Παναγόπουλος: Η τρόικα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το Σύνταγμα μας

H χαλαρή αντιμετώπιση της τρόικας ανοίγει την όρεξη για να ικανοποιούν ιδιωτικά συμφέροντα επισήμανε σε συνέντευξη του στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Για το e mail της τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας

Ούτε λίγο, ούτε πολύ προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση, αν γίνει συμφωνία, να μην επιτρέψει να γίνει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών κι εργαζομένων

που θα αποκαθιστά στα πρότερα επίπεδα τον κατώτερο μισθό. Όπως ξέρετε τον μείωσαν με νομοθετική παρέμβαση κατά 22% και μάλιστα για τους νέους κάτω των 24 -25 ετών κατά 32% και να μην οδηγηθεί σε διαφορετικές συμφωνίες από ότι η τρόικα είχε επιβάλλει την προηγούμενη περίοδο ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Και πέραν αυτού λέει ότι, πρέπει να θέσει σε διάλογο, για να επιβάλλει αφενός μεν αλλαγές στο ωράριο εργασίας, αφετέρου διευκόλυνση στην είσοδο και στην έξοδο από την εργασία. Εδώ μ ένα πολύ πονηρό  κι εύσχημο τρόπο την ακόμη περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και γενικά να επιβληθεί ένα ακόμη  πιο ευέλικτο, πιο απελευθερωμένο, χωρίς ρυθμίσεις καθεστώς εργασιακών σχέσεων.

Σας έπεισε η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας

Δεν το θεωρώ ικανοποιητική. Θα έλεγα ότι, απλώς, δεν τη θεωρώ ικανοποιητική, αλλά δείχνει όσο με ήπιο τρόπο και χωρίς διαπραγμάτευση και σοβαρή τεκμηρίωση αντιμετωπίζεις την τρόικα και τους πολιτικούς εκπροσώπους της τόσο ανοίγουν οι ορέξεις να ικανοποιούν ιδιωτικά συμφέροντα.

Για το ενδεχόμενο κατάργησης των δώρων και να συμπαρασύρουν και τον 13ο και 14 ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

Εμείς πετύχαμε στην τελευταία σύμβαση κι ευτυχώς αυτό το σημείο δεν έχει ανατραπεί, να μην είναι δώρο. Δεν είναι δώρο με τη έννοια των  υπουργικών αποφάσεων που έβγαιναν για τα δώρα, γιατί αυτά έχουν μια περίεργη ιστορία  μετά τον εμφύλιο στη χώρα μας. Είναι, πλέον, συμβατική υποχρέωση. Είναι ενσωματωμένα στην εθνική μας σύμβαση. Αλλά μ αυτή τη πολιτική και μ αυτές τις απαιτήσεις της τρόικας που γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους και την εθνική νομοθεσία και το Σύνταγμα  μπορώ να πω τίποτα με σιγουριά.

Σας εκφράζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η διαδικασία ανόρθωσης του που εξελίσσεται

Αυτό θα φανεί. Η διαδικασία αυτή θα φανεί οι σχέσεις θα φανούν. Πάντως σας λέω ότι όλα θα κριθούν από τις πολιτικές. Δεν μπορεί κανείς, πλέον, να κρύβεται πίσω από λόγια. Εδώ θα κριθούν όλα στις πράξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα