές εμπειρίες της Κίνας και της Ελλάδας είναι από τη φύση τους συμπληρωματικές και διαθέτουν παγκόσμια δυναμική».

Keywords
Τυχαία Θέματα