Παράνομη κρίθηκε η απεργία της ΔΕΗ

Με απόφασή του λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Παρασκευής το Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη και εν μέρει καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Στο δικαστήριο εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ υποστήριξαν την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, ενώ εκπρόσωποι του Διαχειριστή

του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) τάχθηκαν κατά της απεργιακής κινητοποίησης και ζήτησαν από το δικαστήριο να την κηρύξει παράνομη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στο Πρωτοδικείο λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι με συνδικαλιστές και εργαζόμενους να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο.

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου δεν έχει ακόμη γνωστό.

Πάντως, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, κυβερνητικοί κύκλοι διεμήνυαν ότι θα δώσουν προθεσμία λίγων ωρών στους εργαζόμενους για να επιστρέψουν στη θέση τους, διαφορετικά θα εκδώσουν φύλλα πορείας.

Μάλιστα, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Εθνικό Τυπογραφείο θα παραμείνει ανοικτό όλο το Σαββατοκύριακο για υπηρεσιακούς λόγους. Ο λόγος είναι να είναι έτοιμο να δημοσιεύσει την απόφαση για την πολιτική επιστράτευση της κυβέρνησης και τα «φύλλα πορείας» των απεργών της ΔΕΗ.

Πάντως, τα αρμόδια όργανα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώ σε δηλώσεις του νωρίτερα την Παρασκευή ο πρόεδρος του συνδικάτου, Σταμάτης Ρέλλιας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της επιστράτευσης, λέγοντας ότι, «θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο».

ΓΕΝΟΠ: Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, πάντως, δείχνουν αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί για ακόμη μια φορά και ενδεχομένως να μην συμμορφωθούν με την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Επισήμως από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τονίζεται ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης και το σκεπτικό της θα εξεταστούν σε έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία θα καθορίσουν οι εργαζόμενοι τη στάση τους.

Οι πιθανές εναλλακτικές που εξετάζουν οι συνδικαλιστές είναι αρκετές με πιο ακραία εκείνη που τους θέλει να συνεχίζουν την απεργία παρά την αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου. Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σύλληψη, καθώς, εφόσον δεν συμμορφωθούν θα κινηθεί αυτόματα η διαδικασία του αυτοφώρου.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να μην κηρύξει νέα απεργία η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αλλά τα σωματεία τα οποία ανήκουν σε αυτήν και σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξει μια ατελείωτη δικαστική κούρσα, καθώς, η διοίκηση της εταιρείας ενδεχομένως κάθε φορά να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να βγάλει παράνομη την απεργία.

Τέλος, μια τρίτη προοπτική θα είναι να κηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις υπό την «σκέπη» της ΓΣΕΕ, οι οποίες δεν μπορούν να διωχθούν, ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποια θα ήταν η ενδεχόμενη στάση της Γενικής Συνομοσπονδίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ ψηφίστηκε επί της αρχής την Τετάρτη από τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Υπερ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίζει. Πλέον η συζήτηση συνεχίζεται για τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό θα εισαχθεί για συζήτηση στο Α’ θερινό τμήμα την ερχόμενη Τρίτη για να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα