Πρόεδρος Ιατρών ΕΟΠΥΥ: Ο ΕΟΠΥΥ είναι θνησιγενής- Ας βγει ο Σαλμάς και ας πει «θέλω γιατρούς-εθελοντές»

Nομοθετική παρέμβαση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ, ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5

O θνησιγενής ΕΟΠΥΥ

έχει αυτή τη στιγμή καταναλώσει το 80% περίπου του προϋπολογισμού του, είναι «μέσα» γύρω στο 1,5 δις. Ευρώ, με πρόβλεψη να φτάσει στα 2,5 δις. στο τέλος του έτους. Μόνο στους γιατρούς για το 2012 οφείλει 230 εκατ. Για το 2010 και το 2011 είναι άλλα 570 εκατ. Βάσει νόμου, έχει κληρονομήσει ο ΕΟΠΥΥ τα χρέη των προηγούμενων ταμείων. Δηλαδή οι γιατροί έχουν χρηματοδοτήσει τα 2,5 τελευταία χρόνια με 800 εκ. ευρώ το σύστημα Υγείας ατόκως. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Θα πρέπει λοιπόν εδώ να παρθούν μέτρα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να πει καταρχάς την αλήθεια, ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, ο κύριος Σαλμάς στον ελληνικό λαό και να του εξηγήσει ότι έτσι όπως πάει αυτό το σύστημα, δε βγαίνει οικονομικά. Το δεύτερο που θα πρέπει να κάνει είναι να χρηματοδοτείται ο ΕΟΠΥΥ  και να εισπράττει τις εισφορές των ταμείων κατευθείαν. Γιατί οι ασφαλισμένοι, που δε φταίνε σε τίποτα, δίνουν τις εισφορές τους αλλά οι εισφορές αυτές δεν πάνε στην υγεία. Χρησιμοποιούνται για να βουλώνουν άλλες τρύπες, όπως λόγου χάρη συντάξεις. Εδώ χρειάζεται λοιπόν νομοθετική παρέμβαση. Το τρίτο, χρειάζεται μια νέα αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, τόσο σε οικονομικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Αυτό το σύστημα επειδή έχει κλειστό προϋπολογισμό, είναι 5,2 δις. για το 2012, εάν δεν χρηματοδοτηθεί, είναι το πιο πιθανό να πάει σε πλήρη στάση πληρωμών μέσα στο Φεβρουάριο. Εμείς έχουμε αποφασίσει να πάμε σε επίσχεση εργασίας όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον θα σταματήσουμε να δεχόμαστε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

-Δηλαδή από Δευτέρα, ασφάλεια ΕΟΠΥΥ είναι σαν να μην υπάρχει για τους γιατρούς, πληρώνεις την επίσκεψη…

Ναι, παίρνει την αποδειξούλα του ο ασθενής και διεκδικεί, όπως οφείλει και είναι υποχρεωμένος ο ΕΟΠΥΥ  να του αποδώσει, το αντίτιμο που πρέπει να του αποδώσει. Η ιατρική επίσκεψη από 20 ευρώ που ήταν, έγινε οριζόντια περικοπή 20% και πήγε 10. Από αυτά ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει καθαρά 6,5 ευρώ κι αυτά τα πενιχρά 6,5 ευρώ δεν τα πληρώνει. Εν πάση περιπτώσει, ας βγει κάποια στιγμή το κράτος και ο κύριος Σαλμάς να πει «θέλω τους γιατρούς εθελοντές, για 6 μήνες. Το κράτος περνάει δύσκολα, σας θέλω εθελοντές και σας ευχαριστώ». Αλλά ούτε αυτό το κάνει, ούτε ένα ευχαριστώ δε λέει. Εγώ λέω το εξής, εάν βγει και κάνει επίσημα την πρόταση ο Υπουργός, ζητώντας από τους γιατρούς να στηρίξουν το κράτος και να τους ευχαριστήσει δημόσια για τις υπηρεσίες τους, θα το εξετάζαμε πολύ σοβαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα