Ραγδαίες εξελίξεις-Έκτακτο Εurogroup την Παρασκευή για την Ελλάδα

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις σχετικά με τις αποφάσεις για την Ελλάδα με τον πρόεδρο του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να σχεδιάζει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη χώρα μας, την προσεχή Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης που δημοσιεύει η Ναυτεμπορική ,  ο κ. Γιούνκερ σχεδιάζει η συνεδρίαση της Παρασκευής να έχει αποκλειστικό θέμα συζήτησης

την Ελλάδα, με πρώτη απόφαση την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,2 δισ. ευρώ, ενώ στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα, δηλαδή η επιμήκυνση, η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και ενδεχομένως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι σε περίπτωση που δεν καταλήξουν την Παρασκευή στη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και στο θέμα της βιωσιμότητας, τότε θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις πάνω στα δύο αυτά θέματα ώστε να βρεθούν εκ νέου στο «τραπέζι» στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup, στις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια συνεδρίαση, δηλαδή στις 12 Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα συζητηθούν επίσης και ενδεχομένως θα ληφθούν αποφάσεις για τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας, αφού όλα δείχνουν ότι η Μαδρίτη θα υποβάλει μέσα στις επόμενες μέρες σχετικό αίτημα, ενώ θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με τη Λευκωσία. Αναφορικά με την Ελλάδα, έγινε γνωστό ότι την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της επόμενης μέρας.

Ο κ. Γιούνκερ επιταχύνει τη διαδικασία, προφανώς, για να εκταμιευθεί έγκαιρα η επόμενη δόση για την Ελλάδα, αλλά και για να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί υπέρ της χώρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής και ιδιαίτερα τη δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της χώρας μας την περασμένη Παρασκευή. Οπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είχαν συνεχείς διαβουλεύσεις για τη χώρα μας πάνω σε δύο εξαιρετικά πολύπλοκα θέματα, τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και το θέμα της βιωσιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα