Πρωτοφανής απόφαση δικαστή σε βάρος του δικηγόρου Θεμιστοκλή Σοφού

Πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά χαρακτηρίζεται από δικαστικούς και δικηγορικούς κύκλους η συμπεριφορά δικαστικού σε βάρος του δικηγόρου Θέμη Σοφού, ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από το αυτονόητο… να ζητήσει την διασφάλιση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου που εκπροσωπεί. «…Παράνομη και αυθαίρετη η απόφαση της δικαστού για την αποβολή του δικηγόρου, αφού δεν προβλέπεται στο Νόμο..», λένε και προσθέτουν ότι η επιλογή αυτή της δικαστικού προδίδει άλλες προθέσεις, που δίνουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα στη δίκη αυτή. Κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη στάση της, που προσβάλει όλο το δικηγορικό

κόσμο, αλλά και τους δικαστές, που δεν θέλουν να βλέπουν το συνήγορο υπερασπίσεως ως εχθρό τους, αλλά ως συλλειτουργό της Δικαιοσύνης. Γεννά όμως υποψίες, για ποίο λόγο το Δικαστήριο δεν αφήνει να ακουσθεί ο Θέμης Σοφός σε αυτή τη Δίκη.

Τι έχει να πει στο Δικαστήριο για λογαριασμό του κατηγορουμένου που εκπροσωπεί ; τι γνωρίζει για το θέμα της προμήθειας των πυραύλων TOR M1 και τη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ρωσικής Εταιρείας ΑΝΤΕΥ ; Κυρίως όμως γεννά απορία, για ποιο λόγο το Δικαστήριο δεν ορίζει αυτεπαγγέλτως συνήγορο για τον ένα κατηγορούμενο σε αντίθεση με άλλους. Τον λόγο για αυτή την ανεπίτρεπτη διαφοροποίηση δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε εν ενεργεία δικαστικοί.

Και γι΄αυτό ο Θέμης Σοφός, μετά την τρίτη κατά σειρά αποβολή του από το Δικαστήριο έσπασε τη σιωπή του σήμερα στο Δικαστήριο λέγοντας :

«Οι αποφάσεις αυτές είναι παράνομες, δεν αποβάλλεται ο συνήγορος υπερασπίσεως. Δεν το προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Είναι θεσμική εκτροπή αυτό που συμβαίνει και μάλιστα την ημέρα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Σε κανένα δικαστή δεν θα αρέσει αυτή η αδικαιολόγητη βία κατά του συνηγόρου υπερασπίσεως. Ο συνήγορος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, δεν είναι εχθρός της.

Γι΄ αυτό δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι τον κατηγορούμενο με όλες μου τις δυνάμεις. Λυπάμαι για την απόφαση της δικαστικής λειτουργού, αλλά πιστεύω πως γνωρίζει και η ίδια ότι έχει ακολουθήσει λάθος δρόμο. Ο δικαστής δεν απαντά στην υπεράσπιση με αστυνομικές δυνάμεις, αλλά με αιτιολογημένες αποφάσεις που στηρίζονται στο Νόμο. Καλώ δημοσίως τη δικαστική λειτουργό να αποκαταστήσει τα πράγματα, διότι το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι απορρίπτει τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο θα καλέσει την Ελληνική Δημοκρατία για εξηγήσεις σχετικά με την παραβίαση του στοιχειώδους δικαιώματος υπερασπίσεως του κατηγορουμένου, που εκπροσωπώ.»

Κύκλοι προσκείμενοι στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δεν κρύβουν την έκπληξή τους, διότι όπως αναφέρουν ο Θεμιστοκλής Ι. Σοφός είναι πάντοτε χαμηλών τόνων και ήπιας προσέγγισης στην υπεράσπιση επ΄ακροατηρίω, αριστούχος διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και πλήθος άρθρων σε νομικά περιοδικά, και συνεχίζει την παράδοση ενός γραφείου τριών γενεών, και ουδέποτε έχει δώσει την παραμικρή αφορμή κατά την άσκηση του λειτουργήματός του.

Στις 15/7/14 ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την προηγούμενη απόφαση της ιδίας Δικαστού.

Πηγή:now24.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα